Архів
П’ятниця,
10 квітня 2020 року

№ 27 (19775)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Вогняний Чорнобиль

Василь ПІДДУБНЯК.

Горить Чорнобильська зона. Фото radiotrek.rv.ua

Коронавірус і вогонь — два споріднених крила нинішніх нещасть. Навіть з космосу вже видно, що нищівним полум’ям охоплена вся Україна, і це полум’я розповзається по земній поверхні швидше, ніж вулканічна лава.

ОСОБЛИВО небезпечна ця лава у відкритій на століття рані країни — Чорнобильській зоні. Не вогонь — воскреслий реактор! Зашкалюють дозиметри… Горять пташині гнізда… Обвуглюється звірина… Апокаліпсис наших днів!

На підтвердження — кілька зведень із сайту Державної служби України з надзвичайних ситуацій за 7 квітня: «Понад 30 гектарів спаленого сміття й сухої трави — це наслідки пожеж в екосистемах, які сталися на Дніпропетровщині протягом доби 6 квітня».

«Наймасштабніші займання вогнеборці ліквідували у місті Нікополь, а також у Межівському, Царичанському, Покровському, Верхньодніпровському, Криворізькому, П’ятихатському, Апостолівському та Магдалинівському районах».

«Станом на 07:00 на території Котовського лісництва Зони відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення спостерігається пожежа трав’яного настилу та лісової підстилки між смт Поліське та с. Володимирівка (10, 16-й квартал) на площі близько 6,5 га та поблизу с. Рудня Осошня (58, 77, 79-й квартали) на площі близько 4 га. Ситуація повністю контрольована. Роботи тривають. До гасіння залучено 120 чол. та 29 од. техніки, у тому числі від ДСНС 54 чол. о/с та 10 од. техніки, з них один вертоліт Мі-8, яким 6 квітня здійснено 19 скидів — 38 т води, всього з початку робіт авіацією ДСНС здійснено 61 скид — 174 т води. На даний час вертольотами ДСНС проводиться повітряна розвідка».

«Лише за минулу добу маємо 787 випадків загорянь на відкритих територіях та у природних екосистемах! Вогонь пройшов 924,93 гектара. Горить по всій країні!» — майже щогодини калатає у дзвони Державна служба України із надзвичайних ситуацій.

Заклики до людей бути обережними і милосердними не діють.

І вихід тут один: знаходити і мечем правосуддя карати громадян (назвати їх людьми язик не повертається), які не сміття чи торішнє листя спалюють — країну!

«Смішні» суми порівняно з тими збитками, яких завдають своїми злочинними діями люди природі й державі. Із огляду на це у Львівській ОДА підготували і скерували до Кабміну спеціальний проєкт закону, який передбачає збільшення штрафів у 200 разів, а також розширення переліку тих, хто може складати протоколи про адмінпорушення і кого можна притягати до відповідальності.  Про цю вкрай необхідну для України ініціативу повідомляється на сайті департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації. З порушеної проблеми заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод провів скайп-нараду із головами райдержадміністрацій, зауваживши: «Дуже важливою є інформаційна робота, яку роблять РДА. Але цього недостатньо. Маємо розуміти, що більшість у селі знає, хто підпалює поля. Попри те, що штрафи суто за підпал трави малі (від 170 гривень), вже сьогодні є низка норм різних законів, які дозволяють притягнути до відповідальності і паліїв, і власників полів. Ми перелічили головам РДА ці можливості. Мусимо всі разом зупинити цю критичну ситуацію з підпалами».

Директор департаменту екології та природних ресурсів Руслан Гречаник, зважаючи на те, що поки правки до екозаконів не прийняті, дав кілька порад, як притягнути до відповідальності тих, хто підпалює поля, і запобігти новим підпалам:

«1. Наразі складати протокол про підпал мають право представники Держекоінспекції. У кожні вихідні, на офіційне прохання голови РДА чи органу місцевого самоврядування, інспектор з охорони навколишнього природного середовища може патрулювати поля. Також його потрібно викликати на кожну пожежу. Якщо не може бути державний інспектор, може бути громадський інспектор.

2. Більшість пожеж відбувається тому, що земля використовується не за своїм цільовим призначенням. Пустує, як кажуть у народі. Тут допоможе управління з охорони і використання земель Головного управління держгеокадастру у Львівській області. Цьому управлінню органи місцевого самоврядування можуть передати інформацію про ділянки, які використовуються неналежним чином. Інспектори управління охорони і використання земель мають право поїхати та оштрафувати кожного землевласника за нецільове використання землі. І навіть після пожежі вони можуть оштрафувати власника чи орендаря ділянки за порушення родючості ґрунту.

3. Голови РДА також можуть зібрати мисливців і домовитися з ними про створення рейдових бригад. Відповідно до законодавства мисливці мають право складати протоколи. Ці рейдові бригади, разом із державними екоінспекторами, можуть патрулювати поля, як мінімум, на вихідних.

Також право штрафувати за порушення правил благоустрою мають адмінкомісії органів місцевого самоврядування. За наслідки пожежі вони повинні штрафувати», — вважає головний еколог Львівщини Руслан Гречаник.

Запропоновані заходи, як мовиться, давно на часі.

Україна горить, і горить усе дужче!

Не спинимо нищівного вогню — у ньому ж і згоримо, як та суха трава.

За порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачено накладення штрафу на громадян у сумі від 85 до 255 грн і на посадових осіб — від 255 грн до 850 грн. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем або порушення вимог пожежної безпеки в лісах карається накладенням штрафу на громадян у розмірі від 255 до 850 грн і на посадових осіб — від 510 до 1029 грн. Також винуватець мусить відшкодувати збитки, завдані лісовому господарству.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Вовина півтисяча»: вже платять
Читати
Як святкуватимемо Великдень
Читати
Життя триває
Читати
Допомагають одужати
Читати
Газу вдосталь
Читати
Рекорд так рекорд...
Читати
Переляк минає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове