Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Корисно знати

Дивосил зцілює і корінням, і квітами

«Про використання коренів дивосилу (оману високого) відомо всім. А чим корисні його квітки?»

Людмила Б.

м. Біла Церква

Київської області.

 

ПЕРЕВІРЕНО, що найбільш цілюща сила оману високого (дивосилу) зосереджена в коренях і кореневищі, але з лікувальною метою можна використовувати й листя з квітами. Подібні до маленьких соняшників квітки оману, а також листя збирають під час цвітіння: з червня по серпень.

Про цілющі властивості цієї рослини було відомо ще за часів Гіппократа, Діоскорида. Використовував рослину у своїй практиці й Авіценна.

Листки й квітки дивосилу містять ефірні олії, дубильні речовини, органічні кислоти, сесквітерпенові лактони, алантопектин, вітаміни Е, С.

Спиртова витяжка з листків і квітів чинить противірусну і антибактеріальну дії, допомагає під час лікування запальних процесів верхніх дихальних шляхів.

Настоянка із квітів і листя має сечогінний, протизапальний, седативний ефекти. Свіжі квіти залити горілкою у співвідношенні 1:3, настояти 21 день у темному місці, процідити. Пити по дві чайні ложки двічі на день.

У разі виснаження чи запалення слизової оболонки шлунка, що супроводжуються болем, столову ложку трави (листя і квітки, 1:1) оману залити склянкою окропу, витримати на водяній бані 15 хвилин. Потім настояти ще 15 хвилин, процідити, долити водою до 200 мл. Приймати рівними порціями тричі на день до їди. Курс два-чотири тижні.

При анемії корисно пити відвар збору рослин (усе порівну): трава оману, листя кропиви дводомної, плоди шипшини, листя хамеріону вузьколистого. Звечора столову ложку подрібненої сировини залити півлітра води. Кип’ятити на слабкому вогні п’ять хвилин. Настояти ніч. Уранці процідити й випити відвар протягом дня.

Можна застосовувати листя з квітами у вигляді примочок, обмивань у разі екземи, дерматитів, себореї, запалення слизової оболонки рота, глотки. Столову ложку сировини залити склянкою окропу. Настояти дві години, процідити. Застосовувати двічі-тричі на день. До запалених ділянок шкіри можна прикладати й свіжі листки оману.

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

 

Бронхіальна астма: фітопрепарати і дієта

«Кількадесят років хворію на бронхіальну астму змішаного типу. Є ще й алергія на домашній пил. Постійно вживаю ліки. Хотілося б знати про різні методи боротьби з цією недугою».

Василь З.

с. Дашківці

Віньковецького району

Хмельницької області.

 

ПРИЧИНОЮ бронхіальної астми перш за все є стрептококові й туберкульозні збудники хронічних інфекцій. Це захворювання має алергічний характер, тому подеколи дуже непросто піддається лікуванню, особливо при задавненій формі.

Для оздоровлення і відновлення організму рекомендую комплексну терапію, до якої входять щадна дихальна гімнастика (наприклад, за Бутейком) — не менш як 10 днів протягом місяця, два курси на рік (у тому числі в період загострень) і одночасно — курс фітотерапії. Надалі хворий має вчитися дихати тільки носом. Корисно надувати повітряні кулі, бо тоді збільшується життєва місткість легень. Також треба обмежити нічний сон (до шести годин), привчити себе вставати не пізніше шостої ранку, робити дихальні вправи не менш як 15 хвилин.

Для оздоровлення пропоную скористатися фіторецептами.

Настій глухої кропиви: дві столові ложки сухих квіток залити 0,5 літра окропу, настоювати ніч. Упродовж дня випити дві-три склянки. Якщо нема діабету, можна вживати цибулю з цукром і медом: 0,5 кг перекрученої на млинку для м’яса ріпчастої цибулі змішати з літром води, половиною склянки цукру, додати столову ложку меду. Кип’ятити три години на повільному вогні, перецідити. Вживати по одній столовій ложці тричі на день за 15 хвилин до їди.

Настоянка коріння бедринця ломикаменевого. Беруть одну частину подрібненого сухого коріння на дві частини горілки. Настоюють три тижні. Засіб ефективний навіть за короткочасного вживання. Однієї чайної ложки настоянки з невеликою кількістю води буває досить для того, щоб зняти спазм бронхів і кашель.

Якщо астма супроводжується алергічним синуситом побутової етіології, рекомендую збір: чебрець (20 столових ложок), коріння солодки і трава триколірної фіалки (по п’ять столових ложок). Склянкою окропу заварити дві столові ложки збору, витримати на водяній бані 15 хвилин. Перецідити, додати перевареної води до початкового об’єму. Пити по 50 мл настою чотири рази на день до їди. Вже за годину відчутно поліпшується бронхіальна прохідність, дихати стає легше, припиняється напад.

Напад астми допоможуть зняти ячмінна кава зі шматочками льоду, чай з ісландського моху. Якщо він тільки починається, розітріть на долоні кілька крапель ялицевої олії і зробіть кілька вдихів.

Настоянка кореня імбиру призупиняє напади астми, вони повторюються рідше. Залити 200 г порошку імбиру 0,5 літра спирту, настояти три тижні, періодично збовтуючи, перецідити. Вживати після їди двічі на день, розчинивши чайну ложку в 30 мл води. Крім того, що настоянка зміцнює бронхи, вона поліпшує травлення, оздоровлює нирки.

Також рекомендована молочно-рослинна дієта з використанням кисломолочних продуктів, а також буряків, білоголової та цвітної капусти, спаржі, моркви, кабачків.

Слід обмежити вживання картоплі, борошняних і кондитерських виробів. Нежирне м’ясо і риба рекомендуються один-два рази на тиждень у вареному вигляді. Рекомендую вживати перепелині яйця. Оздоровлення довготривале, його краще проводити під наглядом фахівця.

В’ячеслав ВАРНАВСЬКИЙ,

травознай.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове