Архів
Вівторок,
14 квітня 2020 року

№ 28 (19776)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Сільські будні

Децентралізація: поки що лише розчарування

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото автора.

Тепла зима, суха весна, майже критичний брак вологи в ґрунті не вселяють особливого оптимізму в сільськогосподарських товаровиробників. Саме тому вони називають нинішній сезон сіяння і збору таким, що результатів не передбачиш. Та й не лише погода псує настрій аграріям.

«За наші гроші нас і судять»

ДИРЕКТОР ТОВ «Плиски Агро» Валентин Бідний, йдучи пшеничним зеленим килимом, не приховує свого задоволення від стану озимини. Під нею у господарстві аж 1800 гектарів ріллі.

«Зима була теплою, озимина перезимувала прекрасно, — констатує Валентин Миколайович. — Навесні ми двічі підживили пшеницю, а після розкидача пустили ротаційні борони, які розпушують верхній шар ґрунту, що дає змогу добриву потрапити безпосередньо у кореневу систему рослин. Це давня технологія, раніше, за колгоспів, звичайні борінки тягали… Сівба почнеться, як у попередні роки. Хоча вологи й мало, але раніше не починатимемо, бо в холодну землю сіяти ризиковано. Втім, уже зараз можу з певністю сказати, що посівна буде складною».

Сьогодні це ТОВ є найбільшим платником податків у бюджет місцевої Плисківської ОТГ. Ще до об’єднання село Плиски було чи не найбагатшим у Борзнянському районі. Так, щорічний профіцит бюджету тут становив приблизно 300 тисяч гривень. Ці гроші зазвичай забирав район і розподіляв на свої потреби. Після об’єднання в громаду ситуація з надходженнями змінилася на краще, натомість відносини між керівництвом громади і підприємством — на гірше.

Спочатку господарство намагалися «рейдернути» політичні заробітчани, а коли не вийшло, Держгеокадастр відмовив йому в першочерговому праві оренди 600 гектарів державних земель, за які ТОВ «Плиски Агро» готове було платити втричі вищу відсоткову ставку, ніж платило до того. Підприємство подало позов до суду, і несподівано громада виступила у справі третьою стороною, найнявши за податкові відрахування, які сплачує в бюджет товариство, дорогих столичних адвокатів.

Формальною причиною відмови в продовженні угод оренди стала зміна меж ділянок, коли у 2006-му підприємству передали ще й 15 гектарів фермерських земель. 15 років господарство справно за них платило, але не користувалося. Коли ж фермер заявив про свої права, ця формальність послужила для не- продовження оренди. Абсурдна ситуація: за гроші інвестора його ж і судять.

Неконкурентні умови

ДО РЕЧІ, про гроші. «Плиски Агро» платить їх за оренду, також фіксований податок, ПДФО і військовий збір. Крім того, це єдине підприємство в громаді, яке має штат тільки з місцевих (майже 120 чоловік). За словами співвласника ТОВ Валерія Новицького (на фото), самого лише ПДФО від зарплати працівників підприємство торік відрахувало у місцевий бюджет близько трьох мільйонів гривень.

Однак керівництво ОТГ на це не зважає і створює для аграріїв абсолютно неконкурентні умови. Так, скажімо, орендна плата під спорудами у Плисках є найвищою в області!

«За тракторну бригаду ми платимо 67 тисяч гривень оренди. Такі ж гроші, які ми віддаємо за 25 гектарів поля, — нарікає Новицький. — Але керівництву ОТГ і того мало — вони хочуть уже всі 100 тисяч оренди. Така ситуація по всіх об’єктах інфраструктури ТОВ «Плиски Агро».

Голову громади Марину Вірко ще можна було б зрозуміти, якби вона застосовувала до всіх агровиробників однаковий підхід. Проте у тій самій Великій Загорівці, де розміщені об’єкти інфраструктури іншого господарства, плата копійчана, і керівництво ОТГ усе влаштовує.

Роздали землю чужакам

ВІДТАК гроші, які надходять від «Плисок Агро», перерозподіляться на інші села громади, але до орендарів, які в них працюють, у керівників Об’єднаної громади питань чомусь ніколи не виникає — їм радо продовжують угоди під поблажливі відсотки.

Валерій Новицький не приховує свого розчарування від децентралізації.

«Те, заради чого створювалася громада: економіка, правильне використання ресурсів і планування, — цього всього немає, — констатує аграрій. — По всій громаді сьогодні роздали близько однієї тисячі гектарів землі: 25 чоловік, які не є мешканцями наших сіл, отримали тут наділи.

Якби цю землю здавали в оренду і брали за це стільки грошей, як платимо ми, то це було б 3 мільйони гривень щорічно».

Цікавий факт: за надання дозволів немісцевим на розробку технічної документації голосували, вочевидь, закритим списком. На сайті громади висять рішення сесії, але в жодному з них немає додатків, які б розкривали суть.

Хоч як це не прикро, але керманичі Плисківської громади не можуть усвідомити очевидного — не можна кусати руку, яка тебе годує. Тільки через нікому не потрібні суди за 600 гектарів ОТГ уже втратила 3 мільйони гривень — це чотири річних бюджети Сиволозької сільради.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Останнє слово — за судом
Читати
Безхліб'я уникнемо. Нам обіцяють...
Читати
У торгівлі спад
Читати
Злочинці теж сидять удома
Читати
Перемогла хворобу
Читати
Є, але не для всіх
Читати
Знай наших
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове