Архів
П’ятниця,
8 травня 2020 року

№ 34 (19782)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Прогноз-2020

Не ждали!

Вплив карантину на ринок агропродовольчих товарів

За інформацією Інституту аграрної економіки.

ЗАПРОВАДЖЕННЯ в Україні карантинних заходів, пов’язаних із вірусом COVID-19, порушило або докорінно змінило логістичні шляхи поставок сільськогосподарської продукції, що суттєво позначатиметься на цьому секторі навіть після пом’якшення та повного скасування карантину, вважає старший науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» кандидат економічних наук Ярослав Навроцький.

За словами вченого, шляхи імпорту та експорту частково заблоковані через закриті кордони. А у разі їх функціонування тривалі простої кораблів під час обсервації іноземного продовольства призводять до псування продуктів. Така ж ситуація і з авіа- та залізничними перевезеннями.

Власники фермерських господарств можуть наразитися на труднощі в забезпеченні повного циклу виробництва, що, вірогідно, призведе до зниження якості продукції і загальної ефективності підприємств, спрогнозував науковець.

На думку фахівця, канали і способи реалізації продукції трансформувалися. Внаслідок заборони на діяльність продуктових базарів для дрібних фермерських і приватних господарств чимало ринків збуту втрачено.

Водночас відбудуться радикальні зміни вітчизняного попиту на продовольчі товари, зауважив Ярослав Навроцький. Вони будуть спричинені подальшим значним зниженням доходів населення внаслідок втрати роботи, замороження заробітних плат, інфляційних процесів та інших чинників, пов’язаних із запровадженням карантинних заходів.

Зниження попиту зачепить групи дорогих товарів та товарів з високою доданою вартістю. Йдеться, зокрема, про виробництво м’яса, передусім великої рогатої худоби як найбільш дорогого виду м’ясної продукції, ціни на яке невпинно збільшуються. Якщо у квітні 2019 року середньомісячна ціна яловичини (гуляш) у роздрібній торгівлі становила 135,66 грн/кг, то у січні 2020-го вона підвищилась до 143,96 грн/кг (+6,1%). За чотири місяці поточного року гуляш подорожчав ще на 9,2% — до 157,22 грн/кг.

У ситуації, що склалася, найперспективнішим видається сектор птахівництва, оскільки м’ясо курятини поки що досить дешеве.

Також можуть постраждати сегменти молочної галузі, що виробляють дорогі сири та інші недешеві молочні продукти високої якості.

Галузь рослинництва буде розвиватися неоднорідно, вважає експерт. Найімовірніше, матиме місце підвищення попиту на складники борщового набору — цибулю, моркву, картоплю, буряки, а також яблука, адже це порівняно дешева продукція довготривалого зберігання. Наприклад, ціна на картоплю в супермаркетах зросла з 12,51 грн/кг у січні 2020 року до 15,26 грн/кг (+22 %) у квітні. Але з огляду на харчові властивості, тривалий термін зберігання та порівняно доступну вартість попит на бульбу зберігатиметься.

Паралельно відбуватиметься зниження потреби в групах продовольства нетривалого зберігання: томати, огірки, ягоди та зелень.

Триматиметься високий попит на різні види зерна та крупів, що є характерною реакцією українців на кризові ситуації. Якщо з лютого 2019 року по лютий 2020-го середньомісячна ціна гречки у торговельних мережах зросла на 74,5% — з 17,30 грн/кг до 30,19 грн/кг, то лише протягом березня-квітня цього року внаслідок ажіотажу вона збільшилась на 43,2% — до 43,22 грн/кг.

Підвищиться затребуваність на місцеві продукти з низьким ціновим порогом, особливо після відновлення роботи ринків.

Попит на тропічні фрукти й овочі, горіхи та органічну продукцію також знизиться як на занадто дорогі. Ця тенденція буде посилюватися в найближчі кілька місяців. При цьому збережеться потреба в часнику, цибулі, імбиру й лимонах, як видах продуктів, що, на думку населення, підвищують імунітет.

У поточному році забезпечення населення харчами перебуватиме під упливом цілої низки негативних чинників, зокрема погодних умов, проблем із постачанням запасних частин до техніки, міндобрив, посівного матеріалу, засобів захисту рослин тощо. Однак високий рівень агрокультури та працьовитість наших людей допоможе успішно подолати кризу в сільськогосподарському комплексі, підсумував Ярослав Навроцький.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щодня — по кількасот
Читати
Відкриваються для покупців
Читати
Пропонують прибрати пільгу
Читати
Безробіття зростає
Читати
Відновили імпорт із РФ
Читати
Навчання завершать дистанційно
Читати
Як одержати «карантинні» виплати
Читати
Загинули діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове