Архів
Вівторок,
14 квітня 2020 року

№ 28 (19776)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я народилася 26 серпня 1980-го. Згідно з актом огляду МСЕК, із 26.10.2019-го мене визнано особою з інвалідністю ІІ групи внаслідок загального захворювання. На дату встановлення інвалідності я не мала страхового стажу, необхідного для призначення пенсії по інвалідності. 27.12.2019-го звернулася за призначенням пенсії по інвалідності та подала документ, яким підтверджується факт здійснення мною доплати страхових внесків до розміру мінімального внеску. Після здійснення доплати страховий стаж становить 8 років 9 місяців. З якої дати мені мають призначати пенсію по інвалідності?»

Валентина М’ЯСОРУБ.

с. Цекинівка

Ямпільського району

Вінницької області.

 

ЗГІДНО зі статтею 32-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), право на пенсію по інвалідності залежно від групи інвалідності мають особи, яким інвалідність встановлено за наявності відповідного страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією. Зокрема в особи, якій у віці 38 років 2019 року встановлено інвалідність II групи, необхідний страховий стаж має становити вісім років.

Зважаючи на положення пунктів 1, 2 частини першої статті 45-ї Закону 1058, пенсію призначають із дня звернення за її призначенням, окрім випадків, коли призначають із більш раннього строку, зокрема пенсію по інвалідності призначають із дня встановлення інвалідності, якщо звернення за нею відбулося не пізніше як через три місяці з дня встановлення інвалідності.

З огляду на зазначене право на пенсію по інвалідності згідно із Законом 1058 ви маєте з 26.10.2019, враховуючи наявність на час звернення за призначенням пенсії по інвалідності страхового стажу 8 років 9 місяців.

 

«Я поховала тата 2017 року. Чи можу отримати допомогу на поховання зараз? Якщо так, то які документи потрібно подати в Пенсійний фонд?»

Ніна ПОЯСНИЦЯ.

с. Петропавлівка

Великоновосілківського району

Донецької області.

 

ЗГІДНО зі статтею 53-ю Закону України «Про загально-обов’язкове державне пенсійне страхування», у разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачують допомогу на поховання в розмірі двомісячної пенсії, яку одержував пенсіонер на момент смерті. Такі виплати здійснюють у будь-який термін, навіть через кілька років.

Відповідно до Порядку подання і оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій для отримання допомоги на поховання потрібно подати відповідну заяву і довідку про смерть пенсіонера або витяг із Держреєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть (додаток 16 до Інструкції з ведення Держреєстру актів цивільного стану громадян).

Для отримання допомоги на поховання слід звертатися до територіального органу Пенсійного фонду України, у якому пенсіонер перебував на обліку.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Останнє слово — за судом
Читати
Безхліб'я уникнемо. Нам обіцяють...
Читати
У торгівлі спад
Читати
Злочинці теж сидять удома
Читати
Перемогла хворобу
Читати
Є, але не для всіх
Читати
Знай наших
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове