Архів
П’ятниця,
15 травня 2020 року

№ 35 (19783)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарКриницяНаша поштаПост здоров’я

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Щось кролиця неспокійна...

ПРИ утриманні й розведенні кроликів у домашніх умовах слід бути готовим до деяких неприємних сюрпризів, пов’язаних із частими хворобами і загибеллю вуханів, а також — із загибеллю молодняку. Малодосвідчені кролівники частенько спостерігають неприємну картину: після народження малюків кролиця топче, поїдає їх або не приділяє належної уваги.

Щоб розібратися, чому кролиця їсть кроленят, треба зрозуміти інстинкти, закладені в цих тваринках природою.

Існує кілька можливих причин вияву канібалізму в кролиць:

післяпологова спрага;

відсутність молока або огрубіння сосків;

природна утилізація мертвих кроленят.

Після окролу в кролиці розвивається сильна спрага. Якщо самиця з’їла малюка, значить, вона намагається відшкодувати брак води в організмі. Щоб запобігти такій ситуації, в клітці повинні бути вода або соковиті корми.

Якщо з якихось причин у самиці нема молока або його недостатньо, то вона може з’їдати частину своїх дітей, щоб вижили інші. Така поведінка за браку кормів інколи спостерігається і в деяких інших тварин.

Мертві кроленята трупним запахом можуть принаджувати до гнізда хижаків. Тому єдиною можливістю позбутися їх є поїдання.

Природним для новоспеченої матері є також відсутність інтересу до свого потомства. Але і цьому є пояснення. У диких умовах, погодувавши кроленят, їхня мати віддаляється на певну відстань, щоб відвернути від гнізда хижаків. Подібним чином ведуть себе кролиці і в клітці: нагодувавши малят, вони можуть перебувати решту часу в іншому кінці «домівки». Збоку це може мати вигляд як небажання матері піклуватися про потомство. Втім, головний критерій оцінки кролиці як матері — це стан малюків. Якщо вони не пищать, животики повні, а шкіра натягнута — значить, все гаразд.

Огрубіння сосків у кролиці або поява на них тріщин — часта причина того, що самиця не годує дитинчат. У цьому разі соски треба злегка помасажувати, а тріщини змастити олією. Після цього кролицю потрібно зафіксувати, щоб вона не рухалася, а малюків помістити біля сосків для примусового годування. Зазвичай після кількох таких примусових годувань не вельми сумлінна мати починає самостійно це робити.

Небажано також брати новонароджених на руки у кілька перших днів їхнього життя: на сторонній запах у малюків кролиця може зреагувати по-своєму і відмовитися від їх вигодовування.

Для перестраховування варто злучати одночасно кількох кролиць. Якщо одна з них відмовиться вигодовувати, то її малюків можна буде перенести до іншої самички. Щоб прийомна мати не розкидала, а прийняла чужих дітей, потрібно натерти чужих і рідних кроленят полином. За однакового запаху малюків кролиця буде сприймати прийомних за своїх.

Іноді можна спостерігати за тим, як самиця кидається туди-сюди в клітці й при цьому топчеться по своєму потомству. Причин для такої дивної поведінки також є кілька. Одна з них — стрес. Будь-який голосний звук поблизу клітки (гавкіт собак, шум якого-небудь агрегата, гучна мова тощо) викликає у кролиці природну паніку і провокує метушіння й агресію.

Крім того, іноді у самок після окролу з’являється повторна статева охота. У такому разі вона також поводитиметься неспокійно і не звертатиме жодної уваги на своїх кроленят. Щоб урятувати потомство, треба, аби самець терміново покрив кролицю, а потім повернути її в клітку до кроленят.

Якщо всі негативні фактори усунути, то, найімовірніше, кролиця буде нормально ставитися до кроленят. Недбайливу самицю, яка не вміє належним чином піклуватися про потомство, зазвичай більше не використовують для розмноження і вибраковують.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНОМУ куточку докладніше поговоримо, зокрема, про мульчу. Пригадуєте, ми радили зберігати вологу в ґрунті, мульчуючи грядки? Це залишиться актуальним і надалі: хоч країною, на щастя, пройшли дощі, від спеки і посухи у майбутньому ми не застраховані. А ще, крім захисту землі від палючих променів, органічна мульча поліпшує структуру ґрунту та забезпечує рослини поживними речовинами. Тож читайте, чим мульчувати, які плюси й мінуси кожного виду.

Дедалі частіше дріжджі застосовуються не тільки за їхнім прямим призначенням, для тіста, а й у полі. Лише вносити їх слід правильно, за певними схемами і потребою кожної культури. В такому разі дріжджові підживлення запросто можуть витіснити новомодні синтетичні засоби, які пропонує хімічна промисловість.

І у ще одному цікавому матеріалі матимемо за мету допомогти вам розібратись із видами (не сортами, тут кожен вибирає, що йому до душі) троянд. Бо доступність одержання трояндового саджанця поштою спонукає господиньок прикрашати власні обійстя цими напрочуд ошатними квітами. Але ж висаджувати їх бажано грамотно, на постійні місця.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове