Архів
Вівторок,
14 квітня 2020 року

№ 28 (19776)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Що робити з позикою

Підготувала

Маргарита СИТНИК.

Україна на карантині, і багато економістів пророкують затяжну кризу, гіршу за наслідками, ніж та, яка вдарила 10 років тому. Багато українців не працюють, декому знизили зар-плату, когось відправили у відпустку за власний рахунок, і фінансові запаси тануть… Особливо непокояться ті, хто взяв позику (а то й не одну). Допомогти цим людям покликані так звані кредитні канікули, універсальні рекомендації щодо яких ухвалив Національний банк.

РАДІТИ не кваптеся: за словами першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової, це не означає прощення боргів. На період карантину дозволено не сплачувати відсотки, а також тіло кредиту. Однак банки, як і дотепер, нараховуватимуть відсотки. Реструктуризації підлягають кредити, виплати за якими станом на 1 березня не були протерміновані. Клієнт має звернутися до банку і підтвердити, що тимчасово втратив дохід (повністю або частково). Нацбанк закликав фінустанови опублікувати на сайтах доступні форми, щоб можна було зробити це дистанційно.

Важливе питання, яке цікавить громадян: що робити, якщо завершився термін дії банківської карти, а дістатися до відділення складно? Нацбанк рекомендував у період карантину автоматично подовжити його на 3-4 місяці. Деякі установи це вже зробили. До речі, за даними К. Рожкової, нині працює близько 75% усієї філіальної мережі банків. Припинено тільки роботу відділень, розміщених у закритих через карантин будівлях, а також тих, де дуже мало клієнтів.

Українці скаржаться, що натрапляють на банкомати, в яких нема готівки, і непокояться — мовляв, гроші закінчуються, а це сигнал… Нацбанк заспокоює: банкомати регулярно підкріплюють коштами, а якщо якийсь не працює, значить, його незабаром заправлять. Окрім того, людей цікавить доступ до доларової готівки. Надходили скарги від клієнтів на те, що не можуть отримати свої депозити у «вічнозелених», хоча їх термін уже закінчився. В НБУ пояснюють: причина — логістичні проблеми у зв’язку з транспортними обмеженнями. Однак труднощі з фізичним доставленням готівкових доларів зі США є по всьому світу. Тож якщо хочете отримати свій валютний депозит зараз, то можете обрати, наприклад, євро. Коли ж усе-таки хочете долари, доведеться почекати. Натомість немає жодних обмежень щодо безготівкових операцій — можете перевести кошти з одного рахунка на інший, з одного банку в інший, здійснити безготівкову конвертацію в будь-яку валюту.

Також Нацбанк рекомендував банкам відтермінувати на час карантину оновлення інформації про клієнта і його фінансовий стан, що зазвичай робиться раз на рік.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Останнє слово — за судом
Читати
Безхліб'я уникнемо. Нам обіцяють...
Читати
У торгівлі спад
Читати
Злочинці теж сидять удома
Читати
Перемогла хворобу
Читати
Є, але не для всіх
Читати
Знай наших
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове