Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Пернате диво на лимані

Маргарита СИТНИК.

З Миколаївщини надійшла приємна новина: сюди завітали рожеві фламінго. Наукові співробітники Регіонального ландшафтного парку «Тилігульський», до якого входить однойменний лиман, сфотографували зграю з п’яти особин. Вони вважають цю подію непересічною: в області такий випадок зафіксовано вперше, а на території України — вдруге.

ПЕРША інформація про фламінго на Тилігульському лимані надійшла від співробітника ланд-шафтного парку Павла Панченка. Група дослідників відразу виїхала на акваторію, щоб поспостерігати за птахами і сфотографувати їх.

Як відомо, рожевий фламінго — найпоширеніший вид фламінго. Північні його популяції перелітні, південні — осілі. Гніздовий ареал охоплює Африку (озера Марокко, Тунісу, Мавританії, Кенії, південь континенту, острови Зеленого мису), південь Європи (Франція, Іспанія) та Азії (Казахстан, Афганістан, Індія). Рожевий фламінго населяє великі озера з солоною водою, морські лагуни і лимани. Годується на мілководді з мулистим дном у важкодоступних місцях.

Цей вид єдиний, який мешкає на території колишнього СРСР, у казахстанських озерах Тенгіз, Челкартенгіз і Ащітастисор. Однак в Україні він рідкісний залітний. Досі було відомо про єдиний випадок гніздування на Сиваші в Херсонській області 2017 року, і це була справжня сенсація.

Орнітолог Наталія Атамась пояснила, що рожевим фламінго потрібні величезні дуже солоні та мілкі водойми. «Останніми роками лимани пересихають, і ці умови якраз такі, які їм підходять. Фламінго гніздуються групами і роблять гнізда з мулу й грязюки. Через потепління починають з’являтися якраз такі біотопи, як їм потрібно, тож сподіваємось, що частіше бачитимемо їх на міграції та годівлі, а там, може, й гніздуватимуться у нас на регулярній основі», — сподівається науковець.

Регіональний ландшафтний парк «Тилігульський» для цього підходить якнайкраще. Одно-йменний лиман розташований на межі Миколаївської і Одеської областей і вважається одним із найчистіших у Північно-Західному Причорномор’ї. Його довжина — 60 км, ширина — до 4,5 км, максимальна глибина — 21 м, прозорість води — до 7 м. Тилігульський лиман — це унікальний природний комплекс, внесений до переліку водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення як середовище існування водо-плавних птахів. Особливе місце — орнітологічний заказник місцевого значення «Пониззя Тилігульського лиману».

При цьому Наталія Атамась зауважує: якщо факт гніздування все ж таки станеться, вкрай важливо не налякати птахів бажанням побачити їх. Якою великою не була б спокуса для туристів, безпечніше дивитися фото цих рідкісних для України красивих птахів, ніж приїздити на лиман особисто.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Убивча посуха
Читати
Вперше позитивна динаміка
Читати
Про Україну без України...
Читати
Впоралася лише одна
Читати
Криза молочної галузі
Читати
Ходитимуть електрички
Читати
Видають себе за держоргани
Читати
У Білорусь — за закордонним
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове