Архів
П’ятниця,
8 травня 2020 року

№ 34 (19782)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Загубили 990 гектарів

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Судячи з усього, боротьба за кожний клаптик орної землі розпочалася давно і часто-густо точиться приховано. Аби ніхто і здогадатись не міг, що значно більше, ніж по сто гектарів в одні руки, вже давно дістались сумнівно винахідливим і нетерплячим людцям.

В АПОСТОЛІВСЬКОМУ районі на Дніпропетровщині ще у липні 2010-го створили так зване Комунальне підприємство спільної власності територіальних громад — на ті часи ще сільських і селищних рад. Знайшлися в районі люди, які визнали за потрібне майно із загальнорайонного передати у власність усіх громад. Навіщо це треба зробити, пояснили так: у спільну власність сільських і селищних рад-громад зарахували 1 (одну) тисячу 115 га угідь, у тому числі тих, що за межами населених пунктів, бо рано чи пізно ринку земель не уникнути, і щоб не сталося так, що селянам ніде буде домашню худобу випасати. Розберуть, мовляв, один поперед одного, розхапають, приватизують. От і потурбувалися запобігти подібному. Так чи інакше, а 21.07.2010 р. за №401-44/V Апостолівська ра-йонна рада благословила-узаконила утворення цього Комунального підприємства.

Щоправда, лише через шість років по тому в районі завдяки активістам, які борються з беззаконням, шахрайством та корупцією, стало відомо, що підприємство чомусь було зареєстроване під «скороченою» назвою — КП «Апостоловеагрокомплекс», тобто про територіальні громади і не згадується. Також з’ясувалося, що це КП здійснює виробничу діяльність, вирощуючи зернові, бобові, олійні й технічні культури. Але найнесподіваніший «сюрприз» виявився в тому, що насправді рішення районної ради про його створення було липове! Оскільки в депутатських комісіях воно не обговорювалось і на сесію ради не виносилось. За це ну дуже вже дивне комунальне підприємство спільної власності територіальних громад у районі ніхто не голосував.

Втім, гучного скандалу вдалось уникнути. Не в останню чергу тому, що почалась децентралізація і громади-співвласники у вигляді сільських і селищних рад зникли, перегрупувавшись у чотири укрупнених ОТГ. Які нібито мати у власності щось спільне домовлятися ще не могли. До того ж доволі химерне рішення прийняв місцевий районний суд, якому довелося заслухати розслідувану Нацполіцією справу. З одного боку, він дійшов висновку, що «невстановлені особи на території Апостолівського району самовільно зайняли земельні ділянки сільськогосподарського призначення», що є неподобством, ясна річ. Але з іншого заявив: «Встановлено, що земельні ділянки, на яких здійснено посів сільськогосподарських культур, належать на правах постійного користування КП «Апостоловеагрокомплекс». А це значить, що нічого грішного насправді нема, все оформлено як належить. Водночас районна рада не стала ризикувати і, щоб не давати приводу повернутися до «тонкощів», яким саме чином згадане КП свого часу було засноване, 27.07.2016-го швиденько проголосувала за припинення його діяльності «шляхом ліквідації».

Здавалося, епопея із сумнівним КП спільної власності територіальних громад скінчилась, і слава Богу! Відтоді минуло аж чотири роки, протягом яких стосовно «Апостоловеагрокомплексу» панувала тиша. Мовляв, було, та загуло.

Та ось нещодавно відома в області громадська організація «Люстраційно-антикорупційна рада Придніпров’я» громом серед ясного неба сповістила, що про фальшиве КП спільної власності громад просто «треба» було мовчати. А насправді через рік після бурхливих подій навколо «Апостоловеагрокомплексу» 31.08.2017 р. районна рада проголосувала… за скасування свого рішення про його ліквідацію. Як у тій байці Леоніда Глібова, де щуку знову кинули у річку. На яких підставах, з яких міркувань райрада, перечекавши рік, скасувала своє рішення, поновивши КП спільної власності громад, з’ясувати нікому не вдалося. Достеменно відомо лише те, що при цьому райрада не визнала за потрібне запитати згоду в посадових осіб і активу новоутворених на той час об'єднаних територіальних громад, хоч їхні інтереси в даному разі явно зачіпалися. Єдине — депутати трохи вгамували апетити КП: пасовища та сінокоси у нього відібрали, а орних залишили тільки дві земельні ділянки — сукупно 990,3 гектара.

Але найцікавіше у цій історії те, що з моменту скасування рішення про ліквідацію Комунального підприємства і донині ввірені йому 990 гектарів землі… зникли, як їх і не було. Пропали. Загубилися. В усякому разі, Державна податкова служба на запит ГО «Люстраційно-антикорупційна рада Придніпров’я» повідомила: «Згідно з інформаційними ресурсами ДПС України, КП «Апостоловеагрокомплекс» до Податкової інспекції за основним місцем обліку, а саме до Апостолівської ДПІ Криворізького Південного управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області, фінансову звітність за 2017, 2018 та 2019 роки не подавало». То як це розуміти? КП разом із майже тисячею гектарів перебуває на нелегальному становищі? Сховалося глибоко в тіні? Для чого? Можливо, відповідь дадуть правоохоронні органи?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щодня — по кількасот
Читати
Відкриваються для покупців
Читати
Пропонують прибрати пільгу
Читати
Безробіття зростає
Читати
Відновили імпорт із РФ
Читати
Навчання завершать дистанційно
Читати
Як одержати «карантинні» виплати
Читати
Загинули діти
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове