Архів
Вівторок,
2 червня 2020 року

№ 40 (19788)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Агроімперіям села зайві

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.


Нещодавно надибав на інформацію: «На черговому аукціоні з продажу права оренди на землю найуспішнішим виявилося ТОВ «Агрокомпанія Прикарпаття» відомого бізнесмена Олега Бахматюка — запропонувало 614 тис. грн (при початковій вартості 150 тис. грн) за 58,72 га… А товариство «Захід-Агро МХП» Юрія Косюка перемогло на торгах за земельну ділянку 6,31 га та 11,41 га пасовища…»

ДІЛЮСЯ думками з приводу цього «змагального процесу» із головою ФГ «Ратай» Заліщицького району Ігорем Марусяком, а він і не дивується. Каже, його знайомі бізнесмени, як мовиться, середньої руки, маючи трохи капіталу, наважилися конкурувати на аукціоні з відомою компанією «Кернел». Попервах навіть піднялися на чотири кроки, а той потім як рубоне… На тому торги скінчилися.

Цього літа, повідав мій співрозмовник, в одного з місцевих фермерів (у районі їх залишилось 32 господарюючих, а не «статистичних») минає термін чинності чергового (укладеного на 7 років) договору оренди землі, яку обробляє із 2004-го. Згідно з новими правилами, щоб надалі мати право працювати, повинен перемогти конкурентів — запропонувати найвищу ціну на аукціоні. Тобто головне мірило: скільки у претендента в орендарі грошей, а не його вміння господарювати.

Марусяк наперед знає, що в його колеги на торгах — жодних шансів. Дарма що в попередні роки той заплатив стільки податків, скільки, може, коштує половина орендованої ним площі. Тому на аукціон не має з чим іти: ще досі винний за придбаний трактор, лише встиг розрахуватися за «беушні» сівалку та плуг, а перед тим укладав «капітал» у будівництво зерноскладу. Хіба може мірятися силами із «Кернелом», «Контіненталем» чи іншими агрохолдингами?

Нехай оформить банківський кредит, підказують далекі від реалій життя кабінетні мудрагелі. Та чи погодяться сучасні лихварі дати позичку, взявши у заставу застарілі плуг, сівалку? Навряд. То, може, хату закласти? А якщо недорід через посуху чи іншу якусь біду? Не виборсається із боргів сім’я з шістьох душ…

Змальована з натури ситуація типова для переважної більшості дрібних товаровиробників: утративши доступ до землі, тобто право розпоряджатися нею й обробляти її, вони просто збанкрутують. І закон про обіг сільськогосподарських угідь їм не допоможе, бо відсутня там позиція держави стосовно захисту фермерів, підтримки хліборобських династій.

— Зокрема, в нашому Заліщицькому районі вже нема землі для створення нових фермерських господарств, — констатує Ігор Марусяк.— Навіть та, що була в запасі та резерві, дісталася холдингам в оренду на 25—49 років. Отож, вважайте, на півстоліття селам гарантоване безробіття, адже приїжджі бригади тих монстрів мають потужну техніку, щоб виорати і засіяти поля, зібрати урожай і вивезти його.

…Коли коронавірус почав підкошувати здоров’я людей, у районі виникла потреба додатково забезпечити пальним машини «швидкої допомоги», аби могли добиратися до сіл. Фермери, яким заледве вистачало коштів на посівну, оперативно зібрали немалу суму. В сільрадах сподівалися, що підсоблять і холдинги, які орендують великі земельні масиви, однак призначені на місцях виконавчі директори лиш безпорадно розводили руками: «Пишіть листи в столичні офіси, може, зважать на прохання».

Що товстосумам до своїх пайовиків? Мислять-бо масштабно, вибудовують власні агроімперії на десятках чи й сотнях тисяч гектарів. Села з їхніми мешканцями там зайві.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стрілянина посеред міста
Читати
Розрив — більш як удвічі
Читати
Система не була готова
Читати
Підозрюють: неконституційний
Читати
Хочуть підняти норму
Читати
Приснився нам той гуркіт космодрому...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове