Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Повернути назад — зась

Марина ТІШКОВА.

З усього законотворчого «ужинку» 7-го та 13 травня особливої уваги варті два закони.

ПОПРАВКОВИЙ рекордсмен — «антиколомойський» — таки благословився на світ. Коротко суть: відтепер власники і екс-власники будь-якого банку, котрий був виведений із ринку, можуть отримати відшкодування збитку лише у грошовій формі, а визнання «націоналізації» незаконною не може бути підставою для її скасування. Двомстам «слугам», які вирішили голосувати «за», допомагали «державницьке» крило опозиції — фракції «ЄС» і «Голос», позафракційні та депутатські групи, назбиравши колективно 270 голосів. Фракції «Батьківщини» та «ОПЗЖ», як і частина «монобільшості», голосували проти. Ю. Тимошенко навіть збирається оскаржувати закон у Конституційному суді.

Другий ухвалений документ — про страхування медпрацівників у разі захворювання на COVID-19. Фракція «ЄС» зібрала 150 підписів, аби скликати позачергове засідання з медичної теми. Підготований опозицією законопроєкт передбачав обов’язкове страхування медпрацівників із виплатою їм коштів у разі інфікування або смерті. Але перебирання ініціативи неабияк обурило «монокоаліцію», і вона швиденько підготувала альтернативний, який зрештою і був ухвалений. Виплати передбачені, якщо медпрацівникові встановлена група інвалідності після хвороби або якщо він помер. Опозиція хоча й голосувала «за» (на безриб’ї і рак риба), розкритикувала такий підхід, адже поки що не відомо про випадки інвалідності внаслідок інфекційного захворювання.

Уперше протягом карантину відбулася «Година запитань до уряду». Її тема — протидія COVID-19. Прем’єр Д. Шмигаль поінформував, що ситуація завдяки запровадженню карантину розвивається за помірним сценарієм — ми йдемо, сказав, польським шляхом. Медична система не перенавантажена хворими. Стосовно проблеми з обіцяними доплатами в розмірі 300% зарплатні медикам, які працюють із коронавірусними пацієнтами, Д. Шмигаль запевнив, що розбираються, усе вирішать.

Також із доповіддю виступив голова Нацбанку Я. Смолій. Україна успішно долає коронавірусну кризу, яка перша в нашій історії, коли немає банкрутства банків, сплеску інфляції і катастрофічного падіння міжнародних резервів, пояснив він. Сьогодні банківська система «не тягар для економіки, а її рятувальний круг». Словом, поки що тримаємося.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Убивча посуха
Читати
Вперше позитивна динаміка
Читати
Про Україну без України...
Читати
Впоралася лише одна
Читати
Криза молочної галузі
Читати
Ходитимуть електрички
Читати
Видають себе за держоргани
Читати
У Білорусь — за закордонним
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове