Архів
Вівторок,
2 червня 2020 року

№ 40 (19788)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Хто кого?

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Усі медичні працівники області, які під час виконання своїх обов’язків захворіли на коронавірус, отримають допомогу з обласного бюджету в розмірі 10 тисяч гривень. За це на останньому пленарному засіданні проголосували депутати облради, щоб знизити градус напруженості довкола ситуації, що склалась із лікуванням занедужалих на COVID-19.

ПЕРШИЙ дзвіночок продзвенів, коли відомий харківський анестезіолог Володимир Корсунов поділився своїми враженнями після відвідин обласної інфекційної лікарні, де він оглядав завідувачку одного з відділень, хвору на коронавірус. Він повідомив, що занедужали й директор «інфекційки» Павло Нартов, його заступник з медичної частини, три анестезіологи, кілька лікарів, завідувачка відділення інтенсивної терапії… Ситуація із забезпеченням ліками у закладі критична: навіть директору лікарні родичі купують препарати в аптеках, а для завідувачки відділення кошти на лікування збирають з миру по нитці. За словами Корсунова, вже понад місяць «інфекційка» завантажена стовідсотково, бо сюди везуть усіх хворих на COVID-19 в області.

— Ситуація на межі вибуху,— бив на сполох Корсунов, — знайте, що скоро лікувати буде нікому…

Реакція керівника обласного штабу з подолання епідемії голови ОДА Олексія Кучера не забарилася. На брифінгу він півтори години розповідав про поганий менеджмент у лікарні, нераціональне використання грошей. Мовляв, на ліки було надано близько 1,5 мільйона гривень, однак їх чомусь не освоїли. Це виявлено в результаті перевірки закладу, яку провели після того, як тут помер 62-річний пацієнт. Родичі обурились, що витратили на лікування 17 тисяч гривень, але не мали жодної інформації про те, в якому стані перебуває хворий у реанімації. На думку Олексія Кучера, у тому, що лікарня перевантажена, та у нестачі ліків винні дві сторони, які конфліктують між собою, — керівник закладу Нартов та директор департаменту охорони здоров’я ОДА Іванніков. До речі, останній акта перевірки лікарні так і не оприлюднив, нібито через те, що в ньому міститься медична інформація пацієнтів. Очільник області пообіцяв, що будуть покарані обидві сторони. Щоправда, накласти стягнення на директора департаменту та його заступника він може, а от керівник лікарні йому непідвладний, адже призначала його обласна рада.

Павлові Нартову, вже хворому, довелось опісля виправдовуватися через вікно палати. Він не заперечував, що гроші на рахунках лікарня має, але їх набагато менше, ніж уважає керівник облдержадміністрації. Окрім того, бюджет закладу потрібно ще поділити на 12 місяців. Їх мають витратити і на лікарські засоби, й на господарські потреби: заплатити за електроенергію, тепло. Щодо конкретних грошей, виділених на боротьбу з COVID-19, то на початку травня їх надійшло 826 тисяч грн, і вони освоюються.

За словами головлікаря, хворі лікуються за затвердженими протоколами тим, що має заклад, але не заперечував, що родичам пацієнтів доводиться докуповувати препарати. Це трапляється тоді, коли в людей, особливо старшого віку, виявляють супутню патологію. Те, що лікарня перевантажена, — також правда. От недавно, за словами Нартова, доставили два десятки осіб із підозрою на коронавірус. У когось діагноз підтвердивсь, у когось — ні. Якби з самого початку епідемії, як він просив, у лікарні не залишали людей із підозрою на COVID-19, а лише тих, чий тест виявився позитивним, то не склалося б такої критичної ситуації. Але чиновники його не почули.

Трудовий колектив лікарні підтримує Павла Нартова. 26 травня від його імені було надіслано листа до МОЗ. Місць для розміщення хворих, ідеться в ньому, фактично нема. В палатах перебувають переважно по шість-сім пацієнтів, що є порушенням санітарно-гігієнічних і протиепідемічних норм і правил. Ускладнює ситуацію й те, що не вистачає медперсоналу. 27 лікарів — на лікарняному ліжку, 20 — на самоізоляції. У строю залишилось 18, тобто один працює за трьох. До речі, Харківська область опинилась на першому місті за захворюваністю лікарів на COVID-19.

Інформація про конфлікт між головою ОДА і чиновниками від медицини з одного боку і директором комунального підприємства «Обласна інфекційна лікарня» Павлом Нартовим та колективом закладу з іншого викликала суспільний резонанс і привернула увагу до проблеми. По гарячих слідах облрада ухвалила рішення про фінансову підтримку медиків, лікарню почали розвантажувати, переводячи пацієнтів в інші заклади. Утім, виникає питання: а якби не виник публічний скандал, то було б, певно, як у пісні про прекрасну маркізу, у якої все добре? Адже чиновники рапортували перед цим, що лікарні й медики всім забезпечені. А виявляється, що ні. І це коли карантин триває третій місяць.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стрілянина посеред міста
Читати
Розрив — більш як удвічі
Читати
Система не була готова
Читати
Підозрюють: неконституційний
Читати
Хочуть підняти норму
Читати
Приснився нам той гуркіт космодрому...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове