Архів
П’ятниця,
8 травня 2020 року

№ 34 (19782)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я дружина військовослужбовця. У травні досягну пенсійного віку — 60 років, маю 20 років страхового стажу. Чи додадуть до нього при призначенні пенсії за віком проживання із чоловіком у місцевостях, де не було можливості працювати за спеціальністю?»

Людмила ЧЕРЕПАХА.

с. Пашківка

Ніжинського району

Чернігівської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 26-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058 (далі — Закон 1058), 2020 року для призначення пенсії за віком у 60 років потрібно мати не менш як 27 років страхового стажу. У статті 11-й 3акону 1058 визначено коло осіб, які є застрахованими в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, а в статті 14-й — коло страхувальників цих осіб. Дружини військовослужбовців (якщо вони не працюють) не є застрахованими, тому ці періоди після 01.01.2004 не зараховуються до страхового стажу при обчисленні розміру пенсії.

Водночас частиною четвертою статті 24-ї Закону 1058 визначено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що зараховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набуття чинності цього Закону, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше (до 01.01.2004). Зокрема, згідно зі статтею 56-ю Закону України «Про пенсійне забезпечення», період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де не було змоги працевлаштуватися за спеціальністю, записують до стажу роботи, але не більш як 10 років.

Відповідно до пункту 13-го Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 №637, такий період підкріплюється довідками (додаток 4), виданими командирами (начальниками) військових частин, військово-навчальних (навчальних) закладів, підприємств, установ і організацій у порядку, що визначає Міноборони. При цьому для дружин військовослужбовців, звільнених з дійсної військової служби до 01.01.1990-го, період проживання з чоловіками в місцевостях, де не було можливості праце-влаштуватися за спеціальністю, засвідчується довідками, які видають військові комісаріати.

Отже, час проживання з чоловіком-військовослужбовцем до 01.01.2004-го буде зарахований до вашого страхового стажу за умови надання відповідної довідки, а також якщо ваш чоловік у зазначений період проходив надстрокову військову службу.

 

«Упродовж січня-квітня 2019 року я працювала на підприємстві, яке не виплачувало зар-плату і, відповідно, не сплачувало внесків за найманих працівників. Чи буде зарахований цей період роботи до мого страхового стажу?»

Людмила СОЛОНЧАК.

с. Гаврилівка

Нововоронцовського району

Херсонської області.

 

ПРАВО на одержання соціальних виплат після досягнення пенсійного віку безпосередньо залежить від тривалості набутого страхового стажу і розміру офіційної заробітної плати. Відповідно до вимог чинного законодавства, до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди роботи, за які повністю сплачено страховий (єдиний) внесок у розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний внесок (із 01.01.2019-го — 918,06 грн (4173 грн х 22%). Отже, періоди, за які роботодавець не сплатив єдиного внеску, не зараховуються до страхового стажу працівників до повного погашення такого боргу.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щодня — по кількасот
Читати
Відкриваються для покупців
Читати
Пропонують прибрати пільгу
Читати
Безробіття зростає
Читати
Відновили імпорт із РФ
Читати
Навчання завершать дистанційно
Читати
Як одержати «карантинні» виплати
Читати
Загинули діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове