Архів
Вівторок,
14 квітня 2020 року

№ 28 (19776)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Підтримали «найнужденніших»

Підготувала
Людмила СТЕЛЬМАХ (Кучеренко).

У СКРУТНІ часи, коли переважна більшість працюючого населення сидить удома на карантині й позбавлена заробітків, облдержадміністрація знайшла за необхідне підтримати фінансово майже 400 своїх працівників на суму понад три мільйони гривень.

Відповідно до інформації з порталу публічних фінансів Є-data, апарат і працівники восьми департаментів отримали матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Середня сума виплати коливається. Наприклад, в апараті ОДА на одного працівника припадає найбільше — 10 538 грн, а в департаменті соцзахисту найменше — лише 468 грн.

Не важко уявити, яку хвилю обурення викликала ця новина у простих полтавчан.

Відремонтувати дорогу допомогла... зима

СПРИЯТЛИВІ погодні умови цієї зими дали змогу зекономити на утриманні доріг у краї 11,31 млн грн.

— Тож з’явилася можливість використати п’ять млн грн на позачерговий ремонт доріг, а решту коштів буде розподілено на інші статті з експлуатаційного утримання, зокрема, на оформлення прав власності на землю, аварійні ремонти, — розповів директор Агентства місцевих доріг Полтавської області Олексій Басан.

І хоча нині ремонту потребують 90 відсотків місцевих доріг, в агентстві вирішили не перерозподіляти ці кошти пропорційно на 25 районів області, а використати їх на ремонт одного автошляху, який жителі регіону визначать самостійно. Вже є перелік доріг для голосування, їх буде 25 — по одній у кожному районі. Загалом же відомство протягом цього року планує відремонтувати 100 км місцевих шляхів на суму один млрд грн і три мости.

Дивно, що тепла зима завадила Полтавській міськраді зекономити на утриманні доріг хоча б дещицю…

Завод-банкрут відновив виробництво

З 1 КВІТНЯ ц.р. відновило свою роботу ДП «Жовтневий спиртовий завод», що у Карлівському районі. Потужність виробництва заводу становить 6000 декалітрів на добу. Підприємство отримало ліцензію на виробництво спирту денатурованого, в тому числі й на виробництво дезiнфекцiйних засобів.

Криза дала чергове дихання «законсервованому» заводу, що розпочав свою історію у 1870 році як винокурня. З осені 2014-го він уже не працював, бо не мав державних замовлень. А згодом господарським судом був визнаний банкрутом. Нині ж підприємство знову отримало держзамовлення.

Ринки і базари залишатимуться закритими

ХОЧА Міністерство охорони здоров’я України дозволило місцевій владі відкрити продуктові ринки під час карантину, втім, у регіоні вони не запрацюють.

— Область не готова відкривати ринки. Ми не можемо наражати людей на небезпеку, — заявив Олег Синєгубов, голова Полтавської ОДА.

Підприємці та реалізатори, які працюють на ринках, таким рішенням не задоволені. Євген Дикань, голова ГО «Підприємці Полтавщини», каже, що між ними і міською владою відсутній конструктивний діалог. А секретар Полтавської міськради Шамота не дає відповіді на запитання: як людям далі жити, годувати свої сім’ї, чим сплачувати комунальні…

Активізувались волонтери

У ПОЛТАВІ стартувала волонтерська ініціатива «Збережи життя» з безкоштовного доставляння харчових продуктів, медикаментів і товарів першої необхідності для людей, які цього потребують.

Насамперед сервіс призначений для стареньких, людей з інвалідністю, а також тих, хто має симптоми хвороби і перебуває на самоізоляції. Волонтери, котрі здійснюватимуть доставляння, дотримуватимуться всіх необхідних заходів безпеки, щоб мінімізувати ризик зараження.

«Сьогодні доступно кілька сервісів доставляння, приміром, добре відомий багатьом «Glovo». Але не всі мають фінансову можливість і вміють користуватися гаджетами. Зокрема, це важко робити людям поважного віку, які до того ж є найуразливішими до коронавірусу. Тому наша допомога зменшить їхні потреби виходити у магазин, аптеку та інші людні місця. А наш номер телефону, — зазначають волонтери, — поширений у соцмережах».

Обіди на «передову»

ІЗ ПЕРШИХ днів карантину готель-ресторан «Палаццо», що в Полтаві, годує лікарів екстреної медичної допомоги та обласної інфекційної лікарні. Це підмога й моральна підтримка лікарям, особливо інфекціоністам, які на роботі практично живуть.

— Наш готель єдиний у місті не зачинився, бо тут тривалий час живуть працівники нафтогазової галузі, менеджери іноземних компаній, які працюють на свердловинах в Полтавській області, — каже його власниця Олена Шуліка. — Ми не можемо вигнати їх на вулицю! Працюємо, незважаючи на те що напівпорожній готель — це не про бізнес. Ресторан має право обслуговувати гостей у номерах і годувати їх сніданками, а також працювати на винос. Вирішили, що зможемо о 12-й годині доставляти піцу та іншу їжу в інфекційну лікарню, а о 14-й годині — «швидкій допомозі».

До талантів ще й нагорода

ВІТАЛІЙ Запека, ветеран АТО, письменник і фотохудожник з Полтави, отримав президентську відзнаку «За участь у Антитерористичній операції».

Відповідний указ було підписано ще 2016 року, проте з огляду на кількість учасників АТО нагороди виготовляють і передають поступово.

Віталій Запека був добровольцем батальйону «Полтава» з лютого 2015-го до лютого 2018 року. Він автор книжок «Батальйон «Полтава». Роки війни. Фото та розповіді» та тритомника «Слово про війну», антивоєнного роману «Цуцик».

Недарма кажуть, що талановита людина талановита в усьому. Років 10 тому Віталій Запека винайшов хірургічну «блискавку», яка стягує краї рани після операції й зашивати її не потрібно.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Останнє слово — за судом
Читати
Безхліб'я уникнемо. Нам обіцяють...
Читати
У торгівлі спад
Читати
Злочинці теж сидять удома
Читати
Перемогла хворобу
Читати
Є, але не для всіх
Читати
Знай наших
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове