Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Слово про сучасника

Дика троянда — квітка надії

Підготував Григорій РУДЬ.

 Фото із сайту USAID Україна.

Ветеран АТО Геннадій Попелюський із Костянтинівки отримав два гектари землі і заклав першу в Донецькій області плантацію шипшини. Землю здавав для аналізу в лабораторію, щоб переконатися, що вона підходить для вирощування такої культури.

«СПОЧАТКУ хотів вирощувати горіхи, але після консультацій відмовився від цієї ідеї. Мій знайомий підприємець порадив посадити шипшину — земля і клімат Сходу України для цього ідеально підходять», — розповідає Геннадій.

Іще під час служби у 72-й окремій механізованій бригаді почав думати, чим займатися далі. Познайомився з підприємцем з Одещини, який вирощує шипшину і горіхи. Читав багато історій про ветеранів АТО, про їхні успішні бізнеси. Це і надихнуло чоловіка зайнятися власною справою. Після демобілізації у січні 2020 року придбав мотоблок, розчистив хащі, які були біля його ділянки, згодом виорав поле, яке понад 20 років ніхто не обробляв.

Майже два роки ветеран АТО витратив на вивчення цієї теми. Дізнавався, де і які саджанці купити, читав тематичну літературу, питав поради у тих, хто має такий досвід вирощування дикорослої троянди. Замовив майже сім тисяч однорічних саджанців. За них Геннадій заплатив 100 000 гривень. Сорти «Клубний» і «Глобус» привіз із Одещини. Придбав їх у підприємця, який уже вирощує шипшину і експортує її до Європи. Садити саджанці допомагала уся родина Геннадія і побратими громадського формування «Гайдамаки».

«Зараз важливо, щоб кущі прижилися. У нас тут буде крапельний полив. Перші квіти і плоди чекаємо наступного року», — каже чоловік.

У лютому Геннадій взяв участь у тренінгу, який для ветеранів АТО був організований у Краматорську. Разом із бізнес-тренером порахував прибуток, можливі ризики, основні і додаткові витрати, їхню окупність. Також дізнався про те, як можна розвивати цю справу.

«Хочу, щоб моя історія була прикладом для інших. Багато ветеранів АТО отримують землю і продають її. Я теж так хотів зробити, навіть виставив на продаж. Але передумав. Моя дружина Катерина підтримала ідею працювати на своїй землі. Я вирішив вкладати свій час, працю і талант у садівництво», — говорить Геннадій.

Урожай шипшини ветеран АТО планує продавати до Європи. Каже, що має попередні домовленості зі знайомим фермером і кооперативом. Також разом із побратимами збільшуватиме шипшинові поля. Друг Геннадія Андрій Балан допомагав садити шипшину. На своїх двох гектарах, які отримав поряд, садитиме наступного року.

Геннадій став першим ветераном АТО, який отримав землю у Костянтинівці. Ці два гектари неподалік від міста, поряд — річка Кривий Торець.

«Я полюбив цю ділянку, наодинці з природою. Люблю тут бути і один, і з родиною. Сьогодні, коли усі допомагають мені засадити цю землю, я щасливий, вона віддячить мені», — каже чоловік.

Також Геннадій хоче створити на Донеччині кооператив, до якого зможуть увійти ветерани АТО, які займаються фермерською справою.

Люди почали вживати плоди шипшини ще в кінці льодовикового періоду. Кислуваті і терпкі на смак, зараз вони широко застосовуються для виготовлення корисних настоїв, квасу, пастили, мармеладу, джему, цукерок, киселю тощо. У китайській кулінарії часто використовують пелюстки шипшини. Молоді гілки і пагони деяких видів цих рослин на Кавказі вживали замість овочів. Плоди часто додають у вина і наливки для надання їм особливого смаку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Убивча посуха
Читати
Вперше позитивна динаміка
Читати
Про Україну без України...
Читати
Впоралася лише одна
Читати
Криза молочної галузі
Читати
Ходитимуть електрички
Читати
Видають себе за держоргани
Читати
У Білорусь — за закордонним
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове