Архів
Вівторок,
14 квітня 2020 року

№ 28 (19776)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Слово про сучасницю

Не сидіти склавши руки

Тетяна РЯБОКЛЯЧ.

Фото автора.

Оксану Миколаївну Черепанову добре знають не тільки в Сукачах — її рідному селі, що в Іванківському районі, а й у Іванкові. Бо вона активна учасниця різних районних конкурсів, спортивних змагань, культурних заходів і громадських справ.

ПІСЛЯ закінчення Сукачівської загальноосвітньої школи Оксана вивчилась на кухаря в Катюжанському вищому професійно-технічному училищі. Там же попрацювала рік помічником кухаря. Затим здобула освіту юриста. Навчання оплачувала сама, паралельно працюючи приватним підприємцем. Але так до юридичної справи діло не дійшло. Зареєструвалася приватним підприємцем, орендувала приміщення і облаштувала у ньому магазин побутових товарів.

Сьогодні Ксеня (так називають її друзі) ще й мама трьох діток. Разом із чоловіком Олексієм виховують двох донечок і синочка. Вона для них ладна небо прихилити, аби все було в них добре. У цьому, звісно, їй допомагає й чоловік Олексій Вікторович. Тож, знаючи, як важливо дітворі рости всебічно розвиненими, розумними, кмітливими і здоровими, батьки віддають вихованню і роботі з ними багато часу.

Не раз бачила Оксану під час спортивних змагань у День Іванкова, зокрема, в забігу і змаганнях велосипедистів, на сцені РБК — в конкурсі «Іванків має талант», де вона танцювала. До речі, родина Черепанових повним складом брала участь у конкурсі «Найспортивніша сім’я Іванкова», де виборола перемогу. Також Оксана добре грає на баяні: закінчила клас цього інструмента в Іванківській музичній школі (керівником була Валентина Іванівна Яковенко). Самостійно навчилася грати й на гітарі, добре співає. В Іванкові, Сукачах, Запрудці не раз виступала на різних святах. Жартує про себе: «Якби визначилася з одним талантом — то, певно, вже поїхала б на участь в конкурсі «Україна має талант». Та все визначаюся...»

Привітна, щира, добра — так відгукуються про Ксеню односельці. Вона не байдужа до чужого горя, бо свого немало пережила, залишившись рано без батьків. Довідавшись про те, що хтось з односельців потребує допомоги, поспішає відгукнутися. Так, нещодавно іванківці збирали гроші на лікування одному з місцевих жителів. То Оксана спочатку влаштувала в своєму магазинчику лотерею, а кошти від придбаних покупцями дрібничок зібрала і передала хворому. Потім сама змайструвала дерев’яне ліжечко, прикрасила його гарною оббивкою, щоб впадало в очі, й виставила на продаж за символічну ціну. Гроші від продажу також підуть на допомогу тому, хто її потребує.

Із початком пандемії коронавірусу, яка зачепила й Україну, висвітилася одна з проблем — нестача захисних медичних засобів. Їх майже немає і в аптечній, і в торговельній мережах Іванкова. Тож Оксана запропонувала своїм подругам Людмилі Сокоринській і Наталії Мостовенко скооперуватися і зайнятися їх пошиттям. Через карантин її магазин не працює, от у ньому дівчата й влаштували міні-швейну майстерню. Хоч і не мають відповідної фахової підготовки, та кожна з них сама навчилася швейному ремеслу. Ксенія і Людмила принесли з дому сюди швейні машини, купили тканину, нитки, резинки. Самі виготовляють викройки, затим шиють. За помічницю Оксанина молодша донька Маша: затягує резинки в маски.

— Як спало на думку цим зайнятися? — запитую у жінки.

— Одразу для себе вирішила: карантин не привід сидіти склавши руки і нарікати на життя, — каже Ксенія (на фото). — Почула прохання про допомогу від завідувача інфекційного відділення Іванківської ЦРЛ Олексія Глущенка. Зателефонувала йому, запитала, чи потрібні саморобні маски. Він відповів, що на перший випадок згодяться, поки не придбали професійних медичних масок і респіраторів. Тож пошили на все відділення, скільки замовив Олексій Іванович, і віддали безкоштовно. Можливо, будуть потрібні вони й працівникам інших відділень лікарні, також пошиємо.

Зараз майстрині і далі працюють у цьому напрямі: хочуть почати й продавати маски, щоб, як кажуть, триматися на плаву.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Останнє слово — за судом
Читати
Безхліб'я уникнемо. Нам обіцяють...
Читати
У торгівлі спад
Читати
Злочинці теж сидять удома
Читати
Перемогла хворобу
Читати
Є, але не для всіх
Читати
Знай наших
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове