Архів
П’ятниця,
8 травня 2020 року

№ 34 (19782)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Допекло

Посадили на ланцюг

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото Василя Волошка.

У Сосницькому районі селяни прикували ланцюгами до електричної опори трактор, яким горе-«хлібороби» намагалися розорати придеснянські луки в урочищі Червона Гора поблизу села Мале Устя. Як кажуть люди, за цією спробою стоїть місцевий горезвісний аграрій Олег Шитіков.

ЖИТЕЛІВ Сосницької громади випробовують на міцність. Щойно ті встигли завадити фермеру заорати урочище Скриня, як «вистрілило» з іншого боку — на Червоній Горі. За словами тутешнього мешканця Івана Портного, про наміри розорати заплаву їх сповістив місцевий рибалка. «У вихідний день, під «шумок» карантину, — розповідає І. Портний, — раннім ранком такий собі фермер Шитіков вивів техніку на луги Десни. Добре, що свідомий земляк, котрий рибалив неподалік, вчасно повідомив керівників громади». Зачувши це, в урочище стали сходитися небайдужі жителі Сосниці та довколишніх сіл, прибули й представники місцевої влади і гуртом зупинили знищення лук.

— Оскільки я перебував не в Сосниці, то на місце події невідкладно виїхав начальник земельного відділу Ігор Чернуха, який з’ясував, що на тій площі працює трактор К-700 із плугами. Роботи здійснює ТОВ «Агро Плюс 2011», — повідав голова ОТГ Андрій Портний.

Люди викликали і поліцію та написали заяву про вчинення кримінального правопорушення — самозахоплення. Депутат Сосницької райради Василь Волошко, який одразу ж прибув на місце нелегальної оранки, привернув увагу до величезних проблем від розорювання заплав.

— Вносити пестициди на заплавні луки неприпустимо. Та попри це фермери зусібіч роблять спроби переорати прибережні площі. Найбільше дивує те, що контрольно-наглядові органи свідомо не виконують належним чином своїх прямих обов’язків зі збереження довкілля, особливо у придеснянському басейні.

Справді, цей випадок непоодинокий. Із настанням весни у районі там і сям намагаються незаконно переорати сіножаті. Напередодні конфлікту в урочищі Червона Гора спеціалісти ОТГ разом із представниками Державної екологічної інспекції в області перевірили Хуторище, Красну Гору, землі біля Білої кручі, Скриню, Ковалевське, Березу, територію поблизу села Гапішківка та інші луги й урочища. Було зафіксовано низку порушень екологічного та природоохоронного законодавства.

Екологи застерігають, що розорювання сіножатей і пасовищ у заплавах може порушити гідрологічний режим річок, змінити рівень ґрунтових вод прилеглих територій. Разом зі спалюванням стерні це призводить до знищення компонентів ландшафтного та біологічного різноманіття, осередків існування численних видів флори і фауни, зокрема рідкісних й вимираючих.

Конфлікт в урочищі Червона Гора завершився перемогою громади. Та чи надовго? Інститути держави повільні й бездіяльні, тому покладатися можна виключно на згуртованість людей. Рік тому так було і в Локнистому, що в Менському районі. Виходячи зі свідчень тамтешніх селян, дійові особи ті ж самі, тільки підприємство мало іншу назву — ТОВ «Сіверський край».

На переконання голови Андрія Портного, суб’єкти господарювання, які вчиняють подібного роду вакханалії в час, коли країна протистоїть СOVID-19, провокуючи людей у порушення карантину відстоювати чистоту довкілля, не можуть носити славне ім’я хліборобів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щодня — по кількасот
Читати
Відкриваються для покупців
Читати
Пропонують прибрати пільгу
Читати
Безробіття зростає
Читати
Відновили імпорт із РФ
Читати
Навчання завершать дистанційно
Читати
Як одержати «карантинні» виплати
Читати
Загинули діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове