Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Переселення розсади в ґрунт

БУДЬ-ЯКЕ пересаджування для розсади завжди стрес. Навіть загартовані рослини можуть довго хворіти. Щоб переселення на грядку відбулось успішно, розсаді слід приділити трохи часу.

Дуже важливо попередньо загартувати рослини. Для цього їх мінімум за кілька днів починають виносити на вулицю або ж залишати парник відкритим, спершу на день, а за теплої погоди — і на ніч. Увечері або в похмурий день можна якийсь час потримати розсаду в тіні будівель або дерев. Потім поступово виносити на сонце. Спочатку на недовгий період, весь час збільшуючи тривалість «прогулянки».

Якщо ж купуєте розсаду на ринку, доведеться повірити продавцеві на слово, що вона загартована. Зовні така розсада може нічим не відрізнятися від домашньої, яка пройшла всі належні етапи підготовки. Зрозуміло, вирощену в теплицях розсаду ніхто не загартовує.

Тільки помідорні рослинки можуть відрізнятися. Якщо вони з фіолетовими прожилками, значить, температурне загартування пройшли.

Оптимально проводити посадку в похмурий день. Якщо тривалий час стоїть сонячна погода, то краще робити висадження в другій половині дня або ввечері. Щоб не травмувати коріння, ліпше не кришити грудку землі, яка густо обплетена корінцями. Чи принаймні з великою обережністю трішки поворушити її. Згодом коренева система сама «визначить», що вона опинилась у просторіших умовах і почне розростатися вшир. Але якщо ви спостерігаєте у сіянців довгий стрижневий корінь, то його кінчик ліпше трохи прищипнути для сильнішого галуження.

Щоб максимально швидко та легко висадити рослини, які ростуть у загальному ящику або парнику при загущеному посіві, ємність заздалегідь слід рясно пролити водою. Після того як ґрунт добре вбере вологу, загальну кореневу грудку акуратно ділять на кілька частин і підчіплюють кожну невеликою лопаткою.

Перед висадженням розсаду з відкритим корінням корисно занурити в розчин стимулятора. Відтак укорінення пройде особливо швидко і вдало. Якщо купуєте розсаду з грудкою землі або в стаканчиках чи вирощуєте самі, тоді полийте вже посаджені рослини розчином стимулятора.

При посадці в лунку можна вносити добрива. Зазвичай фосфорно-калійні. Але так, щоб зверху їх присипати шаром чистої землі. Тоді коріння не постраждає від опіків. А ось потім два тижні розсаду підживлювати не можна. Навіть обприскувати від шкідників і хвороб не бажано.

Два тижні минуть, і рослини можна буде спокійно обприскувати і підживлювати, позаяк розсада вже зміцніла і практично не боїться обпікання розчинами.

І — кілька порад стосовно вибору покупної розсади. Першорядну увагу звертайте на товщину стебла: воно має бути не товще олівця. Трохи тонше вибрати можна, а ось товсте стебло не потрібне, бо це означає, що розсаду «перегодували» азотними добривами. Надалі це погано позначиться на плодоношенні: кущики ростимуть, матимуть густу зелень, тоді як зав’язі з’являтиметься дуже мало. Висота куща не повинна перевищувати 20 см.

Наступне, на що потрібно звертати увагу, — це листя. Воно має бути насиченого зеленого кольору, може бути з фіолетовими прожилками, добре розвиненим і рівним. Присутність на листках різних плям (білий наліт, побурілі ділянки, скручування тощо) свідчить про те, що розсада хвора. Хорошою ознакою є наявність нижніх сім’ядольних листочків, які мають зелений колір. У залежності від сорту хороша розсада томатів повинна мати сім-вісім справжніх листочків і явно видиме цвітоносне стебло (у ранніх сортів) і від 12 до 13 листків у більш пізніх сортів.

Неодмінно потрібно дізнаватись у продавців назви сортів томатів. Варто купувати розсаду надійних, перевірених сортів. Але якщо ви людина, охоча до експериментів, — пробуйте вирощувати різні. Можливо, додасте до низки своїх улюблених сортів ще деякі.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку докладніше поговоримо, зокрема, про мульчу. Пригадуєте, ми радили зберігати вологу в ґрунті, мульчуючи грядки? Це залишиться актуальним і надалі: хоч країною, на щастя, пройшли дощі, від спеки і посухи у майбутньому ми не застраховані. А ще, крім захисту землі від палючих променів, органічна мульча поліпшує структуру ґрунту та забезпечує рослини поживними речовинами. Тож читайте, чим мульчувати, які плюси й мінуси кожного виду.

Дедалі частіше дріжджі застосовуються не тільки за їхнім прямим призначенням, для тіста, а й у полі. Лише вносити їх слід правильно, за певними схемами і потребою кожної культури. В такому разі дріжджові підживлення запросто можуть витіснити новомодні синтетичні засоби, які пропонує хімічна промисловість.

І у ще одному цікавому матеріалі матимемо за мету допомогти вам розібратись із видами (не сортами, тут кожен вибирає, що йому до душі) троянд. Бо доступність одержання трояндового саджанця поштою спонукає господиньок прикрашати власні обійстя цими напрочуд ошатними квітами. Але ж висаджувати їх бажано грамотно, на постійні місця.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове