Архів
П’ятниця,
8 травня 2020 року

№ 34 (19782)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Забуттю не підлягає

Родинні історії війни

Олена БЕГМА.

Нині, коли світ відзначає Дні пам’яті та примирення, спогадуючи, як був обпалений Другою світовою, а також ушановує 75-річчя Великої Перемоги над нацизмом у Європі, Український інститут національної пам’яті започаткував загальнонаціональну безстрокову акцію, покликану об’єднати суспільство.

ЇЇ НАЗВА промовляє сама за себе — «Родинні історії війни».

Мабуть, у нас не знайдеться сім’ї, долю якої свого часу не переорала Друга світова. За чотири роки фронт двічі найзапеклішими боями прокотивсь усією Україною. Тоді було зруйновано понад 700 наших міст і містечок, десятки тисяч сіл. У результаті понад десять мільйонів чоловік залишилися без даху над головою.

Україна опинилась в епіцентрі тієї війни вже у вересні 1939-го, коли близько 120 тисяч одно­племінників зустріли натиск нацистів у складі польської армії. Переважно це були польські громадяни, які походили з Галичини та Волині (останні належали тоді до складу міжвоєнної Польщі). Тим часом упродовж 1941-1945 років захищати Батьківщину від ворога до лав Червоної армії пішли понад 7 мільйонів українців. В інших арміях антигітлерівської коаліції на фронтах від Атлантики до Тихого океану, від Норвегії до Єгипту воювали ще 250 тисяч військових українського походження. Сотні тисяч наших земляків боролись із нацизмом у Русі опору…

За кожною з наведених цифр — конкретні долі й конкретні історії звитяги. Історії, без яких наша пам’ять про Другу світову війну сьогодні не буде цілісною. Ось чому Український інститут національної пам’яті закликав співвітчизників ділитися родинними переказами, пов’язаними з подіями Другої світової. А в когось, можливо, разом з тими переповіданнями з покоління в покоління передаються й унікальні вже воєнні реліквії, фотокарточки, листи з фронту тощо. Тож нехай вони стануть надбанням суспільства як ще одна зарубка в народній пам’яті.

Щоб узяти участь в акції, просто поділіться своєю родинною історією. Публікації в рамках заходу можуть бути різні за форматом, подачею матеріалу — від короткої інформації до розлогих оповідань, в основі яких — сімейні переказування або спогади очевидців воєнного часу. Можна опублікувати свою розповідь у будь-якій соціальній мережі (#РодинніІсторіїВійни). Ще й додати до тексту фотографію члена родини, чиєю історією ви ділитеся. По змозі на один із нижніх кутів світлини накладіть зображення маку пам’яті (завантажити його можна за посиланням на сайті інституту). Або — надіслати допис на електронну адресу закладу: uinp@memory.gov.ua. Найголовніше — ваша участь і прагнення віддати належне людям — героям того часу, вшанувати їхню пам’ять і доповнити їхніми долями загальну картину трагічних подій Другої світової.

Водночас і заклади освіти можуть розмістити на своїх інтернет-ресурсах історії, які стосуються цих навчальних установ і пов’язані з подіями тієї війни. Це можуть бути розповіді про випускників, які боролися з нацизмом, або минуле учнів, студентів, викладачів.

Найбільш зворушливими дописами Український інститут національної пам’яті постійно ділитиметься на своїй сторінці в Інтернеті.

Розповідь про рідну людину нехай стане вашою даниною вдячної пам’яті про тих, чию долю переорало те світове бойовисько. Хочеться також вірити, що чимало щемких, хвилюючих слів про минувшину в ці дні буде мовлено в колі родин.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щодня — по кількасот
Читати
Відкриваються для покупців
Читати
Пропонують прибрати пільгу
Читати
Безробіття зростає
Читати
Відновили імпорт із РФ
Читати
Навчання завершать дистанційно
Читати
Як одержати «карантинні» виплати
Читати
Загинули діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове