Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Цікаве про вишиванку

ОДНІЄЮ з цінностей нашої культури є вишита українська сорочка, по-народному — вишиванка.

Національна вишивка має давню історію, про що свідчать ще перші розкопки трипільської культури (елементи орнаментів прикрашали посуд того часу), а пізніше було встановлено, що вишитий одяг носили скіфи. Традиційно найпоширеніший колір тканини в української сорочки — білий, який символізує чистоту, ніжність і первозданність. Чорний же вважається кольором суму й печалі. Хоча в наш час чорні вишиванки стали уособленням елегантності, особливо на вишуканих жінках старшого віку.

Нині вишиванка переживає еру певного відродження, адже країну охопило прекрасне почуття патріотизму, результатом чого стала підтримка національних традицій. Елементи української вишивки все частіше використовуються в дизайні одягу. Носити вишиванку стало не тільки патріотично, а й модно і навіть ексклюзивно. Колись ми не дуже цінували ручну роботу, а от на Заході такі речі коштують дуже дорого, позаяк майстриня, вишиваючи орнамент, докладає великих зусиль і терпіння.

Орнамент вишивок ділиться на три основні групи: абстрактний (геометричний), рослинний і тваринний.

Рослинний орнамент тепер можна зустріти і в колекціях одягу іменитих зарубіжних дизайнерів, натхнених культурою і традиційним костюмом українського народу. Навіть іноземні знаменитості носять строї з елементами нашої вишивки.

З погляду колірної гамми, то класична вишиванка — білого кольору, але також можна розділити види сорочок на три групи: одноколірні, двоколірні й багатоколірні. Одноколірні вишиванки мають напрочуд витончений, ніжний вигляд, найчастіше виконуються у світлій палітрі — білій або кремовій. Візерунок переважно втілюється шовковими нитками. Такі вишиванки популярні на Чернігівщині та Полтавщині.

Двоколірні вишиванки раніше найчастіше зустрічалися на Київщині та Вінниччині. Використовувалися переважно червоні нитки, які подекуди доповнювалися чорною ниткою для виділення орнаменту.

Багатобарвні вишиванки характерні для Карпат, Закарпаття та Гуцульщини. Тут найпопулярніший рослинний орнамент.

Кожний колір має своє значення, адже вишиванка традиційно вважається оберегом для свого господаря. Свою першу вишиванку немовля отримувало з тканини, обробленої свічками хресних під час хрещення. Така вишиванка охороняє дитину від негараздів і всього лихого, в деяких регіонах на непомітній частині сорочечки вишивали червоний хрест.

Кольори візерунків приховують у собі такий таємний сенс.

Білий служить захистом од злих сил. Певна річ, найбільше вподобують таку вишиванку молоді дівчата для підкреслення своєї природної краси.

Чорний — колір печалі й песимізму, раніше його вибирали для скорботних, нині ж вибір на ньому зупиняють впевнені у собі рафіновані красуні.

Червона барва несе удачу і захист, також символізує певність у собі.

Жовтий — колір багатства і благополуччя, є знаком сонця як енергії для всього живого.

Зелений — тон народження і зростання.

У наш час вишиванки виготовляються з різних тканин і в різній техніці виконання. Крім вишивки хрестиком або гладдю, візерунки розшиваються бісером. Такий варіант підходить насамперед для жіночої вишиванки. Візерунок має вигляд об’ємного...

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку докладніше поговоримо, зокрема, про мульчу. Пригадуєте, ми радили зберігати вологу в ґрунті, мульчуючи грядки? Це залишиться актуальним і надалі: хоч країною, на щастя, пройшли дощі, від спеки і посухи у майбутньому ми не застраховані. А ще, крім захисту землі від палючих променів, органічна мульча поліпшує структуру ґрунту та забезпечує рослини поживними речовинами. Тож читайте, чим мульчувати, які плюси й мінуси кожного виду.

Дедалі частіше дріжджі застосовуються не тільки за їхнім прямим призначенням, для тіста, а й у полі. Лише вносити їх слід правильно, за певними схемами і потребою кожної культури. В такому разі дріжджові підживлення запросто можуть витіснити новомодні синтетичні засоби, які пропонує хімічна промисловість.

І у ще одному цікавому матеріалі матимемо за мету допомогти вам розібратись із видами (не сортами, тут кожен вибирає, що йому до душі) троянд. Бо доступність одержання трояндового саджанця поштою спонукає господиньок прикрашати власні обійстя цими напрочуд ошатними квітами. Але ж висаджувати їх бажано грамотно, на постійні місця.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове