Архів
П’ятниця,
22 травня 2020 року

№ 37 (19785)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Вживаймо щавель у міру

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ЦЕЙ овоч іще називають «весняним королем». Його зелень однією з перших з’являється на грядках ранньої весни і радує нас своєю свіжістю і кислуватим смаком. Споживаючи щавель, можна вирішити багато проблем зі здоров’ям. Багатий вітамінно-мінеральний склад легко пояснює всі цілющі і корисні властивості цієї рослини.

У лікувальних цілях використовують усі її частини. Щавель позбавляє від цинги, авітамінозів, анемії. Завдяки високому вмісту вітаміну C посилюється всмоктування заліза. Як наслідок — піднімається рівень гемоглобіну в крові.

При гастриті зі слабким виділенням шлункового соку вживання цієї рослини підвищує кислотність і нормалізує травлення. Невеликі дози щавлевого соку справляють жовчогінну дію на організм. Народна медицина радить використовувати настої з листя і коріння як кровоспинний і протизапальний засоби.

Великий запас вітамінів (зокрема аскорбінової кислоти) дає змогу вирішити проблеми з весняними авітамінозами. Молоді зелені листочки рослини перекривають значну частину дефіциту вітамінів. Щавель успішно застосовують для лікування серця і кровоносних судин. Щавлева кислота виводить з організму шкідливий холестерин, підтримує м’язи і нерви в тонусі.

Цю рослину використовують для позбавлення від проблем, що виникають під час менопаузи: він зменшує ризик маткових кровотеч, зменшує потовиділення, усуває головний біль, приводить у норму артеріальний тиск. Вітаміни групи B, що входять до складу щавлю, нормалізують роботу нервової системи і беруть участь в оновленні клітин. Рослинні волокна стимулюють роботу кишківника, виводять з організму токсини і шлаки.

Корисною буде рослина і для чоловіків, особливо у віці за 45. Щавель не тільки допомагає нормалізувати роботу сечостатевої системи, а й посилює кровообіг у передміхуровій залозі, завдяки чому знижується ймовірність розвитку простатиту.

Є помічним і свіжоприготований сік зі щавлю. Ним змащують порожнину рота при застудних захворюваннях, а також стоматологічних проблемах. Він володіє м’якою відбілювальною дією, тому його можна застосовувати для натурального відбілювання зубів і для дезінфекції всієї ротової порожнини. А ще сік рослини допомагає усунути неприємний запах із рота. Його використовують для очищення організму і всіх внутрішніх органів від токсинів і гнильних сполук.

З’являється щавель приблизно наприкінці травня, тож у цей період і до липня його можна споживати і робити заготовки на зиму. А от наприкінці літа листя стає вже досить жорстке і містить велику кількість щавлевої кислоти, тому його не варто використовувати в їжу.

Вітамінів і мінералів у ньому багато, а калорій — мало, тому він чудово підходить для дієтичного харчування. Аскорбінова кислота у його складі збільшує захисні функції організму, зміцнює кровоносні судини, покращує мозкову діяльність, тому тим, хто зайнятий розумовою працею, треба обов’язково вводити щавель до свого раціону.

У лікувальних цілях застосовують усі частини рослини, але основною сировиною залишається коріння. Заготовляють його ранньою весною чи пізно восени до початку росту або коли висохнуть листя, стебла. Корені викопують, очищають від землі, промивають, розрізають на частини й сушать у тіні або в сушарках при температурі 50-60 градусів, періодично перевертаючи. Листя ж можна збирати все літо, а насіння — в міру дозрівання (кінець серпня — вересень). Зібрану сировину сушать під навісами або в сушарках при 40-50 градусів.

Відвари коріння допоможуть для зовнішнього лікування шкірних, гінекологічних захворювань, запалення слизової оболонки порожнини рота. Мазь або паста, приготовані з порошку коренів щавлю і тваринного жиру, кислого молока, вершків, є хорошим засобом для лікування корости, наривів і різного виду ран.

Пропоную деякі рецепти засобів із цієї рослини.

Відвар, який допоможе в разі хвороб органів шлунково-кишкового тракту, геморою і колітів, для виведення глистів. Узяти 5 г сухого кореню, залити склянкою перевареної води, поставити на водяну баню на 30-40 хвилин. Охолодити, процідити й віджати. Перед уживанням розбавити водою. Можна зберігати в холодильнику не більш ніж дві доби. Приймати по 100 мл кілька разів на день.

Проти кривавого проносу допоможе відвар плодів. Столову ложку висушених плодів залити склянкою води, поставити на вогонь на 10 хвилин, після чого настоювати годину і процідити. Пити тричі на день по 70 мл.

Стоматит, запалення ясен і пародонтоз лікується полосканням ротової порожнини таким засобом: 25 г подрібненого кореню залити склянкою окропу, дати настоятися. Затим охолодити і полоскати порожнину рота тричі на день.

Настоянка зі щавелю — чудовий засіб при ревматизмі. Для її приготування необхідно 20 г кореню залити 10 мл спирту або звичайної горілки. Настоювати 10 днів. Пити по 15-20 крапель до їди.

Молоде свіже листя допоможе позбутися прищів, фурункулів і виразки на шкірі. Листки слід попередньо потовкти до появи соку, після чого покласти на проблемне місце.

Незважаючи на унікальні корисні властивості щавлю, його не рекомендується вживати занадто часто і у великих кількостях. Перевищення норми може призвести до утворення каменів у нирках і вимивання кальцію з організму.

Надлишки щавлевої кислоти можуть спровокувати розвиток подагри або остеопорозу, уремію. Першою тривожною ознакою цього можна вважати появу цукру і солей щавлевокислого кальцію в сечі.

До того ж щавлем не варто захоплюватись вагітним жінкам. Уживайте цю весняну зелень у помірних кількостях, і тоді вона принесе вам тільки користь.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Цифри у стабільних межах
Читати
Наразі адаптивний
Читати
Ваша зарплата не бідність
Читати
Випускникам приготуватись
Читати
Запевняють, що все гаразд
Читати
Стежитимуть камери
Читати
Державні свята не лише для православних
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове