Архів
Вівторок,
14 квітня 2020 року

№ 28 (19776)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • До уваги батьків

Ранній карієс

Надія МЕЛЬНИК, дитячий стоматолог.

ФОРМУВАННЯ зубної системи починається у внутрішньоутробному періоді. Якщо майбутня мама вживає недостатньо продуктів із кальцієм, порушується кальцієвий обмін і молочні зуби маляти матимуть жовту м’яку емаль, яку легко з’їдатиме карієс. На четвертому місяці вагітності починається мінералізація молочних зубів, а в другій половині — закладка постійних. Тож вагітна жінка має ретельно стежити за харчуванням, щоб отримувати достатньо корисних речовин і для себе, і для маляти.

Карієс можливий у дітей будь-якого віку. Він може вразити навіть перший зуб, що прорізався у немовляти. Відомо про так званий пляшковий карієс, що виникає у дітей, які засинають із пляшечкою у роті. Особливо шкідливо для зубів, якщо у пляшці молочна суміш — вуглеводи в порожнині рота перетворюються на кислоту, що роз’їдає емаль. У результаті понад 60 відсотків дітей уже в три роки мають каріозні зуби.

Як же цьому протидіяти? Від народження потрібно протирати ясна маляти ватним тампоном, змоченим у содовому розчині, або спеціальним «напальчником». А коли проріжеться перший зуб — очищати його від нальоту.

Щоб виявити карієс на ранніх стадіях, треба ходити до стоматолога з малям, у якого є зуби, кожні шість місяців. Якщо запустити хворобу, вона дістанеться пульпи зуба, а потім перейде на корені та навколозубні тканини. Для дитини це ризик пошкодження зачатка постійного зуба.

Запам’ятайте: лікувати молочні зуби необхідно, бо карієс — це джерело інфекції. Якщо у дитини ангіни раз за разом, перевірте зуби!

А як мінімізувати ризик розвитку карієсу? Він розвивається тоді, коли бактерії і кислоти вражають зубну емаль. Живильним середовищем для цих бактерій є вуглеводи й цукри. Ось чому важливо після кожного вживання їжі вчити дітей споліскувати рот водою, а двічі на день чистити зуби. Це механічно усуне залишки їжі. Можна пожувати листок м’яти чи петрушки.

Стежте, щоб їжа дитини не містила надто багато вуглеводів — це збільшує кислотність слини, що руйнує емаль. Щоб остання була міцніша, потрібно споживати кальцієвмісні продукти.

Зубна щітка має бути не надто жорстка, а рухи щіткою під час чищення повинні нагадувати вимітання — починати чищення слід від ясен, а не навпаки.

До речі, пацієнти часто дивуються: чому в одних людей майже кожен зуб уражений карієсом, а в інших із цим немає проблем? Річ у тому, що 50 відсотків ризику припадає на спадковість, інші 50 — на гігієну ротової порожнини і харчування.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове