Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Дослідження

Стережіться пастки для очей

Надія ДЕХТЯРОВА,

офтальмолог.

За прогнозом фахівців ВООЗ, близько половини населення Землі до 2050 року матимуть міопію (короткозорість). Ще наприкінці минулого століття її пов’язували зі звичкою читати при недостатньому освітленні. У сучасних науковців дещо інший погляд.

РІЧАРД Роузен, керівник офтальмологічних досліджень у Нью-Йоркській очній і вушній клініці, пояснює: так, читання у напівтемряві перенапружує очний м’яз, провокує втому, головний біль, затуманення зору і тимчасові ефекти короткозорості. Але аж ніяк не є причиною міопії.

Дослідження науковців, які співпрацюють із лікарнею святого Томаса у Лондоні, довело, що 86 відсотків випадків короткозорості (або далекозорості) спричинені генетичними чинниками. Якщо обидва із батьків короткозорі, то їхня дитина матиме міопію з імовірністю 40 відсотків. Якщо короткозорий тільки один, імовірність знижується до 25 відсотків.

Чому ж короткозора людина не може чітко бачити предмети на віддалі? Через слабкість м’яза очного яблука, який утримує кришталик і сприяє наведенню фокуса, зображення фокусується перед світлочутливим елементом очного яблука. А не на центральній частині сітківки, як має бути у нормі.

Слабкість м’яза провокує його недорозвиненість або перенапруження. Уроджена міопія — наслідок внутрішньоутробних аномалій формування очного яблука. Вона виявляється, як правило, ще в дошкільному віці. А в інших короткозорість розвивається під упливом негативних чинників. Є таке поняття: шкільна короткозорість. Діти набувають її під час навчання. Причина криється у надмірному й постійному зоровому навантаженні, якого зазнають очі. Його спричинює також неправильна поза за партою. Коли дитина сидить, схилившись, м’язи шиї перенапружуються, порушується кровопостачання головного мозку, від чого потерпають і очі. Ще один фактор — комп’ютери та планшети, саме вони стали причиною епідемії короткозорості в усьому світі.

Чим це зумовлено? Синє світло, яке випромінюють екрани, агресивно діє на зір, має довжину хвилі понад 450 нанометрів і особливо небезпечне для дітей до 14 років, у яких рогівка ще остаточно не сформована і не має таких механізмів захисту, як у дорослих. Після 20 хвилин безперервного користування гаджетом школяр має відпочити. До речі, блакитні світлодіодні лампи — це та ж небезпечна для ока довжина хвилі. Читаючи книжку при слабкому освітленні, ми вже за кілька хвилин відчуваємо втому і даємо очам перепочинок.

Яскравість екрана — пастка для очей. Лише коли вони починають пекти, сльозитися, ми усвідомлюємо, що втомилися.

Чим небезпечна міопія? Може розвинутися дистрофія сітківки ока, що загрожує розривами і відшаруванням. Є й ризик розвитку ранньої ускладненої катаракти — помутніння кришталика ока.

Як уберегтися від розвитку короткозорості? Очі, як й інші м’язи організму, потребують постійного тренування. Офтальмолог може навчити спеціальних вправ. Неможливо обійтися і без тренування м’язів спини, шиї. Такі види спорту, як теніс, бадмінтон, плавання, допомагають підтримувати м’язи очей у тонусі.

У харчуванні важливий каротин, що міститься в овочах і фруктах оранжевого кольору, як-от: морква, гарбуз, перець.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове