Архів
П’ятниця,
10 квітня 2020 року

№ 27 (19775)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Адреси досвіду

«Диво» з Сираїв

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото Миколи Олексієнка.

Ярослав Стаценко стежить за процесом сироваріння.

Колектив екоферми «Диво».

Лише високоякісна продукція і тільки з молока екстракласу — у Сираях, що в Козелецькому районі, успішно працює і розвивається унікальне молокопереробне підприємство ТОВ «Екоферма «Диво».

Зайшли на руїну

ТРИ роки тому в Сираї, розташовані обабіч траси Чернігів — Київ, зайшли нетипові інвестори. Шукали не стільки вільну землю, скільки приміщення під виробництво. Справа ця для підприємців була надважка, адже в усіх селах, вигідно розташованих біля транспортної артерії, колишні ферми давно розібрали. Та в Сираях їм пощастило. Якби не тодішній сільський голова Сергій Іванович Доломанський, від ферми і цеглинки не залишилось би. Він пройшов тривалий шлях судової тяганини і повернув у власність громади майно.

«Коли ми сюди зайшли, то побачили зарослу чагарниками і бур’янами площу і напіврозібрані хліви, але це нас влаштовувало, бо кращого варіанта поблизу не було», — пригадує директор підприємства Олег Чорний. Певний час орендували майно, а коли зрозуміли, що зайшли в Сираї надовго, викупили його.

— Ми дуже прискіпливо ставимося до якості сировини, — говорить Олег Володимирович. — Купуємо молоко тільки екстракласу по 12 гривень за літр. Возимо аж із Борзнянського району, з села Красносільське.

У Сираях виготовляють різні види продукції — від звичайного молока до м’яких сирів. Терміни зберігання обмежені. Так, наприклад, молоко придатне для споживання не більш як п’ять днів, сметана, йогурти, кефіри — до одного тижня. До речі, для виробництва йогуртів тут вирощують полуницю, решту ягід закуповують неподалік. Основна вимога до продавців — відсутність хімії.

Жирність — головне

ЗАХОДИМО в приміщення сироварні. Потрапити до цеху без спецодягу неможливо. Всюди ідеальна чистота. Технолог підприємства Ярослав Стаценко два роки тому з дружиною переїхав на Чернігівщину з-під Маріуполя.

— Спочатку сире молоко потрапляє в «танк», де зберігається, перемішується і перенаправляється на виробництво, — розповідає спеціаліст. — Перша ємність — приймальне відділення. Технолог закачує необхідну кількість молока, воно нагрівається до 40 градусів, далі йде сепаратор. Там молоко ділиться на дві фракції — вершки і знежирене. Наступний етап — сироварний котел.

Поруч нього — невелика ємність, яку використовують для виробництва йогурту, кефіру або ряжанки. Лінія напівавтоматична, одеського виробництва. Можливості переробки — три тонни, нині завантаження — 1,5-2 т молока щодня.

Праворуч від входу — маслоробня. «Жирність буває тільки одна — 82,5%. Це коли ти взяв вершки, збив і отримав продукт», — пояснює Олег Чорний.

У найближчих планах підприємства — почати випуск ще й овечого масла. Головний технолог «Дива» Зінаїда Симчина — перша в Україні, хто запатентував такий продукт. Зінаїда Яківна — технолог із 30-річним стажем — у Сираї переїхала з Мукачева. «Овече молоко корисніше, ніж коров’яче, — каже сировар. — Так, якщо в коров’ячому молоці присутній бета-каротин — провітамін А, то в овечому вітамін А в чистому вигляді. Свого часу ми виготовляли масло з овечого молока. Його жирність — 86-88%». За словами пані Зінаїди, ця ніша малоосвоєна. Вівці на підприємстві вже є. Доїтимуть їх спочатку вручну, а потім спеціальними апаратами.

У перспективі — власний корівник

ТВАРИННИЦТВО — це зона відповідальності В’ячеслава Соколова. Він луганський переселенець із колосальним досвідом роботи в галузі, працює тут трохи більше року. «Ось це південноафриканська порода. Дуже дорога, між іншим, — показує на гарненьких овець. — Їхня особливість у тому, що вони м’ясні, їх не стрижуть, а вовна сама спадає. Поруч із ними в загоні вівці цигайської породи — теж м’ясні». Цих тварин тут утримують поки що для власних потреб, але планують невдовзі прикупити молочне стадо. В загоні рохкають породисті свині — здебільшого «ландраси», але є і «дюрок». Утримують також і в’єтнамських.

Оскільки базовою умовою виробництва молочної продукції є наявність сировини, то в Сираях плекають амбітні плани завести власне поголів’я ВРХ. Для одного з хлівів уже навіть і проєкт підібрано — на три сотні голів. «Однак, — зітхає Олег Чорний, — без інвестицій зробити це неможливо». Та руки тут не опускають — поступово рухаються накресленим планом: працюють із місцевим населенням, беруть в оренду під хороший відсоток землю.

Коли ж у підприємців питають, чим може допомогти держава, ті відповідають: «Найкраще, що вона може зробити, — це подбати про здоров’я громадян і контролювати якість і натуральність продукції. Сьогодні нечисті на руку ділки дурять споживача і ніхто їх не карає».

А й справді, чи замислювались ми над тим, чому в 10-річних дітей проблеми з підшлунковою? Бо споживають неякісні продукти. Ну не може з 400 грамів молока вийти кілограм сиру! В Сираях, наприклад, для цього треба витратити 6-7 літрів сировини, і не від населення по п’ять гривень, а з ферми по 12. Відчуваєте різницю в маржі? Виходить так, що держава сама спонукає нечесних виробників користуватися хімією.

ТОВ «Екоферма «Диво» пішло іншим шляхом. Виробники переконані, що сьогодні не тільки багатії, а й звичайні громадяни хочуть купувати здорову їжу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Вовина півтисяча»: вже платять
Читати
Як святкуватимемо Великдень
Читати
Життя триває
Читати
Допомагають одужати
Читати
Газу вдосталь
Читати
Рекорд так рекорд...
Читати
Переляк минає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове