Архів
Вівторок,
2 червня 2020 року

№ 40 (19788)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну
  • Ініціатива

Рушійна сила — ми самі

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото Миколи Тищенка.

Органiзатор толоки Сергiй Пiнчук.

Ось таких товстолобиків випустили в озеро.

У Любецькій об’єднаній територіальній громаді, що в Ріпкинському районі, взялись висаджувати на берегах водойм листяні породи дерев. Сподіваються, що з часом коріння могутньої рослинності утримуватиме вологу та піддержуватиме рівень води. А почали з двох найбільших природних озер — Симполя та Нижнього Болгача.

У ЛЮБЕЧІ всерйоз перейнялися проблемами екології, а конкретно — посухою та її можливими наслідками. Місцеві активісти виступили з ініціативою «ЕКОгромада: заради чистого довкілля 2020», сподіваючись, що вона викличе ланцюгову реакцію в решті громад.

«Кожний населений пункт може знайти для себе шляхи та визначити власні можливості для поліпшення навколишнього середовища. Можливо, десь приберуть сміття, посадять алею дерев чи зарибнять водойму. А разом ми зробимо довкілля кращим і надалі не забуватимемо про його охорону та збереження природних скарбів, — певен голова селищної ради Сергій Пінчук. — Брак води катастрофічний, і не лише на території нашої громади. Саме тому, щоб повернути воду, ми висаджуємо дерева».

Посадковий матеріал — саджанці дуба, берези та ліщини — надали працівники Любецького лісництва ДП «Чернігівське лісове господарство». Начальник пожежної частини ОТГ Дмитро Баран разом із прикордонниками (кордон із Білоруссю зовсім поруч) долучилися до акції громади.

«Дерева — це наші легені. Ми бачимо, якою проблемою для країни стає розорювання лугів та відхід води. Маємо зберігати заплавні луки й укріплювати береги водойм деревами. Більше вологи — менше пожеж», — пояснює свою мотивацію рятувальник.

Через свавілля браконьєрів в озерах та ставках залишилося зовсім мало риби. Тож громада вирішила не обмежуватись висадженням дерев. За тиждень удалося зібрати 23 тисячі гривень, на які закупили понад пів тонни коропа та товстолобика вагою 500—600 грамів кожен.

На озері Нижній Болгач, біля екологічної стежки, активістів громади зустрів місцевий біолог-ентузіаст та дослідник Володимир Попруга. Він дуже занепокоєний масш­табами «діяльності» та безкарністю браконьєрів. Вони нещадно виловлюють рибу не тільки сітками, а й б’ють її електровудками.

Задля запобігання браконьєрському промислу прикордонники та керівництво громади планують організувати екологічний патруль. Увійдуть до нього і старшокласники, які опановуватимуть ази військової та прикордонної науки, а також допомагатимуть громаді боротися з такими негативними явищами, як засмічення природи та браконьєрство.

Акція «ЕКОгромада: заради чистого довкілля 2020» розрахована на те, щоб залучити якомога більше людей до охорони рослинного і тваринного світів, напутити місцеве населення, аби зрозуміли, що основною рушійною силою у цьому напрямі є саме вони та їхні дії. У Любецькій ОТГ сподіваються на підтримку їхньої ініціативи. Свою естафету вони передали сусідам — Добрянській об’єднаній територіальній громаді.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стрілянина посеред міста
Читати
Розрив — більш як удвічі
Читати
Система не була готова
Читати
Підозрюють: неконституційний
Читати
Хочуть підняти норму
Читати
Приснився нам той гуркіт космодрому...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове