Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Радить лікар

Серцевий чи неврологічний?

Олександр РИЛЬЦОВ,

кардіолог.

У чоловіка заболіло серце, запекло в грудях. Біль віддавав у ліву руку, плече. Стривожені родичі викликали «швидку». Та лікарі заспокоїли — це не серцевий напад.

ВИЯВИЛОСЯ, що біль у грудях мав не кардіологічний, а неврологічний характер, спричинений проблемами із хребтом. Є низка симптомів, схожих на серцевий напад, але пов’язаних з іншими патологіями. Приміром, це можуть бути хвороби опорно-рухового апарату — остеохондроз грудного відділу хребта, сколіоз, запалення міжреберних нервів і м’язів. Біль у ділянці серця часто може бути симптомом розладів нервової, дихальної, травної систем.

Як же відрізнити серцевий біль від неврологічного? Насамперед перевірити, чи посилюється біль у грудях під час дихання або повороту тулуба. Якщо так, то серцеві препарати недоречні. Необхідно зняти м’язовий спазм, розім’явши спину та шию, — біль мине.

Часто міжхребцеві диски затискають міжреберні нерви, тоді виникає сильний больовий синдром, який віддає у серце так, що, здається, воно зараз зупиниться. З пантелику збиває і те, що біль може відчуватися зліва у плечі, лопатці, руці. Відрізнити міжреберну невралгію від серцевого нападу можна за тим, чи виникає біль при рухах, нахилах, чханні, кашлі, глибоких вдихах. При серцевому нападі біль залишається незмінним незалежно від вдиху-видиху чи інших рухів.

Окрім того, при міжреберній невралгії не змінюються тиск і пульс, біль гострий, нападоподібний на відміну від серцевого нападу, коли він, швидше, ниючий, тривалий.

Що робити, щоб неврологічний біль не докучав? Якщо це міжреберна невралгія чи загострення остеохондрозу, потрібно, проконсультувавшись із неврологом, уживати протизапальні препарати, пройти курс масажу, лікувальної гімнастики. Інакше біль посилюватиметься, можливі й інші негативні наслідки — як-от відмирання нерва.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове