Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Проблема

Тріски летять, пилові бурі несуться

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Чи не складається у вас враження, що Україну окупували лісоруби? Бо якщо гадаєте, що тільки Карпати та Полісся вирубують-випилюють під корінь у прямому сенсі слова, а потім ще й випалюють дотла все, що після нещадних «санітарних» рубок залишається, то дуже помиляєтесь. Регіони, лісистість яких вдвічі-втричі й так далі менша від вищезгаданих, також потерпають від цієї навали.

НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ, яка належить до степової зони, лісові насадження нині становлять 5,8 відсотка її території, хоча кілька років тому перед місцевими лісгоспами було поставлено завдання довести тут заліснення мінімум до 8 відсотків. Насправді робилось і робиться геть протилежне. Повсюдно і нещадно. Всупереч бадьорим рапортам лісівників, що площі вирубки повсякчас скорочуються, екологи стверджують, що за останні чотири роки лісових насаджень на Придніпров’ї зникло у дев’ять разів більше, ніж була природна потреба. У 2016-му на Дніпропетровщині вирубали дерев більш ніж на 4 тисячах гектарів, у наступному — «лише» на 3,6 тисячі гектарів, а у 2018-му та 2019 роках — на 3 і 2,7 тисячі га відповідно. При цьому торік площа нових лісових насаджень в області ледве сягнула 327 гектарів! Підрахуйте: посадили практично у дев’ять разів менше, ніж вирубали. Тобто придніпровська зона впевнено взяла курс на перетворення на суцільну пустелю. І стараються всі: з одного боку, браконьєри — чорні лісоруби, а з іншого — лісничі зі своїми узаконеними нібито санітарними вирубками.

А тим часом на території області у квітні через пилові бурі було нічим дихати. До того ж щодня в місцевих екосистемах на голих степових просторах фіксувалося до 13 локальних займань решток торішньої рослинності. За відсутності лісових насаджень вітри розносили попіл разом із курявою та задушливим запахом згарищ на величезні відстані. Обласний центр екологічного моніторингу і Державний регіональний центр з гідрометеорології «заспокоювали», що «така ситуація пов’язана з високим атмосферним тиском, поривчастими вітрами і підвищенням температури у приземному шарі». Це, мовляв, «спричинює накопичення забруднених речовин ближче до поверхні землі, які потім піднімаються вище і розносяться далі повітряними потоками». Немов після тривалої сплячки, у містах і районах попрокидалися екологічні служби при органах влади і навперебій повідомляли, що «надмірна концентрація дрібнодисперсного пилу, знову ж таки, через суху погоду і сильні вітри становить загрозу здоров’ю населення, тому варто берегтися». Тож людей у зв’язку з епідемією коронавірусу не тільки заганяли сидіти вдома і надвір носа не показувати, а ще й закликали не відчиняти кватирок і не провітрювати жилих помешкань. Як таке можна витримати?

У зв’язку з цим екологи та спеціалісти аграрної галузі в один голос заявили, що в умовах кліматично-погодних змін у бік потепління незабаром область постійно потерпатиме від пилових бур і знесення поверхневого родючого шару чорнозему разом із гумусом, який просто на вагу золота. І причина цього — безжально більш як наполовину знищені практично нічийні полезахисні лісосмуги та нещадна вирубка і без того поодиноких лісів. Тож краянам або доведеться звикати до забрудненого пилом та час від часу продуктами горіння повітря, або боротися не просто за збереження лісистості краю, а й за її нарощення бодай у три-п’ять разів. Інакше вже у наш час і за наших поколінь розпочнеться перетворення степової зони України на еродовану, неродючу, пилоутворюючу пустелю.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Убивча посуха
Читати
Вперше позитивна динаміка
Читати
Про Україну без України...
Читати
Впоралася лише одна
Читати
Криза молочної галузі
Читати
Ходитимуть електрички
Читати
Видають себе за держоргани
Читати
У Білорусь — за закордонним
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове