Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Коли болить шия

Євген БОЖ’ЄВ, невролог.

Напруження м’язів шиї може призвести до болю. У більшості випадків це пов’язано з тривалим неправильним положенням тіла чи голови. Скажімо, під час читання, коли голова опущена з нахилом уперед, або перегляду телевізора, що стоїть високо, голова закинута назад. При цьому напружуються задні м’язи шиї. Також біль може бути пов’язаний із незручним положенням рук. Наприклад, якщо довго сидіти за столом, звісивши лікті. Незручність і біль часто виникають у водіїв, коли м’язи змушені годинами утримувати тягар рук, що звисають. Зняти цей біль легко, треба тільки розслабити м’язи.

М’ЯЗИ шиї, які можуть створювати проблеми, задні та бічні. Перебуваючи напруженими, вони порушують кровопостачання головного мозку, який немовби винесений із тіла і з’єднується з ним через шию, де розташовані судини кровопостачання.

Основних судин чотири: дві великі сонні артерії і дві вузенькі хребетні (розташовані позад шиї, вони проходять через чотири верхні шийні хребці). Напруження шийних м’язів провокує здавлювання хребців один одним, при цьому хребетні артерії механічно передавлюються, що призводить до порушення всіх базальних відділів головного мозку. Очі (зір), вуха (слух) та й уся кора головного мозку зав’язані на кровопостачанні.

Від нього залежить робота і головного мозку, і будь-якого іншого органа. Із тією лише різницею, що головний мозок потребує достатнього кровопостачання. Вважається, що він забирає чверть усього споживаного тілом кисню, хоча вага його незрівнянно менша. Тому порушення його кровопостачання недопустиме. Організм це знає, попереджаючи болем і дискомфортом.

Напруження бічних м’язів озивається не тільки болем, а й онімінням рук, особливо вночі. Часто через неправильне положення руки уві сні кажуть: «Відлежав руку».

Тоді як напруження задніх шийних м’язів призводить до підвищення артеріального тиску. Він піднімається для того, щоб через судину меншого діаметра за одиницю часу постачалося стільки ж крові, скільки раніше її проходило через судину більшого діаметра.

Замість лікарських гіпотензивних засобів, що знижують системний артеріальний тиск, у цьому разі потрібно відновити умови кровопостачання головного мозку: розслабити задні та бічні м’язи шиї. У пригоді стануть нескладні вправи.

Розслаблення задніх м’язів шиї. Сісти зручно (ніби розвалитися — цілковите розслаблення) на стільці або у кріслі: головне, щоб була рівна спина, ноги витягнути вперед, голову опустити, руки взяти в замок і покласти на голову вище потилиці. Руки на голову не тиснуть, просто лежать на ній. У такому положенні слід посидіти дві хвилини.

Ще варіант: лежачи на підлозі, спертися головою і плечима на стінку, розслабитися. Пролежати дві хвилини.

Щоб розслабити бічні м’язи шиї, треба сісти зручно, схилити голову на праве плече. Праву руку покласти на тім’я, діставшись протилежної скроні. Повністю розслабитися. Тиснути рукою на голову не потрібно. Під вагою голови й руки бічні м’язи (з боку опущеної руки) починають розтягуватися й розслаблятися. Так посидіти дві хвилини. Затим схилити голову в інший бік і поміняти руки. Сидіти також дві хвилини.

Під час виконання цієї вправи друга рука має просто звисати, а не лежати на колінах. А руку на голову треба класти так, щоб голова перебувала під ліктем. Тоді рука не падатиме й не буде напруження, яке заважає розслабленню.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове