Архів
П’ятниця,
8 травня 2020 року

№ 34 (19782)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Було, було…

Алея вікових лип

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

Кому доводиться їхати в напрямку Вінниці з Хмельницького, той обов’язково звертає увагу на старі, покручені вітрами й літами дерева, що величаво стоять на варті обабіч жвавої траси. Далекі наші предки залишили нащадкам рукотворне природне диво — алею вікових лип, яка простяглася на 140 кілометрів у межах Літинського, Вінницького, Немирівського і Тульчинського районів Вінниччини. Середня висота дерев сягає 15-25 метрів, а вік може рівнятися 250-400 рокам.

ЧОМУ така різниця в роках? Бо до сьогодні краєзнавці не мають конкретної відповіді на питання, як з’явилися липи на дорогах Поділля. В історичних архівах не знайдено точної дати садіння дерев, як і передумов народження самої алеї.

Щодо цього існує кілька версій. За однією з них, дерева були висаджені солдатами за наказом князя Григорія Потьомкіна, щоб Катерина ІІ, подорожуючи Україною, могла побачити, на що перетворюється цей край. Проте документального підтвердження ця версія не має, а, навпаки, є джерела, за якими за часів, коли самодержавиця проїздила тут, ці землі належали Польщі, а її шлях проходив по Дніпру.

За іншою версією, липові насадження — творіння рук солдатів Суворова після італійського походу 1899 року. Вони спорудили так звану дорогу перемоги, ширина якої відповідала ширині розгорнутого строю, а закінчувалась вона у Тульчині, де проживав полководець. Проте й це твердження є малоймовірним, оскільки Суворов мешкав у тодішньому місті тільки один рік, а для засадження алеї потрібна була не одна тисяча лип-однорічок, яких у навколишніх лісах не знайдеш багато.

Свого часу краєзнавець з Тульчина Віктор Святелик припускав, що липи були висаджені солдатами 2-ї армії, яка розквартирувала свої підрозділи на Поділлі й перебувала тут протягом 1816-1827 років, готуючись до приїзду царя Олександра II на маневри 1823-го. Тому дорогу, якою мав їхати імператор, прикрасили липами. Війська 2-ї армії були тоді розташовані саме у тих поселеннях, через які проходить алея лип, а саме: Вінниця, Немирів, Тульчин і Кирнасівка.

Проте найімовірнішою видається версія про те, що липи були посаджені в кінці XVI — першій половині XVIII ст. Після 1667 року Брацлавщина (історична область, що займала територію нинішньої Вінницької і частину Хмельницької областей) за Андрусівським перемир'ям знову відійшла до Польщі, і коли польські магнати повернулися до своїх маєтків, то вирішили твердо закріпитися на цій землі. Вони швидко розбудовували міста краю, створювали парки у маєтках. Із Західної Європи наймали вчених-садівників, які зналися на розсадниках і могли виростити потрібну кількість саджанців для обсаджування доріг.

Поза сумнівом, тодішнім науковцям було відомо, що липа своїм довголіттям сягає тисячі років, має гарну крону і є чудовим медоносом. У восьмій грамоті великих князів литовських за 1430 рік згадується, як князь Свидригайло розпорядився, щоб для позначення кордонів землеволодінь «грані на липах були витесані». Це спонукає вважати, що перші насадження лип закладені більш як чотири століття тому, а впродовж наступних віків, і особливо у XVIII ст., була створена основна частина алеї.

Подільська алея вікових лип вважається ботанічною пам’яткою природи місцевого значення. Вона охороняється існуючим законодавством, але з роками зазнає негативного впливу від транспортних викидів і сучасних отрутохімікатів, ще потребує системного проведення суттєвого санітарного обрізування. Через антропогенні фактори тривалість життя дерев помітно знижується, багато з них всохли. Завдають шкоди пам’ятці природи облаштовані автозаправки і заклади громадського харчування вздовж доріг.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щодня — по кількасот
Читати
Відкриваються для покупців
Читати
Пропонують прибрати пільгу
Читати
Безробіття зростає
Читати
Відновили імпорт із РФ
Читати
Навчання завершать дистанційно
Читати
Як одержати «карантинні» виплати
Читати
Загинули діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове