Архів
П’ятниця,
8 травня 2020 року

№ 34 (19782)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Посуха на півдні

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

Одеська область.

У СІЛЬСЬКОМУ господарстві Одещини склалася критична ситуація з озиминою. Найбільше постраждали посіви у південних районах, де загинула понад половина озимих культур. У центрі області є господарства, де доведеться пересівати близько 40% площ, і лише на півночі за мить до катастрофи врятували становище травневі дощі.

Загалом на Одещині ймовірна втрата значного обсягу врожаю, що виллється у багатомільйонні збитки для сільгоспвиробників. А це означає, що у них не буде змоги повністю розрахуватися з пайовиками і кредиторами. Проблеми аграріїв негативно позначаться і на інших галузях виробництва та економіці області в цілому. Що ж робити?

Треба відновлювати зрошення. Підтримка уряду тут на першому плані. Через зміну клімату Одещина буквально на очах переміщається у субтропіки, а за ознаками останніх років вони у нас не вологі, а сухі. На жаль, спираючись на власні ресурси та з огляду на застарілість поливних систем, сільгосппідприємства тепер не осилять зрошування в потрібних обсягах — вкрай необхідна хоча б стартова допомога від держави. На думку аграріїв, має бути створений спеціальний стабілізаційний фонд для компенсації частини збитків виробникам. Інакше настануть масові банкрутства через судові позови від пайовиків та кредиторів. Можливо, слід законодавчо зобов'язати банки оголосити «кредитні канікули» для тих сільгосппідприємств, які демонстрували високі показники збору зерна і своєчасні податкові відрахування в попередні п'ять років.

Аграрії області письмово звернулися по допомогу до влади з проханням про дотації для постраждалих від посухи фермерів, доступні кредитні програми і податкові пільги.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щодня — по кількасот
Читати
Відкриваються для покупців
Читати
Пропонують прибрати пільгу
Читати
Безробіття зростає
Читати
Відновили імпорт із РФ
Читати
Навчання завершать дистанційно
Читати
Як одержати «карантинні» виплати
Читати
Загинули діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове