Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Мало не спалили живцем

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

На фото автора: Віталій Шпак показує директорові ФГ Сергію Синдяшкіну пошкоджену пожежею будівлю.

У селі Клочків Чернігівського району вночі згорів будинок. Його власник Віталій Шпак був удома і чув, як хтось ходив горищем. Переконаний, що то був палій. Бандита чоловік бачив навіч і стверджує, що той приходив не сам, адже з його напарником, котрий, найімовірніше, стояв «на шухері», довелося вступити в бійку. Хто і навіщо ледь не спалив пенсіонера живцем?

ВІТАЛІЙ Шпак і досі не може отямитись від того, що сталося. Каже, ворогів у селі не має, дороги нікому не переходив. Події тієї ночі чоловік згадує з жахом.

— Два вікна я закриваю шторами на ніч, а одне залишаю відкритим, — розповідає пенсіонер. — Злочинці, мабуть, бачили у вікні світло, бо я ще телевізор дививсь, однак це їх не зупинило. Чую: на горищі кроки — «тук-тук-тук». Зрозумів — хтось ходить.

Чоловік кинувся надвір, щоб прибрати драбину, що вела на горище, і затримати зайду, але нарвався на удар в обличчя. «Я тебе уб’ю!» — пролунало в бік власника обійстя. «Коли він, ударивши вдруге, промазав, я вцілив йому правою рукою в перенісся, і той похилився набік. Я саме встиг піднятися після першого удару. Бандит побіг через город. Ось і сліди», — показує рукою в бік грядки.

Поки власник садиби відбивався від нападника, його поплічник злазив по драбині з палаючого горища. Потім, зіскочивши на погріб, чимдуж дременув у бік річки. На зораному полі поблизу хати видно сліди від взуття одного з нападників. Їх сфотографували експерти-криміналісти. Приїздили й кінологи, однак собаки не змогли взяти слід. Усе-таки село.

Сусід Віталія Шпака Віталій Потапенко, який мешкає через дорогу, добре запам’ятав випадок тієї ночі. Пригадує, як спершу побачив дим, почув характерний тріск шиферу, а потім вихопилися два язики полум’я. Викликав рятувальників. «О 23.29 зателефонував на 101, хвилин за 5-7 приїхала пожежна із Седнева, потім за 20 хвилин — ще одна машина з Чернігова, — розповідає чоловік. — Довкола розлітався шифер, до хати не можна було наблизитись… Хто б що не говорив, але в тому, що це підпал, у мене нема сумнівів. Гуділо так, що точно не від сірника загорілося. Мабуть, хлюпнули пального».

Конфліктів чоловік у селі ні з ким не мав, приїхав сюди місяць тому — аби посадити город та стежити за пасікою. Єдиною ймовірною причиною може бути фермерське господарство. Подвір’я Віталія Шпака слугує тимчасовою базою для молодого сільгосппідприємства «Клочків Ленд». За два роки воно стало стрімко розвиватись і складати конкуренцію великим агрохолдингам.

— Два роки тому ми починали зі 100 гектарів, — каже директор господарства Сергій Синдяшкін. — Сьогодні в нас уже 200 гектарів. Наступного року має бути 300. У нас є чітка стратегія розвитку. Ми першими в Клочкові підвищили орендну плату пайовикам — удвічі проти початкової ціни, платимо людям вчасно і змусили підтягнутись до нашого рівня інших. Бачимо, що це умисний підпал. З якою метою? Залякати? Жодної погрози до цього часу ми не отримували, але ця пожежа викликала багато запитань…

На користь оприлюдненої версії говорить те, що фермерське господарство зареєстроване саме за адресою будинку, де мешкає Віталій Шпак, котрий є його членом. «Є у мене думка, що таким чином нас хочуть про щось попередити», — припускає власник садиби. Збитків чоловік іще не рахував. Але й так зрозуміло, що вони чималі, особливо для людини, що живе на пенсію. Хоча рятувальники приїхали досить швидко, дах та веранда встигли вигоріти повністю. Найбільше постраждала комора — вона вже не підлягає відновленню. Там зберігався цінний господарський реманент. Одначе Віталієві Шпаку шкода не так матеріальних речей, як батьківського обійстя, де він провів своє босоноге дитинство і звідки разом із братами вилетів у широкий світ. Згадуючи про це, чоловік насилу стримує сльозу.

Поліція порушила кримінальне провадження за фактом умисного нищення майна. Призначено низку експертиз, які мають встановити причину займання будинку. Утім, юрист Оксана Мірошниченко переконує, що оскільки в будинку проживала людина і нападники не могли про це не знати, справу треба кваліфікувати ще і як замах на вбивство за попередньою змовою групи осіб.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Убивча посуха
Читати
Вперше позитивна динаміка
Читати
Про Україну без України...
Читати
Впоралася лише одна
Читати
Криза молочної галузі
Читати
Ходитимуть електрички
Читати
Видають себе за держоргани
Читати
У Білорусь — за закордонним
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове