Архів
П’ятниця,
10 квітня 2020 року

№ 27 (19775)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Транспорт на марші, Хортиця відпочиває

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

За вікном моєї оселі, що виходить на жваву магістраль, попри посилення карантинних заходів з удосвіта бігають трамваї, тягнеться вервечка маршруток, спокійно дефілюють автобуси.

МИМОВОЛІ виникла ілюзія, що коронавірус просто був недобрим сном. Але ж ні, за оперативною інформацією Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України, станом на 8 квітня в регіоні зареєстровано 46 лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

На цей час сім пацієнтів одужало, летальних випадків не зафіксовано.

Порівняно з іншими регіонами ситуація в Запорізькому більш-менш спокійна. Мабуть, це спонукало місцеву владу дозволити працювати всьому міському транспорту. Чільник Запоріжжя Володимир Буряк обґрунтував ці дії так: «Я знаю, що медикам, комунальникам, працівникам магазинів і взагалі тим, хто не має змоги працювати дистанційно, потрібно якось добиратися на роботу. Тому, порадившись із юристами, я ухвалив наступне рішення — громадський транспорт виходить на маршрути!», — написав він у соцмережі. При цьому міський голова звернувся до земляків із засторогою, що в транспорті можна перебувати виключно у масці чи респіраторі, дотримуватися дистанції між людьми. Проте вже через два дні міська комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій підкоригувала рішення мера: їздити в транспорті можна виключно за перепустками, виданими керівниками своїм співробітникам. А працюватимуть лише ті підприємства, які забезпечують життєдіяльність міста.

На таку ініціативу В. Буряка різко відреагував у своєму відеозверненні Президент України В. Зеленський і заявив про неприпустимість ігнорування постанови Кабміну про обмежувальні заходи під час карантину, а також про відповідну реакцію правоохоронців на дії мера міста.

Щодо заходів із запобігання поширенню коронавірусної інфекції керівник обласного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації Іван Федоров констатував, що коли з апаратурою для штучного вентилювання легень питання поки що вирішують, то з укомплектуванням міських лікувальних закладів кваліфікованим персоналом — проблема. На часі питання залучення до боротьби з вірусом медиків з інших відділень, де на період карантину скасована планова госпіталізація. Але це буде справа добровільна, її слід гідно мотивувати, до того ж поквапитися. Бо це ще далеко не «вечір» у перебігу епідемії.

Є у мелітопольців і привід пишатися. Екіпаж 25-ї військово-транспортної авіабригади, яка базується в місті, на чолі з командиром пілотом-інструктором полковником Вадимом Єрошкіним успішно впоравсь із важливою місією: подолавши літаком ІЛ76-МД понад 10 тисяч кілометрів до Китаю і стільки ж назад, пілоти доставили в Україну тести для діагностики COVID-19, апарати ШВЛ, медичні маски різних ступенів захисту, дезінфектори, захисні костюми та інші засоби. Усе це зараз просто неоціненне для українських медиків, які рятують співвітчизників.

Є ще одна приємна «родзинка»: можна порадіти за Хортицю — відвідини острова у зв’язку з посиленням карантинних заходів обмежуються. За цим неухильно пильнуватимуть поліція та Нац­гвардія. Проте Національний заповідник шанує своїх поціновувачів і пропонує усім охочим потрапити на віртуальну екскурсію до комплексу Запорозька Січ. В’ячеслав Зайцев, завідувач відділу Національного заповідника, каже, що цей віртуальний проєкт має неабиякий успіх. Тим паче, історик пов’язує сучасність із далекою минувшиною. Наприклад, розповідає, що у різні часи ні чума, ні тиф, ні віспа не обходили стороною запорожців. Виживали, кажуть, найсильніші. Чумаки ревно стежили за дезінфекцією, користувалися дьогтем, навіть змащували копита, хвости і роги своїм волам, щоб ті не принесли чуму.

Завдяки обмежувальним заходам відпочине звірина й відродяться на славетному острові реліктові рослини. Оновиться й решта парків, бо вже вийшли на патрулювання поліцейські. Маленька, але така приємна вигода від карантину.

А ми його переживемо, бо як інакше!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Вовина півтисяча»: вже платять
Читати
Як святкуватимемо Великдень
Читати
Життя триває
Читати
Допомагають одужати
Читати
Газу вдосталь
Читати
Рекорд так рекорд...
Читати
Переляк минає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове