![]() |
|
|
||||||
|
||||||||
|
||||||||
|
Версія для друку На головну Зелена аптека «Сільських вістей» Для імунітету — соснові шишки
В пригорщі зелених шишок сосни вітамінів і мікроелементів більше, ніж у кілограмі імбиру та лимонів разом узятих. А фітонциди просто зашкалюють — саме те, що потрібно для зміцнення імунітету. Проте для деяких людей народні методи лікування ними навіть протипоказані, однак якщо вживати такі ліки помірно і при конкретних симптомах, то кращого засобу годі шукати. НА ВЕСНЯНОГО Миколу наші предки йшли до лісу збирати молоді зелені шишки. Вони містять у собі практично всі групи вітамінів, а ще кальцій, магній, калій, фосфор, ефірні олії й ліпіди, олеїнову кислоту. З шишок роблять відвари, виготовляють різноманітні настоянки і навіть варення. Вони підвищують імунітет, покращують кровообіг, зміцнюють судини і рятують від інсульту та інфаркту, нормалізують артеріальний тиск, прискорюють обмін речовин. До того ж усім відомі й фітонцидні властивості сосни. Проти астми, бронхіту і пневмонії це якраз те, що треба. Наведу лише кілька нескладних і безпечних рецептів. Ідеальні шишки для ліків повинні бути м’які, але не зів’ялі. Вони мають легко різатися ножем, але не кришитися, бути від одного до чотирьох сантиметрів завдовжки. Що стосується того, чи варто їх промивати водою перед використанням, однозначної відповіді немає. З одного боку, вважається, що вживати немитий продукт небезпечно. А з іншого — існує думка, що після миття з плодів зникає частина їхніх корисних властивостей. Єдине, що можна точно порадити, — не збирайте шишки біля автотрас. Настоянка Лікувальні властивості настоянки соснових шишок на горілці добре відомі. Її зазвичай застосовують у разі бронхіту, захворювань на грип і застуду, для очищення судин і покращення пам’яті. Також вона незамінна при захворюваннях шлунка. Щоб приготувати цілющу рідину, необхідно дрібно нарізати зелені пагони, затим у скляному посуді залити їх чистою горілкою в пропорції один до 10. Суміш настоюють, періодично збовтуючи, три тижні в темному прохолодному місці. Приймають два-три рази на день по одній столовій ложці до їди. Звісно, дітям і вагітним таку настоянку не порадиш. У такому разі зверніть увагу на наступний рецепт. «Сосновий мед» Кілограм молоденьких зелених шишок перекрутити на м’ясорубці. Далі нам знадобиться півкілограма рідкого квіткового чи гречаного меду. Суміш у зручній скляній тарі заливаємо медом і настоюємо у темному місці впродовж трьох місяців. Є й інший рецепт: промиті шишки ріжуть, заливають медом у співвідношенні один до одного. Цей мед можна вживати вже через два тижні, а зберігати його краще у холодильнику чи погребі. Вживають як при застуді, так і для зміцнення імунітету. Так, у разі застуди приймаємо «сосновий мед» по три-чотири столові ложки на день, дітям 3-4 чайні ложки аж до повного одужання. З цим «медом» узимку можна проводити будь-які маніпуляції — аж до додавання його в горілку. Чернігівець Олександр Бондарев поділився зі мною рецептом «соснового меду», робити який його навчила бабуся: «Мед із шишок сосни робиться наступним чином: кілограм зелених шишок, кілограм цукру, півлітра води, сік одного лимону чи айви. Шишки треба промити від хвої, залити водою і залишити для настоювання. Туди ж додають цукор, варять 10 хвилин і залишають на 8 годин. Так треба зробити ще 2 рази. Перед тим як закінчити варити, в «мед» додають сік лимона чи айви. Все розливають в стерилізовані банки і кагатують». Ірина Грозенко з Чернігова надала рецепт своєї родини: «Скільки себе пам’ятаю, завжди на весняного Миколу з батьками, а тепер зі своїми дітьми й онуками ходимо в ліс збирати ці диво-ліки. Прийшовши з лісу, кожну шишку розрізаємо на чотири частини, закладаємо в трьохлітрову банку і засипаємо цукром. Затим виносимо в погреб і взимку при кашлі, застуді додаємо столову ложку до чаю. Хвороба сама відступає. Перевірено поколіннями, всім раджу, особливо сім’ям, де є маленькі діти. Так лікували нас із сестрою бабуся з мамою. Я лікувала так своїх дітей, а тепер мої невістки так лікують за потреби моїх онуків. Бажаю всім міцного здоров’я!». Білорус Юрась Мурог, коріння якого також з чернігівського краю, знає такий давній рецепт: «Моя покійна бабуся настоювала шишки на самогоні, а потім цією настоянкою мазала рани і нашіптувала, щоб гоїлось. Також просто різала і заливала медом. А взимку давала нам по кілька чайних ложок на день, щоб не хворіли». Святослав ЖОЛУДЬ. Фото автора.
Рослини, що нормалізують густину крові
ДЛЯ РОЗРІДЖЕННЯ крові можна застосовувати відвари трав, які сприяють цьому. Прийде на допомогу трава буркуну лікарського, до складу якого входять кумарин, кумарова кислота. Приготуйте відвар: столову ложку подрібненої трави залити ввечері 0,5 л окропу. Настояти до ранку, процідити й випити протягом дня за три прийоми за 20 хвилин до їди. Курс — місяць. Для розрідження густої крові та запобігання тромбоутворенню можна приймати й настій трави гадючника в’язолистого: чайну ложку подрібненої сировини залити склянкою окропу, настояти дві години. Вжити протягом дня за три прийоми до їди. І так щодня протягом місяця. Зменшити в’язкість крові допоможе настоянка квіток або плодів каштана, які містять у своєму складі кумаринові глікозиди: ескулін і фраксин. Для настоянки 50 г сировини залити півлітра горілки, настояти три тижні в темному місці. Процідити, приймати по 30-40 крапель тричі на день, додаючи до півсклянки води. Курс — один-два місяці. Можна приготувати відвар шкірки плодів каштана: 5 г подрібненої сировини залити склянкою води, кип’ятити 15 хвилин. Настояти до охолодження, процідити, пити по столовій ложці тричі на день. Оздоровлюватися фітопрепаратами потрібно під наглядом лікаря. Важливо вилучити з раціону солодощі, смажену, копчену їжу. Корисно вживати в достатній кількості яблука, часник, морську рибу, пити воду до півтора літра щодня. Любов САЛІЙ, фітотерапевт. Версія для друку На головну |
Пацієнт скоріш живийЧитатиПродовжуємо хворіти, одужуватиЧитатиТенденція та самаЧитатиПочаток року не вдавсяЧитатиСтимулюють на паперіЧитатиЩе один тестЧитатиНаживалися на страхахЧитати |