Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Карантин і статус безробітного

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«На підприємстві, де я працюю, оголосили про скорочення. Це було зумовлено введенням карантину. Всім нам запропонували звернутися до центру зайнятості для взяття на облік. Як це зробити в умовах карантину? Коли почнуть виплачувати матеріальну допомогу?» — запитує Анатолій В. із Волноваського району Донецької області.

НОРМАМИ чинного законодавства передбачено, що працівник не може бути звільнений інакше, як із підстав, визначених законом. І положення Кодексу законів про працю не дають права роботодавцю звільняти працівників через запровадження карантину або обмежувальних заходів. Тобто якщо підстави для звільнення не відповідають положенням закону або роботодавцем не дотримана процедура звільнення працівника, таке звільнення буде вважатись незаконним.

Однак трудовий договір у будь-який час може бути припинений за угодою сторін (ст. 36-та КЗпП України) або розірваний за власним бажанням працівника (ст. 38-та КЗпП України). Трудовий договір може бути розірваний і з ініціативи роботодавця у разі, наприклад, ліквідації підприємства, скорочення чисельності або штату працівників, невідповідності працівника обійманій посаді внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, прогулу тощо.

Звільнений працівник може зареєструватись у центрі зайнятості, що дасть йому змогу реалізувати передбачене законом право на матеріальне забезпечення у випадку безробіття чи одержувати соціальну допомогу. При цьому подаються: копії паспорта, ІПН, трудової книжки, диплома або іншого документа про освіту, військового квитка; заява про надання статусу безробітного; заява про призначення допомоги у зв’язку з безробіттям.

В умовах карантину реєстрація безробітних, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні, проводиться в онлайн-режимі незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування, оскільки в Україні діє Єдина інформаційно-аналітична система Державної служби зайнятості.

Як повідомляється на сайті відомства, віднині чинна полегшена процедура подання документів до центрів зайнятості.

Потрібно заповнити або написати власноруч лише дві заяви — про надання статусу безробітного та про призначення допомоги по безробіттю. Бланки можна взяти за такими посиланнями: https://is.gd/6wW4ph та https://is.gd/o8O5Cg.

Як і раніше, заяву допускається подавати двома способами: на електронну пошту будь-якого центру зайнятості або через скриньку для кореспонденції безпосередньо в центрі зайнятості.

Якщо ви вирішили надіслати заяви електронною поштою, то:

1. Напишіть заяви власноруч за зразком і сфотографуйте або відскануйте їх. Далі — надішліть на e-maiцентру зайнятості, де ви плануєте перебувати на обліку. В темі листа зазначте ваші прізвище, ім’я, по батькові. Електронні скриньки центрів зайнятості знайдете за посиланням: https://is.gd/5duk3J.

2. Якщо ж у вас є технічна можливість, завантажте заяви, роздрукуйте та заповніть їх. Підпишіть власноруч, відскануйте (чи сфотографуйте) і надішліть на e-mail центру зайнятості. Так само вкажіть у темі листа ваші прізвище, ім’я, по батькові. Чекайте повідомлення від центру зайнятості щодо ухваленого рішення.

Заяви, надіслані заявниками на електронну пошту центру зайнятості, вважаються отриманими у день їх надходження, а у разі подання таких документів у неробочий час робочого дня, неробочий день, святковий чи вихідний — у перший же робочий день, наступний за днем їх подання.

Важливо! У період карантину допомога у зв’язку з безробіттям нараховується з першого ж дня після того, як безробітний дистанційно став на облік у центрі зайнятості.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Убивча посуха
Читати
Вперше позитивна динаміка
Читати
Про Україну без України...
Читати
Впоралася лише одна
Читати
Криза молочної галузі
Читати
Ходитимуть електрички
Читати
Видають себе за держоргани
Читати
У Білорусь — за закордонним
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове