Архів
Вівторок,
14 квітня 2020 року

№ 28 (19776)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо обережні

Не ігноруйте перших симптомів

Стефан БОГДАН,

кардіолог.

Усі люди різні, тому навіть однакові захворювання в кожного можуть розвиватися за своєю специфікою. Крім того, багато симптомів є типовими для різних недуг. Тому, щоб визначити, що є проблеми із серцем, важливо правильно оцінити свій стан.

ТРАПЛЯЄТЬСЯ, що людина відчуває біль у серці, який супроводжується затрудненим диханням. На початкових стадіях ці симптоми у стані спокою минають упродовж кількох хвилин без прийому медикаментів. Це вводить в оману, мовляв, нічого серйозного не відбувається, тож не варто бігти до лікаря.

Втім, так легковажити не слід. Якщо вас турбують навіть короткочасні біль за грудиною і задишка — невідкладно зверніться до лікаря, щоб вчасно діагностувати і пролікувати стенокардію.

Задишка може бути й самостійним виявом серцевих захворювань, що спричиняють розвиток серцевої недостатності (вроджені та набуті вади серця, безбольова ішемія, порушення серцевого ритму). Тому появу значної задишки під час фізичних навантажень, швидку раптову втомлюваність не варто списувати лише на вік або втому. Якщо ви відчуваєте затруднення дихання, особливо під час навантажень, які «ще вчора» могли дозволити собі заввиграшки, — краще обстежтеся.

Раптова поява вираженої задишки, якій передує біль у ногах, може бути виявом такого грізного захворювання, як тромбоемболія легеневої артерії.

Кашель переважно асоціюється у нас із застудними захворюваннями. Але якщо не було жодного контакту з імовірним джерелом інфекції, відсутні інші характерні симптоми: підвищена температура, нежить, біль у горлі тощо, кашель виник не в сезон, — слід насторожитися. Надто якщо він провокується і виникає після фізичної активності. Якщо помітили, що активна хода, прибирання чи заняття спортом у вас закінчилися нападом кашлю чи підкашлюваннями, які за подібних обставин повторюються вже кілька тижнів, знайте: це може бути виявом серцевих проблем.

Варто звернути увагу і на часте серцебиття за відсутності перенавантажень. Якщо частота пульсу понад 100 ударів за хвилину й, зокрема, якщо він аритмічний, тобто нерівномірний, — краще якнайшвидше зробити кардіограму. Що раніше виявляється аритмія, то краще вона піддається лікуванню, а відтак менше ускладнень встигає розвинутися.

Коли близькі люди помітили появу у вас синюшності носогубного трикутника — дослухайтеся до своїх відчуттів. Особливо, якщо є погіршення переносимості фізичних навантажень, хронічне покашлювання — це може бути виявом погіршення оксигенації крові, тобто насичення крові киснем, що є типовим за деяких серцевих захворювань.

Іще раз наголошую: якщо ви помітили один або й кілька таких симптомів, невідкладно зверніться по допомогу до сімейного лікаря. Він проведе первинні обстеження та за потреби перенаправить вас до профільного фахівця. Не задавнюйте такі стани, адже вони можуть призвести до ускладнень та інфаркту.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове