Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я
  Версія для друку          На головну

«Вдарили» автопробігом

Михайло ВЕДМІДЬ.

У СЕРЕДУ, 13 травня, внаслідок підступного ворожого обстрілу загинув військовослужбовець Збройних сил України, ще двоє бійців дістали поранення. Це перша безповоротна втрата в лавах Об’єднаних сил останнього весняного місяця.

Головна увага минулого тижня зі зрозумілих причин була прикута до подій 8-9 травня. Моніторили ситуацію зокрема й міжнародні спостерігачі зі складу СММ ОБСЄ. У своєму щоденному звіті у період із вечора 8-го до вечора 9 травня вони констатували збільшення кількості порушень режиму припинення вогню на Донеччині та зменшення їх у Луганській області. Втім, якихось «рекордів», пов’язаних із вогневою активністю противника, зафіксовано не було.

За інформацією російського агентства ТАРС, в окупованих Донецьку і Луганську загарбники на честь 9 Травня влаштували «переможні» автопробіги, запустили «переможний» трамвай і залучили байкерів із прапорами СРСР. Місцеві інтернет-ресурси ОРДЛО, на які посилається інформагентство, повідомили про тисячі жителів, які з’їхалися на своїх машинах до Донецька, «аби взяти участь в автопробігу Великої Перемоги». Колону очолив ватажок «ДНР» Денис Пушилін на радянському автомобілі «Побєда».

Аналогічним чином 9 Травня відзначали і в Луганську. Колони машин роз’їжджали окупованим містом із символікою СРСР і прапорами «народних республік». Проте, з огляду на складну епідеміологічну ситуацію, біля пам’ятників і меморіалів машини не зупинялися. З тієї ж причини не відбувся й «святковий парад», хоча раніше в ОРДЛО заявляли, що ніякий коронавірус їм не страшний — навіть репетицію параду проводили в масках. Утім, карантин таки вніс свої корективи й урочисту подію скасували одразу після ухвалення такого ж рішення в Росії.

Обов’язковим елементом телевипусків місцевої пропаганди, повідомляє «Радіо Свобода», є вибудова паралелей між Другою світовою і нинішньою війною. Так, представники окупаційних адміністрацій «мандрують» від пам’ятника «жертвам карателів» до монументів Слави і назад, водять туди дітей і безперервно розповідають, що і там, і там — «жертви фашистів». Тобто обамбулення місцевого населення, зокрема й діточок, триває безперестанку.

У Міноборони України повідомили, що російські окупаційні війська під виглядом урочистих заходів до 9 Травня збільшили кількість військового транспорту, який доправив боєприпаси забороненого калібру на окремі позиції своїх артилерійських підрозділів. При цьому окупанти наростили число командного складу, який постійно перебуває у районах передових позицій.

Тим часом на Луганщині задокументовано черговий факт порушення законів і звичаїв війни незаконними збройними формуваннями РФ. Про це повідомила пресслужба прокуратури Луганської області. 9 травня бойовики обстріляли житловий сектор у смт Трьохізбенка Новоайдарського району. Під час огляду місця події встановлено, що обстріл здійснено із застосуванням забороненого мінськими домовленостями озброєння — міномета калібру 82 мм. Кілька снарядів розірвалося в безпосередній близькості від житлових будинків, унаслідок чого пошкоджено паркани, вікна і фасади будівель. «Такі дії незаконних збройних формувань РФ становили пряму загрозу життю і здоров’ю цивільного населення. Це суперечить нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 52-й Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року та ст. 25-й Гаазької конвенції 1907 року», — наголосили у відомстві. Розпочато кримінальне провадження за фактом скоєння терористичного акту.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Убивча посуха
Читати
Вперше позитивна динаміка
Читати
Про Україну без України...
Читати
Впоралася лише одна
Читати
Криза молочної галузі
Читати
Ходитимуть електрички
Читати
Видають себе за держоргани
Читати
У Білорусь — за закордонним
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове