Архів
Вівторок,
14 квітня 2020 року

№ 28 (19776)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Тільки спільними зусиллями

Олена КОЩЕНКО.

Кількість інфікувань коронавірусом в Україні поки що зростає. Більшість тих, хто захворів, привіз цей «подарунок» з-за кордону. Загалом останнього місяця у наші міста і села з інших країн повернулися понад 200 тисяч співвітчизників.

МИ ДОБРЕ пам’ятаємо, як на початку влада пропіарилася на поверненні українців, евакуйованих із Уханя. Як одразу ж після прибуття їх відправили на двотижневу ізоляцію у санаторій на околиці селища Нові Санжари Полтавської області. Опустимо згадку про «теплий» прийом, який їм улаштували місцеві мешканці, — зараз мова про чиновників, депутатів і політиків, які в ті дні заполонили собою всі телеефіри, розповідаючи, як вони уболівають за народ. Ну і, звичайно, апофеозом цієї турботи, вже по завершенні ізоляції, стало прибуття у Нові Санжари Президента, де він подарував усім евакуйованим великих рожевих ведмедів…

Проте вже в той час, коли Зеленський під прицілом телекамер і мікрофонів роздавав ведмедиків, через КПП на західному кордоні невпинним потоком у потягах та автобусах поверталися такі само співвітчизники. Без медичного контролю, без підписання зобов’язання про добровільну самоізоляцію... Багато хто попрямував додому, повернувся до звичного життя. Більше того, дехто навіть приховував своє нездужання попри сумнозвісні симптоми.

Так, днями до Києва з Брюсселя прилетіла жителька Івано-Франківщини. В аеропорту в неї виявили підвищену температуру, а тест на COVID-19 дав позитивний результат. Жінку госпіталізували до інфекційного відділення київської лікарні №4, де зробили і лабораторний аналіз, який підтвердив діагноз. Проте пацієнтка навіть не дочекалася результату — втекла з лікарні. Правоохоронці затримали її аж у Коломийському районі Івано-Франківщини, на трасі біля Раківчика.

Раніше повідомлялося про десятьох зниклих у Харківській області — порушили режим самоізоляції після повернення з-за кордону. Поліція встановила місцезнаходження одного з них, решту все ще шукають…

По всій Україні можна навести чимало таких прикладів. Чому ж ці люди чинять так легковажно? Багато хто з них запевняє, що почувається добре і що жодних симптомів COVID-19 у них нема. Тому, мовляв, не заразні для оточення. Але це не означає, що людина не заразна.

Проте корінь нинішніх українських проблем у цій площині не тільки у безвідповідальних співвітчизниках. Великою мірою він і в тому, що влада, яка вирішила повернути громадян додому з-за кордону, завчасу не подбала про контроль безпечності цього процесу. Саме це й призвело до масштабного поширення інфекції, фактично імпортованої в Україну.

Щоправда, коли вже півень клюнув, можновладці заворушилися. Так, «нагорі» змінили риторику щодо громадян, які все ще за кордоном. Тепер уже МЗС просить, «у кого є така можливість», продовжити своє перебування в тій країні, де вони знаходяться.

Утім, повертатися додому ніхто нікому не забороняє. І дипломатичні установи в цьому сприятимуть. Однак віднині процес має відбуватися вже за оновленими правилами. Для всіх прибулих під час карантину в Україну з-за кордону МОЗ зробило обов’язковим підписання згоди на двотижневу самоізоляцію під контролем медиків. При цьому всі документи передаються у базу для епідеміологів. А ті спільно з поліцією мають перевіряти дотримання самоізоляції. І у разі порушення людей уже почали притягати до адміністративної відповідальності.

Щоправда, деякі правозахисники з цього приводу зауважують: а як же одне з головних прав людини — на свободу пересування? Інші юристи їм опонують: права людини — це якраз і є, коли громадянин підписав згоду на самоізоляцію, а поліція від імені держави щодня його перевіряє. В ім’я безпеки оточуючих, захисту прав спільноти.

І наостанок про таке: порушники карантинного режиму — серед нас, вони живуть не у вакуумі. Наприклад, у селах усі добре знають одне одного. Можна по-людськи, спокійно попросити односельців, які повернулись із-за кордону, два тижні провести в хаті, організувати їм доставку харчів. Адже у взаємному контролі щодо дотримання карантинних правил наш спільний порятунок.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Останнє слово — за судом
Читати
Безхліб'я уникнемо. Нам обіцяють...
Читати
У торгівлі спад
Читати
Злочинці теж сидять удома
Читати
Перемогла хворобу
Читати
Є, але не для всіх
Читати
Знай наших
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове