Архів
П’ятниця,
10 квітня 2020 року

№ 27 (19775)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Проблема

З біди нечисть наживається

Олена КОЩЕНКО.

ДНЯМИ у Києві викрили групу осіб, які великими партіями завозили до України фальсифіковані ліки, для чого налагодили розгалужену схему постачання.

Після затримання її учасників на одному з таких столичних «оптових складів» було вилучено понад півсотні найменувань лікарських засобів на суму понад 3,5 мільйона гривень. Уже встановлено, що незареєстровані та недоброякісні препарати серцево-судинної, гормональної та онкологічної груп, які містять значно менше головної діючої речовини, або ж її замінено значно дешевшими аналогами, ввозились на територію нашої країни з Росії, Індії та Туреччини із приховуванням від митного контролю, без дотримання спеціального температурного режиму транспортування. Збувалися вони хворим за цінами оригінальних препаратів, які коштують дуже дорого, через «своїх» медпрацівників у профільних лікарнях та аптеках при них, а також у Всесвітній мережі. Про лікувальну дію цих препаратів годі й говорити, можна вважати, пощастило тим, кому вони не нашкодили…

Підробка ліків — глобальна проблема. Згідно з даними ВООЗ, кожна десята упаковка медпрепаратів у країнах із низьким та середнім рівнем доходів населення — фальсифікат. Світовим лідером у виробництві фальшивих ліків є Індія (35%), за нею йдуть Нігерія (23,1%) і Пакистан (13,3%). А найбільший їх світовий постачальник — Китай. Тим часом, за відомостями все тієї ж спеціалізованої установи ООН, щороку підробки забирають близько 200 тисяч життів.

В Україні частка фальсифікованих лікарських засобів, за різними даними, сьогодні становить не менш як 25%. Зазвичай такий товар збувається через Інтернет, але, на жаль, не гребують брудним бізнесом і деякі аптечні мережі. Бо мають від цього жирну грошову шкварку. Хоч у нас і функціонує система державного контролю якості лікарських засобів, що перебувають в обігу, проте вона неефективна. А корупційні «кришувальні» ниточки тягнуться у МОЗ, а через нього й у найвищі владні щаблі.

Чи не тому засуджених за фальсифікацію ліків дуже мало. Із 2012 року, коли в Україні була впроваджена кримінальна відповідальність за підробку ліків, вироки за це винесено трохи більш як 30 особам…

Тож поки що єдиний спосіб уберегтися від фальшивки — дотримуватися таких правил.

Купуйте ліки лише в аптечних закладах, а не в підземних переходах, в Інтернеті чи у приватних осіб. У кожної аптеки у Куточку споживача має бути інформація про наявність ліцензії. Якщо її немає — запитайте у провізора. Адреса аптеки, зазначена в ліцензії, має обов’язково збігатися з фактичною.

Упаковка ліків має бути не пошкоджена, не розірвана чи прим’ята. Кожний лікарський засіб має переважно дві упаковки — первинну та вторинну. Первинна (блістер з фольги, ампула, флакон та ін.) безпосередньо контактує з лікарським засобом. Вторинна упаковка (найчастіше картонна коробка) захищає первинну. Інформація на обох пакуваннях має збігатися. Звертайте увагу на назву лікарського засобу, найменування, адресу виробника, лікарську форму, склад, реєстраційний номер та номер серії, термін придатності тощо. Також на упаковці ліків неодмінно має бути рельєфний шрифт Брайля, яким користуються люди із вадами зору.

Якщо після перевірки у вас усе одно виникли сумніви щодо препарату, вимагайте у провізора сертифікат його якості та ліцензію аптечного закладу. За будь-яких конфліктних ситуацій, пов’язаних із придбанням фальсифікованих ліків, звертайтеся до територіального відділення Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Інформація про ці установи має бути зазначена в Куточку споживача.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Вовина півтисяча»: вже платять
Читати
Як святкуватимемо Великдень
Читати
Життя триває
Читати
Допомагають одужати
Читати
Газу вдосталь
Читати
Рекорд так рекорд...
Читати
Переляк минає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове