Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

«Ми з чоловіком працювали в Петрівському радгоспі-технікумі, що в Лиманському районі Одещини. Я викладачем, він — водієм. У 1990-х технікум і радгосп розділились. Далі почався тривалий процес розпаювання земель. Ми переїхали з чоловіком в Ананьїв, а донька залишилась працювати в технікумі лаборантом.

Згодом ті, хто трудивсь у виробничій сфері, отримали акти на 2 га землі, зокрема і мій чоловік. Тоді як тим, хто працював у технікумі на бюджеті, мали видати по 1 га із земель, передбачених для сільради. Ніби все йшло до цього, але з невідомих нам причин завмерло на довгих 10 років. Хотілося б знати, коли нарешті одержимо земельні ділянки?»

Агнеса ЛИХЕНКО.

 

На запитання читачки відповідає голова Курісовської сільської ради Геннадій Анатолійович МЕЛЬНИЧЕНКО:

— Земельні ділянки, що відводяться у власність А. В. Лихенко та Н. О. Лихенко для ведення особистого селянського господарства на території Курісовської сільської ради, знаходяться поблизу водного об’єкта — Тилігульського лиману.

Відповідно до абзацу 12-го статті 88-ї Водного кодексу України та статті 60-ї Земельного кодексу України, вздовж морів та навколо морських заток і лиманів встановлюється прибережна захисна смуга завширшки не менше двох кілометрів від урізу води. Пунктом 4-м ст. 59-ї Земельного кодексу України визначено, що громадянам та юридичним особам органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування із земель водного фонду можуть передаватися на умовах оренди земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення і берегових смуг водних шляхів, озера, водосховища, інші водойми, болота та острови для сінокосіння, рибогосподарських потреб (у тому числі рибництва, аквакультури), культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт, догляду, розміщення та обслуговування об’єктів портової інфраструктури і гідротехнічних споруд тощо, а також штучно створені земельні ділянки для будівництва й експлуатації об’єктів портової інфраструктури та інших об’єктів водного транспорту. Отже, землі прибережних захисних смуг є землями водного фонду України, на які поширюється окремий порядок надання й використання.

Крім того, ч. 2-ю ст. 61-ї, ч. 1, 3-ю ст. 62-ї Земельного кодексу України, ст. 87-ю, 88-ю Водного кодексу України передбачені види діяльності, заборонені для здійснення у межах водоохоронних зон і прибережних захисних смуг. Відтак такі заборонені види діяльності позначаються на правах власників і орендарів земельних ділянок, зокрема не дозволяють їм вільно користуватися земельною ділянкою, що перебуває у їхній власності чи користуванні.

Для реалізації громадянами прав на землю нами було замовлено «Проєкт землеустрою щодо організації та встановлення меж території земель водного фонду та водоохоронної зони Тилігульського лиману на території Курісовської сільської ради Лиманського району Одеської області». На цей проєкт було отримано відповідні довідки, але в його погодженні відмовило Міністерство екології та природних ресурсів України. Тож нині документ доопрацьовується з урахуванням зауважень для подальшого погодження.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове