Архів
Вівторок,
14 квітня 2020 року

№ 28 (19776)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Пандемія

На голодному пайку

Олена КОЩЕНКО.

ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНИЙ карантин був оголошений до 24 квітня, однак готуймося, що його продовжать до початку травня, попередили в МОЗ. Щоправда, пообіцяли: якщо найближчим часом захворюваність на COVID-19 піде на спад, то незабаром санітарні обмеження послаблять. Водночас в уряді вже почали скасовувати деякі раніше запроваджені заборони для «вцілілого» бізнесу…

Воно й зрозуміло, адже на карантині українська економіка довго не протягне. Після того як місяць тому трудовий люд постановою Кабміну про запобігання поширенню коронавірусної інфекції примусили сидіти по домівках, багатьох — за власний рахунок, вона опинилась на голодному пайку. І без того бідна держскарбниця так спорожніла, що заради грошей від МВФ для уникнення дефолту довелось у турборежимі ухвалювати закон про ринок землі.

Щоби реанімувати змілілі потоки податків і зборів до бюджетів різних рівнів та у Пенсійний фонд, ще на початку квітня уряд дав перше послаблення бізнесові, дозволивши продаж запчастин до транспортних засобів, добового молодняку свійської птиці та роботу всіх видів фінансових установ, у тому числі ломбардів і кредитних спілок. Після цього 8 квітня з’явилась нова постанова, яка дала «зелене світло» будівельним роботам, збиранню і заготівлі відходів, роботі закладів торгівлі будматеріалами та хімчисток. Також із 1 травня мають нарешті відчинитись і перукарні, майстерні з лагодження одягу, ремонту взуття, багато з яких досі були просто вимушені перейти у підпілля…

До речі, правозахисники вказують і на інші не до кінця продумані та невиважені перегини, вбачаючи у деяких порушення конституційних прав громадян. Наприклад, до Київського окружного адміністративного суду вже подано більш як два десятки позовів, в яких українці просять визнати протиправними окремі пункти урядової постанови стосовно заборони регулярних перевезень, відвідин природних зон відпочинку, а також щодо впровадженого в місті допуску до місь-кого громадського транспорту лише за спецперепустками.

А тим часом, за даними МОЗ, в Україні вже зареєстровано більш як три тисячі лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19, із яких дев’ять десятків — летальні, і ще стільки ж пацієнтів одужали. Щодо загального числа інфікованих, то офіційне число навряд чи реальне. Адже серед світової спільноти Україна сьогодні в аутсайдерах за кількістю тестів ПЛР-діагностики коронавірусу. Наразі у нас тестують лише людей із характерною симптоматикою. Лише нещодавно МОЗ запровадило обов’язкову перевірку на COVID-19 для всіх, у кого виявлено запалення легень.

Як відомо, Президент Володимир Зеленський пообіцяв один мільйон доларів тим українським науковцям чи лікарям, які винайдуть вакцину або ліки від коронавірусу. Щоправда, з якого фонду він збирається виплатити такі гроші, не повідомив. Як і про те, що колектив Інституту молекулярної біології та генетики у 20-х числах березня був відправлений у відпустку… за власний рахунок. Без належного фінансування залишився саме той інститут, де розробили вітчизняні ПЛР-тест-системи для діагностування коронавірусу! Ця інформація викликала хвилю обурення у суспільстві, після чого Кабмін скасував своє рішення. Проте наразі співробітники Інституту все одно мають іти у вимушені відпустки, оскільки базового фінансування НАН України не вистачає не тільки на наукові дослідження, а й на зарплати. Українська наука, як і раніше, ледь животіє на голодному пайку.

На блюзнірство скидається така «турбота» влади про вітчизняних учених, як і той поки що міфічний обіцяний Президентом мільйон доларів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Останнє слово — за судом
Читати
Безхліб'я уникнемо. Нам обіцяють...
Читати
У торгівлі спад
Читати
Злочинці теж сидять удома
Читати
Перемогла хворобу
Читати
Є, але не для всіх
Читати
Знай наших
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове