Архів
Вівторок,
14 квітня 2020 року

№ 28 (19776)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Економічний вірус

Олена БЕГМА.

ПОЧИНАЮЧИ від дати впровадження карантину в Україні закрилося (хочеться вірити, тимчасово) мало не кожне третє підприємство або компанія. У той же час кожне п’ятнадцяте взагалі збанкрутувало. Такі дані оприлюднило Товариство українських підприємців. Зокрема, найбільших збитків зазнав малий бізнес, особливо зі сфери послуг. Скажімо, виручка закладів громадського харчування і торгівлі непромисловими товарами впала на понад 80%.

При тому всьому кількість вакантних місць на ринку праці теж стрімко котиться вниз. Упродовж неповного карантинного місяця число компаній з активними вакансіями скоротилося майже наполовину. Що також відображає погіршення очікування підприємців стосовно майбутніх доходів.

Хто принесе додому харчі, медикаменти?

ЗА ВІДОМОСТЯМИ Мінсоцполітики, понад 30 тисяч соціальних працівників нині обслуговують удома самотніх пенсіонерів та людей з інвалідністю: доставляють додому харчі, медикаменти та інші товари, допомагають оплачувати рахунки, готувати їжу, підтримувати особисту гігієну, прибирати тощо. Ще понад 6 тисяч фахівців із соціальної роботи надають допомогу сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, безхатькам…

З огляду на досить численні уразливі прошарки населення близько 40 тисяч соціальних працівників на всю країну — це вкрай мало. Надто нині, коли уряд зобов’язав людей, старших за шістдесят, сидіти у самоізоляції. А таких у нас — мільйони.

Про добро в пору біди

НОВА прикмета дня: поки одні бізнесмени намагаються розбагатіти на коронавірусі, підвищуючи ціни на маски й антисептики, інші безплатно діляться ними зі співвітчизниками. А ще у суспільстві намітився волонтерський рух «Я допомагаю лікарям». Таке оголошення дав у соціальних мережах і Сергій Лукашук, директор станції технічного обслуговування, що у Борисполі на Київщині. Пропозиції зраділи працівники місцевої станції екстреної медичної допомоги: попросили підсобити з ремонтом карет «швидких».

Майстри СТО почали безплатно їх лагодити. За два тижні оживили механізми у тринадцяти таких автомобілях. «Якби не ініціатива автосервісу, всі ці «швидкі» досі простоювали б в гаражі. Від медиків і врятованих земляків дякую всім співробітникам станції техобслуговування, які виявили бажання допомогти», — не приховує розчулення Ігор Калиниченко, механік бориспільської станції екстреної медичної допомоги.

Кому паляниця, а кому й сухар

СКІЛЬКИ грошей необхідно пересічній українській сім’ї з двома дітьми, аби прогодуватися під час карантину? Ось що засвідчило опитування, проведене у соціальних мережах. З розрахунку харчування на день 28% батьків заявили, що потребують 100-250 гривень на добу. Трохи менший відсоток (21) назвав 250-500 гривень на добу. Ще 13% українців вважають, що їхня сім’я не може прогодуватися на суму, меншу за 500 гривень на день. І лише 15% респондентів виявилися геть невибагливими, зазначивши, що вдовольняються малим і обходяться менш ніж сотнею. Щоправда, більшість їх — жителі сільської місцевості, де зазвичай і городи порають, і курей-качок. Утім, у кожної родини свій бюджет виживання, як і харчові звички.

Вовина тисяча

КАБІНЕТ Міністрів анонсував, що вже з 14 квітня почне виплачувати одноразову допомогу в сумі одна тисяча гривень тим, у кого пенсія менше 5000 гривень. Додаткову виплату отримають загалом 10 мільйонів пенсіонерів. Її нарахування здійснюватиметься автоматично. Гроші на особисті банківські картки переведуть невідкладно. «Укрпошта» забезпечить доставку коштів пенсіонерам додому протягом п’яти днів. Тим, кому з різних причин це не встигнуть зробити, виплатять її разом із пенсією.

Звідки уряд візьме на ці щедроти гроші за умов тотального дефіциту державного бюджету (а його дохідна частина не виконується з грудня минулого року), загальновідомо. З повітря, читай — їх надрукують. Адже пенсіонери одержать по заповітній тисячі лише після того, як Верховна Рада в очікуванні рятівного траншу від МВФ проголосує… так-так: за збільшення дефіциту державного бюджету. Ось чому ухвалений парламентом законопроєкт про «коронавірусну» тисячу не захистить найбіднішої частини населення. Гроші ж, не підкріплені економічно, — фантики. Відтак можна чекати нового витка підвищення цін, у тому числі на найнеобхідніші пенсіонерам продукти. А порадіти чи зітхнути, взявши в руки довгождану тисячу, нехай кожен із «ощасливлених» вибирає сам.

Антисептики: не вір очам своїм

УСІ знають, яким дефіцитом від початку карантину стали антисептичні й стерилізувальні засоби. За лічені дні їх розмели з полиць аптек і крамниць. Однак поки народ збивався з ніг у пошуках «чогось знезаражувального», виробники теж не сиділи склавши руки. Незабаром у продаж надійшли відповідні речовини. Тільки вже значно дорожчі. При цьому підприємливі бізнесмени за грубі гроші стали обіцяти споживачам мало не золоті гори. Чого лише не понаписували на етикетках і упаковках: «Убиває 99,9% вірусів» (залишають, бачте, одну десяту на виправдання), «Ефективно бореться із COVID-19»…

Це обман, не підтверджений клінічними дослідженнями. Рекламний хід із метою спекульнути на ажіотажному попиті. Антимонопольний комітет України застеріг «винахідників» од маніпуляцій, пов’язаних із виробництвом антисептичних засобів. І водночас пригрозив штрафом «за поширення необґрунтованої інформації щодо здатності товару впливати на віруси». А покупцям фахівці радять ретельніше вчитуватись у склад дезінфікувальної речовини. І наголошують, що найефективнішими є ті, що містять не менш як 60% чистого спирту.

Московський патріархат передумав

КИЄВО-Печерська лавра зачинилася на карантин. Богослужіння відбуватимуться у закритому режимі — без віруючих. У вихідні священників Лаври тестували на коронавірус. Лікарі також оглянули і настоятеля обителі — митрополита Павла. Того самого скандального владику, який до останнього заперечував імовірність закриття церков на карантин, критикував українську владу за застороги обмежити релігійні обряди в цю пору і закликав парафіян попри все приходити на церковні служби, причащатись і «не вірити у будь-які вірусні загрози». Проте виявилося, що сам Павло захворів на коронавірус. Зараз він перебуває у лікарні. Києво-Печерська лавра зачинена на карантин. Там виявили зараження коронавірусом у 90 осіб.

Без прощальних поцілунків і прикладань

ЛЕТАЛЬНІ випадки від ураження новою інфекцією в нашій країні, на жаль, множаться. Інфекціоністи стверджують, що померлий і після смерті ще впродовж дев’яти діб залишається джерелом зараження. Тож МОЗ розробило правила поховання загиблих від COVID-19. Наказ являє собою покрокову інструкцію дій медиків, місцевої влади, рідних. Його оприлюднив на брифінгу головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Ховати дозволено лише у закритій труні. Родичам, які проводжають близьку їм людину в незворотню дорогу і самі при цьому не хворі, дозволено швидко попрощатись, але у приміщенні має бути не більше однієї людини на площу 10 квадратних метрів. Також охоронці повинні записати контакти всіх, хто перебував на похороні. «Найбільший ризик при похованні виникає через ритуальні обряди. Тому ми вимушені унеможливлювати скупчення людей, прощальні поцілунки, а також рекомендувати зменшити час прощання та кількість близьких, які проводжають в останню путь померлого від COVID-19», — заявив урядовець.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Останнє слово — за судом
Читати
Безхліб'я уникнемо. Нам обіцяють...
Читати
У торгівлі спад
Читати
Злочинці теж сидять удома
Читати
Перемогла хворобу
Читати
Є, але не для всіх
Читати
Знай наших
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове