Архів
Вівторок,
14 квітня 2020 року

№ 28 (19776)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Проблема

Тишком-нишком

Устина Гречанюк.

У 2018 РОЦІ була започаткована державна програма з відгодівлі молодняку ВРХ в особистих селянських господарствах. Постановою Кабінету міністрів України від 7 лютого 2018 р. №107 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва», передбачалася бюджетна допомога домогосподарствам на безповоротній основі за утримання ідентифікованого та зареєстрованого в установленому порядку молодняку великої рогатої худоби до тринадцятимісячного віку, який народивсь у господарствах населення. Торік програму розширили, дотацію надавали й за купленого бичка чи теличку. За річне теля господар міг отримати 2,5 тисячі гривень. Важливо, що така дотація не зачислялася до сукупного доходу при розрахунку житлової субсидії.

І ось нещодавно стало відомо, що цього року державні дотації приватним домогосподарствам на вирощування молодняку ВРХ не передбачені. Зроблено це, за визначенням Асоціації тваринників України, тишком-нишком, тобто без офіційного повідомлення.

«До нас постійно надходять звернення від власників домогосподарств, — розповідає Ірина Паламар, голова Асоціації тваринників України, — в яких люди скаржаться, що в селищних радах їм відмовляють у прийнятті документів на дотації для вирощування молодняку ВРХ. Мовляв, їх скасовано. Але в жодних офіційних інформаційних джерелах про це не попередили, на сайті Мінагрополітики відповідний розділ — про можливість одержання дотацій на відгодівлю ВРХ — так і залишився!»

На думку І. Паламар, в Україні триває цілеспрямоване знищення тваринницької галузі. Торік поголів’я великої рогатої худоби зменшилося ще на 5,7% і становить 3143,8 тис. голів (у 2019-му — 3332,9 тис.). «Якщо влада не отямиться, — наголошує чільниця АТУ, — українці зовсім скоро залишаться без м’яса і молока. І без землі. Селяни стануть наймитами у транснаціональних компаній».

Чиновники Мінагрополітики, коментуючи скасування дотації, пояснюють: мовляв, із економічних міркувань було вирішено, що цього року із державної скарбниці дотуватимуться інші напрями. На спеціальну бюджетну допомогу можуть претендувати фермерські господарства, які утримують від 5 до 25 корів молочної лінії продуктивності. Дотація за утримання корів надається на безповоротній основі за кожну наявну станом на 1 липня поточного року ідентифіковану та зареєстровану в установленому порядку корову в розмірі 5000 гривень за голову, але не більш як 125 000 гривень.

Також передбачена спеціальна бюджетна дотація для фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які станом на 1 серпня поточного року утримуватимуть від 10 до 300 бджолосімей.

Підтримка фермерських господарств і пасічників — це добре. Але як бути селянам, котрі, не будучи обізнаними про скасування дотацій на вирощування молодняку, взяли теля на відгодівлю? І куди звертатися тим, хто досі не одержав обіцяної допомоги за минулий рік? Адже навіть профільного аграрного відомства в країні, котра входить у трійку найбільших європейських сільгоспвиробників, немає.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Останнє слово — за судом
Читати
Безхліб'я уникнемо. Нам обіцяють...
Читати
У торгівлі спад
Читати
Злочинці теж сидять удома
Читати
Перемогла хворобу
Читати
Є, але не для всіх
Читати
Знай наших
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове