Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Чим корисний ревінь

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

РЕВІНЬ — це дієтичний продукт, в якому практично немає жирів. У 100 г м’якоті черешків міститься всього 16 кілокалорій. Черешки не збагачені білками і вуглеводами, зате містять велику кількість пектинів, харчових волокон із органічними кислотами і мінеральних речовин.

Рослина справляє благотворний вплив на сечовидільну систему людини. Він має легкий сечогінний ефект. Тому її корисно вводити до раціону харчування людей, схильних до набряків. Як сечогінний засіб ревінь можна їсти вагітним жінкам, коли лікарські препарати є небажаними.

Яблучна і лимонна кислоти, що містяться в черешках рослини у великій кількості, подразнюють слизову оболонку шлунка, підвищуючи його секреторну активність. При цьому збільшується виділення шлункового соку і підвищується якість перетравлення їжі.

Ревінь має проносний ефект, якщо його вживати у великій кількості. Це зумовлено наявністю в черешках клітковини, яка нормалізує роботу кишківника. Відтак організм очищається від застоїв у ньому і захищається від розвитку гнильних процесів, що призводять до зашлакованості.

При споживанні у невеликих кількостях можна отримати протилежний до послаблювального ефект — терпкий. Тож у малих кількостях ревінь помічний при розладі кишківника.

Завдяки високому вмісту солей магнію, калію і фосфору він корисний для профілактики недокрів’я, оскільки активізує процеси утворення клітин крові. Мінеральні речовини живлять серцевий м’яз, а аскорбінова кислота зміцнює стінки судин, роблячи їх еластичнішими.

Через наявність у рослини жовчогінного ефекту його часто використовують в їжу, а також або як лікарський засіб при подагрі та інших захворюваннях печінки.

Корисні властивості ревеню на цьому не закінчуються. Його застосовують як загальнозміцнювальний засіб для лікування авітамінозу і підвищення опірності організму негативним факторам середовища. Тому варення з черешків ревеню корисно їсти навесні, коли організм ослаблений і підвищується ризик підхопити інфекцію.

Помічна ця кисла рослина і для дихальної системи людини. Особливо при захворюванні на туберкульоз.

Ревінь благотворно позначається на стані шкіри, волосся і нігтів. При зовнішньому застосуванні шкіра і волосся отримують легкий блиск. Антиоксидантний ефект допомагає зберегти структуру зовнішніх покривів від шкідливої дії вільних радикалів. А також можна позбутися білих плям на тілі, які називають вітіліго.

Рослина містить дуже багато органічних кислот, які сприяють утворенню каменів у нирках, сечовому і жовчному міхурах. Тому при сечокам’яній і жовчнокам’яній хворобах від цієї рослини необхідно відмовитися.

Його не можна вживати людям, які страждають на хронічний панкреатит і гастрит із підвищеною кислотністю. Однак при гастриті зі зниженою кислотністю він, навпаки, зіграє важливу роль у нормалізації роботи травного тракту.

Ревінь сприяє розрідженню крові. Тому його не рекомендується вживати при кровотечах і такому неприємному захворюванні, як геморой.

До того ж рослину часто використовують як народний засіб для лікування і профілактики деяких захворювань. Вона корисна при захворюваннях серця, легенів, печінки і при недокрів’ї.

Як проносний засіб найкраще споживати не черешки листя ревеню, а його коріння. Для приготування легкого проносного настою візьміть дві столові ложки подрібненого кореня ревеню, залийте склянкою окропу і заварюйте як чай. Процідіть і пийте по третині склянки перед сном. При постійному вживанні проносна дія зменшується, тому настій ревеню найкраще чергувати з іншими засобами або медичними препаратами.

При діареї допомагає порошок із коріння ревеню. Для його приготування очистіть коріння від землі, ретельно промийте, обсушіть і дрібно поріжте. Викладіть на папір у тепле, але не сонячне місце. Висушене коріння подрібніть у ступці або кавомолці на порошок. Візьміть останнього на кінчику чайної ложки, залийте склянкою окропу, охолодіть та вживайте протягом доби, щоб позбутися діареї та інших кишкових розладів.

За підвищеного тиску дуже добре допомагає відвар із черешків ревеню. Залийте дві столові ложки ревеню 1,5 склянки окропу і кип’ятіть на повільному вогні протягом 30 хвилин. Затим зніміть відвар з вогню, дайте йому охолонути і процідіть. Щоб нормалізувався артеріальний тиск, достатньо випивати 1,5 склянки відвару впродовж доби.

Для профілактики і лікування авітамінозу дуже добре допомагає сік ревеню. Щоб його приготувати, очистіть черешки від шкірки і промийте. Висушіть на рушнику. Вичавіть сік з допомогою соковижималки. Додайте до нього за смаком мед або цукор. Багатий вміст вітамінів і мінералів сприятиме зміцненню організму та підвищенню його захисних сил.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Убивча посуха
Читати
Вперше позитивна динаміка
Читати
Про Україну без України...
Читати
Впоралася лише одна
Читати
Криза молочної галузі
Читати
Ходитимуть електрички
Читати
Видають себе за держоргани
Читати
У Білорусь — за закордонним
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове