Архів
П’ятниця,
24 квітня 2020 року

№ 30 (19778)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

«Чому я, колишній секретар сільради, держслужбовець із 20-річним стажем роботи, отримую пенсію всього 2600 грн, тоді як інші, що мають 12-й ранг, прирівнюються до держ­службовців, що одержують набагато більші пенсії? Коли ж і на таких, як я, держава зверне увагу?»

Неля КУЩ.

с. Обознівка Глобинського району Полтавської області.

 

НА запитання читачки відповідає генеральний директор Директорату розвитку соціального страхування та пенсійного забезпечення Мінсоцполітики України Валентина Анатоліївна КУДІН:

— Згідно з пунктом 2-м розділу XI Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 №889-VIII (далі — Закон №889, набрав чинності 01.05.2016), Закон України «Про державну службу» від 16.12.1993 №3723-XII (далі — Закон №3723) втратив чинність, крім статті 37-ї, що застосовується до осіб, зазначених у пунктах 10-му і 12-му розділу XI Закону №889 (стаття 37-ма Закону №3723 стосується лише питань призначення пенсій особам окремих категорій).

Відповідно до статті 90-ї Закону №889, пенсійне забезпечення державних службовців проводиться згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058-ІV (далі — Закон №1058). Законом №889 не передбачено окремого порядку перерахунку пенсій для осіб, яким до 01.05.2016-го було призначено пенсії за нормами Закону №3723.

Особи, яким призначено пенсії згідно із Законом №3723, без потреби спеціально звертатися переводяться на пенсії, обчислені за нормами Закону №1058, за умови, що розмір такої пенсії буде більшим.

Особа, яку переведено на пенсію за нормами Закону №1058, у будь-який час може звернутися до органів Пенсійного фонду України із заявою про переведення на пенсію за нормами Закону №3723 з установленням розміру пенсійної виплати, отримуваної до переведення, з 1 числа місяця, наступного за місяцем, у якому надійшла така заява.

Якщо пенсію призначено відповідно до Закону №3723, її виплата продовжується до переведення на пенсію на інших підставах за бажанням особи або поновлюється за бажанням особи в розмірі, який було встановлено до переведення. При цьому розмір пенсії, встановлений до дня набрання чинності Закону №2148, не переглядається і пенсія не індексується (пункт 13-й розділу XV «Прикінцеві положення» Закону №1058).

2019-го запроваджено новий механізм щорічної індексації пенсій, призначених за нормами Закону №1058. У 2019-2020 роках показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні збільшуватиметься на коефіцієнт, що відповідатиме 50% показника зростання споживчих цін і 50% показника зростання середньої заробітної плати за попередній рік.

Мінсоцполітики розроблено законопроєкт, яким пропонується внести зміни, зокрема, до частини першої статті 25-ї Закону №1058 щодо підвищення величини оцінки одного року страхового стажу за періоди роботи на посадах державної служби та інших, які передбачали сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (до 01.01.2011-го — страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) за підвищеною ставкою, на коефіцієнт, який визначається як співвідношення між розміром сплачених особою внесків разом із розміром внесків, сплачених роботодавцем, і загальним розміром страхового внеску, який діяв для застрахованих осіб (із урахуванням внесків, сплачених роботодавцем).

Зазначений законопроєкт погоджено центральними органами виконавчої влади та соціальними партнерами. З урахуванням фінансових можливостей державного бюджету та бюджету Пенсійного фонду України Мінсоцполітики повернеться до розгляду цього проєкту закону після визначення джерел його фінансування.

 

Версія для друку          До списку статтей
  • З роси й води

Хай щасливих літ зозуля накує

З повагою чоловік Григорій, син Денис, невістка Галина, онуки Сашко і Максим, донька Вікторія.

24 КВІТНЯ святкує 50-річчя Алла Іванівна Климко, мешканка села Денисівка Оржицького району Полтавщини. Рідні від щирого серця вітають любу матусю і бабусю з днем народження. «Нехай душа у вас ніколи не старіє, — пишуть вони у листі до редакції, — на білій скатертині будуть хліб і сіль, своїм теплом вас завжди сонце гріє, слова подяки линуть звідусіль. Зичимо вам міцного здоров’я, радості, достатку і миру. Хай Мати Божа охороняє від негараздів і бід. Живіть до ста і більше щасливих літ!».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове