Архів
П’ятниця,
22 травня 2020 року

№ 37 (19785)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Відпустка за свій рахунок

Ліна ПАСЬКО.

«Чи продовжується відпустка за свій рахунок, якщо на її період випали святкові дні?» — запитує Федір М. із села Станіслав Білозерського району Херсонської області.

ВІДПОВІДНО до статті 26-ї Закону України «Про відпустки», від 15 листопада 1996 року за сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом, але не більш як 15 календарних днів на рік.

Відпустка без збереження заробітної плати може бути надана за бажанням працівника на підставі письмової заяви, у якій мають зазначатися сімейні обставини чи інші причини, які спонукають до такої відпустки. Після розгляду заяви роботодавцем видається відповідне розпорядження (наказ). Надання ж такої відпустки за ініціативою роботодавця чи примусово законодавством не передбачено.

Згідно зі статтею 78-ю Кодексу законів про працю України, святкові і неробочі дні при визначенні тривалості щорічних відпусток не зараховуються. Однак це не стосується відпусток без збереження заробітної плати — їх не подовжують на кількість святкових і неробочих днів, які припадають, власне, на час відпустки.

Зауважимо, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня 2020 року внесено зміни, у тому числі до Кодексу законів про працю України і Закону «Про відпустки». Зокрема, у статті 26-й зазначеного Закону і у частині третій статті 84-ї Кодексу вказано, що у разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» час перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не входить до загального терміну (тобто встановленого законом — не більш як 15 календарних днів на рік). Себто працівник за згодою роботодавця може піти у відпустку без збереження заробітної плати на весь час дії карантину. Однак навіть після його закінчення і виходу на роботу він усе ж матиме право на відпустку без збереження заробітної плати терміном 15  календарних днів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Цифри у стабільних межах
Читати
Наразі адаптивний
Читати
Ваша зарплата не бідність
Читати
Випускникам приготуватись
Читати
Запевняють, що все гаразд
Читати
Стежитимуть камери
Читати
Державні свята не лише для православних
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове