Архів
Вівторок,
2 червня 2020 року

№ 40 (19788)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну
  • Освітня панорама

Віртуальний шкільний дзвоник

Олена БЕГМА.

ОСТАННЯ п’ятниця травня — день закінчення навчального року. Проте у школах України обійшлося без традиційного свята Останнього дзвоника. Завадив карантин. Тож у ряді міст і селищ, аби насамперед підтримати випускників, для яких ця подія особливо пам’ятна, на місцевих телеканалах або із допомогою Інтернету організували віртуальний марафон «шкільних дзвоників». Це була перекличка між закладами з участю педагогічних працівників, випускників, батьків — із прямими включеннями та відеозаписами. Щоправда, в більшості шкіл країни обмежились усними поздоровленнями. На жаль, не у всіх випускників удома є доступ до Всесвітньої мережі. Та й катма фінансів у сімей, щоб придбати дитині комп’ютер.

«Антарктичні уроки» для учнів і дорослих

МОН СПІЛЬНО з Національним антарктичним науковим центром запустило «Антарктичні уроки» для школярів. Це серія 10-хвилинних відео про крижаний континент та роботу українських полярників на нашій станції «Академік Вернадський». Це не просто уроки, а захопливі пригодницькі розповіді із «зануренням» у глибочезні льодовикові печери й океанічні води, науковими дослідами полярників та картинками з їхнього життя. Учителем «Антарктичних уроків» став відомий біолог-полярник Євген Дикий.

Ролики доступні для перегляду на сторінках Міносвіти та Антарктичного центру в Інтернеті. Перша серія проєкту вийшла 27 травня. Її тема — «Чому Антарктида крижана й холодна? Чим вона відрізняється від Арктики?». Третього червня дізнаємось про тварин і рослини крижаного континенту, а 10-го — про першовідкривачів материка… Також відео дуже корисні для профорієнтації — щоб показати дітям, якою цікавою може бути робота науковця.

Забирають молодь

КИЇВ, Харківська, Львівська, Дніпропетровська та Одеська області — на ці п’ять регіонів припадає 53% закладів вищої освіти, що фінансуються з державного бюджету. Водночас у них сьогодні навчається 65% студентів за держзамовленням, на підготовку яких припадає понад 67% витрат держскарбниці, повідомили у Міністерстві фінансів. Дані були зібрані по закладах вищої освіти, що перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства культури та Державної податкової служби. Таких нині 176, у них державним коштом навчається 347 тисяч осіб.

До відома: середні по країні витрати на підготовку одного студента-бюджетника — 47 тисяч гривень, однак по деяких закладах цей показник вищий у два-три рази.

Маски, термометри, дистанція

НИНІ четверті та дев’яті класи радіють через скасовані іспити ДПА, проте найстаршим школярам таки доведеться складати ЗНО. Ще й у незвичних умовах. Зокрема, всім, хто прибуватиме на тестування, вимірюватимуть температуру тіла, яка має бути не вище 37,2 градуса. Крім того, організаторам необхідно забезпечити дистанцію 1,5 метра між учасниками. Всі присутні повинні бути у масках, рукавичок не потрібно. Щоправда, поки що не ясно, як же в масці можна буде пити воду з пляшки, коли під час тестування пересохне в горлі. Досі дозволялося тримати її при собі. Все це ускладнює іспит, бо за таких обставин важче зосередитись.

Ще не пізно зареєструватися на ЗНО

РЕЄСТРАЦІЮ для участі в додатковій сесії Зовнішнього незалежного оцінювання продовжено до 9 червня. Тож ті, хто досі не зареєструвався на основну сесію, можуть це зробити тепер — уже на додаткову. Міністерство освіти і науки розширило перелік категорій осіб, які мають право зареєструватися в додатковий період для участі у сесії ЗНО. Зокрема, це гарантують «проживання на території, де встановлено карантин» (він поламав плани багатьом сім’ям), а також «непередбачувані сімейні обставини».

Вступна кампанія — у серпні

ЧЕРЕЗ зміну дати проведення ЗНО посувається й день початку вступної кампанії. За інформацією Міносвіти, вона триватиме з 12-го по 22 серпня, а для тих, хто складає вступні іспити замість ЗНО, термін подачі документів — до 16 серпня. Зарахування на бюджет відбудеться до 5 вересня, а на контракт — до 30-го. Крім перенесення термінів, особливих змін для вступників не передбачається. Хіба що вони дістануть змогу після надання їм рекомендацій на зарахування надсилати свої документи поштою. Раніше для цього необхідно було з’явитися в університет і особисто подати папери.

Практики ніхто не скасовував

ВЖЕ З НИНІШНЬОГО червня учні зaклaдів пpофтехосвіти, для яких неможливо пеpенести пpaктичне нaвчaння у дистaнційний фоpмaт, мають виходити нa зaняття. Зокpемa для того, щоб виконати лaбоpaтоpну pоботу, опанувати теми з виpобничого нaвчaння чи пpaктики, відпpaцювaти водіння тpaнспоpтного зaсобу тощо. Відповідне розпорядження оприлюднило Міністерство освіти. Щоправда, наразі pозпочaти діяльність зможуть зaклaди пpофтехосвіти лише в тих pегіонах, де місцевa влaдa ухвалила pішення пpо послaблення кapaнтину.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стрілянина посеред міста
Читати
Розрив — більш як удвічі
Читати
Система не була готова
Читати
Підозрюють: неконституційний
Читати
Хочуть підняти норму
Читати
Приснився нам той гуркіт космодрому...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове