Архів
П’ятниця,
22 травня 2020 року

№ 37 (19785)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

«Після закінчення строку договору я вирішив обробляти пай самостійно, оскільки мене не влаштовувала плата за оренду. Наймаю техніку і робочу силу для обробітку землі. Сам сплачую і земельний податок. Попередньо мені це коштувало 632 грн, а в цьогорічному повідомленні вже значилось 1200. Чому так? Хочу також дізнатися, чи маю право на податкові пільги, адже мені вже 91 рік, мешкаю один і є учасником війни?»

Андрій СИНЯВСЬКИЙ.

с. Олександрівка Миронівського району Київської області.

 

НА запитання читача відповідає голова Олександрівської сільської ради Любов Іванівна ШКАПА:

— Відповідно до п. 281.4-го ст. 281-ї Податкового кодексу України від земельного податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники паїв і землекористувачі за умови передачі своїх наділів в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Якщо фізична особа має у власності кілька земельних ділянок одного виду використання, то до 1 травня поточного року мала подати письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися стосовно обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву.

За Андрієм Івановичем, як платником податку, в адміністративних межах Олександрівської сільської ради обліковується земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (земельна частка-пай) загальною площею 4,95 га. Заборгованість по платі за землю відсутня.

Відповідно до пп. 165.1.24-го п.165.1-го ст. 165-ї ПКУ, якщо розмір земельних ділянок перевищує два гектари, то дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Якщо фізична особа одержала доходи в результаті обробітку земельних ділянок, з яких не утримано податку на доходи фізичних осіб та військовий збір, то вона зобов’язана подати податкову декларацію про майновий стан, доходи і сплатити податки у встановлений законодавством термін.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове