Архів
П’ятниця,
10 квітня 2020 року

№ 27 (19775)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Корисно знати

Ліки з вербової кори

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,
дієтолог.

Час готувати ліки з верби. Максимальна користь цього дерева саме навесні. Фітотерапевти його називають природним аспірином.

ЗДАВНА у народній медицині використовують вербу білу, на яку люди просто кажуть верба. Найбільш вираженими цілющими властивостями володіє її кора, котру можна висушити і легко зберігати впродовж двох років.

Кора верби містить речовини, які мають знеболювальну, жарознижувальну і протизапальну дії, тому препарати з неї рекомендується приймати при застудах і головних болях, запальних процесах у сечовому міхурі, шлунку і кишечнику. Застосовують її й при захворюваннях суглобів.

Проблеми із випадінням волосся допоможе вирішити трав’яний настій. Столову ложку кори верби білої залити 500 г води, додати столову ложку коренів лопуха, все розмішати і поставити на водяну баню на 15-20 хвилин. Після цього дві години настояти. Отриманим відваром мити голову один-два рази на тиждень.

Заготовлюють кору навесні з дерев, яким не більш як шість років. Робити це слід обережно: якщо зняти з дерева забагато, воно загине. Вибирати кору потрібно товщиною 1-4 мм, потім її розрізати, в’ялити на сонці й сушити в сушарках, поки не почне ламатися. Готову сировину можна зберігати до чотирьох років у картонних коробках.

Ось деякі народні рецепти використання верби.

lПри захворюванні суглобів і ревматизмі застосовують відвар. Залити столову ложку подрібненої кори склянкою окропу і варити 30 хвилин на водяній бані. Гарячий відвар процідити. Вживати по столовій ложці 3-5 разів на день перед їдою.

lПри гастритах, запаленнях шлунково-кишкового тракту, ентероколітах готують такий відвар: столову ложку подрібненої кори заливають 200 мл води і варять протягом 30 хвилин, проціджують й доводять відвар до початкового об’єму. Приймають по столовій ложці чотири рази на день перед їдою.

lВід діареї: столову ложку подрібненої кори заливають 400 мл води і кип’ятять протягом 30 хвилин, проціджують і доливають кип’ячену воду до початкового об’єму. Приймають по дві столові ложки три-чотири рази на день.

lПри варикозі рекомендують приймати ванночки з відвару кори верби. Для цього заливають окропом склянку сухої подрібненої кори, настоюють півгодини, додають у миску з гарячою водою й опускають туди ноги. Процедуру роблять доти, доки вода тепла. Застосування таких ванночок ефективне від підвищеної пітливості ніг, захворювань шкіри, у тому числі грибкових, фурункульозу, трофічних виразок, бешихових запалень.

lЩоб не пітніли руки, чайну ложку подрібненої сухої кори заливають двома склянками холодної води і настоюють протягом восьми годин. З настою роблять ванночки для рук тривалістю 5-15 хвилин.

lДля загоєння ран їх присипають порошком із сухої вербової кори. Разом із цим можна вживати порошок всередину по 1 г, запиваючи водою, три рази на день після їди.

lВід головного болю допоможуть молоді гілки верби. Їх потрібно злегка розмочити і прикласти до чола, закріпивши шарфом або хусткою.

Сік вербової кори допоможе зберегти і підкреслити красу. Він сприяє розгладженню дрібних зморщок, знімає запалення шкіри і прибирає почервоніння. Його отримують зі свіжої подрібненої кори, у ньому змочують серветку і прикладають на обличчя.

У вербовій корі міститься цілий природний комплекс біологічно активних речовин (дубильні речовини, флавони, вітаміни, глікозити, різні мінеральні з’єднання). Але, безумовно, основним діючим компонентом є саліцилова кислота. На відміну від своїх штучних аналогів, екстракт вербової кори має меншу кількість побічних ефектів, щоправда, і меншу «потужність».

У корі цього дерева містяться смоли, флавоноїди і глікозид саліцин. Настій із кори знижує температуру. Відвар з неї вживають по одній-дві столові ложки тричі на день, за 20-30 хвилин до їди. При грипі, подагрі, ревматизмі, відкладенні солей, артрозоартритах, невралгіях, радикуліті, міозиті, травмах м’яких тканин, кровотечах, безсонні, захворюваннях шлунка, печінки і жовчного міхура, шкіри тощо. Верба також заспокоює нервову систему. Найтонші її гілочки поріжте і зваріть чай (він буде золотавого кольору і дуже пахучий).

Зовнішньо їх відвар застосовують для лікування екземи і дерматиту, виразок і гнійних ран. Ним полощуть горло при ангінах, стоматитах, фаринголарингітах. Порошком з вербової кори посипають кровоточиві рани і порізи. А при випадінні волосся і наявності лупи відваром кори верби і коріння лопуха миють голову.

Застереження. Не рекомендується використовувати відвар вербової кори при виразковій хворобі, гастритах із підвищеною секрецією кислоти, при вірусних інфекціях і дітям до 16 років.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Вовина півтисяча»: вже платять
Читати
Як святкуватимемо Великдень
Читати
Життя триває
Читати
Допомагають одужати
Читати
Газу вдосталь
Читати
Рекорд так рекорд...
Читати
Переляк минає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове