Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Не зайве дослухатись

Головне — вчасно запобігти

 

У світі запалення простати становить 10 відсотків серед усіх урологічних хвороб.

 

З ЦІЄЮ недугою бодай раз у житті стикається майже кожен чоловік. Певною мірою цьому сприяє анатомічне розташування передміхурової залози. Вона дуже чутливо реагує на переохолодження, інфекції, нерегулярне статеве життя, навіть незначні травми в ділянці статевих органів.

При гострому простатиті розвивається набряк простати, виникає різкий біль. Якщо ж запалення перебігає мляво, хронічно, то інфекція може не даватися взнаки роками. Чоловік відчуває тільки певний дискомфорт: при сечовипусканні, статевому акті, можливий біль у спині. Усе це сигнали про те, що треба звернутися до лікаря.

Важливу роль відіграє віковий чинник. Після 40 років організм чоловіка поступово зменшує продукування статевого гормона — тестостерону. Власне, гормональна перебудова і спричиняє зміни — збільшення передміхурової залози (доброякісна гіперплазія). Чоловікам віком за 40-45 років потрібно раз на рік відвідувати уролога і здавати аналіз крові на ПСА (РЗА) — простат-специфічний антиген. Це тест, який вимірює рівень білка, що виробляють клітини передміхурової залози. Він може допомогти виявити рак простати на ранніх стадіях.

Чим же загрожує непролікований простатит? Передусім проблемами із сечовипусканням, хворобами інших органів, рецидивами циститу, появою проблем з ерекцією, адже нерви, відповідальні за еректильну функцію, проходять через передміхурову залозу.

Запобігти захворюванню простати допомагає, зокрема, фізична активність (ходьба, зарядка). Мікроциркуляцію крові поліпшують контрастний душ, регулярне статеве життя. Важливо вчасно лікувати інфекції сечостатевої сфери, а також карієс, запалення ясен (стрептококи з ротової порожнини можуть із кров’ю потрапити до простати).

Факторами ризику є над­мірна вага, малорухливий спосіб життя, робота, пов’язана з постійним сидінням і впливом вібрації (як у водіїв). У ділянці таза порушується циркуляція крові, наслідком чого є її застій, що й спричиняє збільшення простати.

Василь ЧЕРЕПАНИК,

уролог.

 

Желатин проти тріщин

 

ЯКЩО у вас з’явилися тріщини на п’ятах і пальцях рук, допоможе такий рецепт. Чайну ложку желатину залийте склянкою холодної перевареної води і залиште на ніч настоюватися. Випийте перед сніданком. Курс — 10-20 днів. На рік можна проводити кілька курсів.

Ганна КАЗІБРОДА.

с. Хом’яківка

Тисменицького району

Івано-Франківської області.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове