Архів
Вівторок,
7 квітня 2020 року

№ 26 (19774)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Поради до часу

Наші шанси непогані

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Євген Комаровський — один із найвідоміших лікарів України. Педіатр за спеціальністю, він багато років опікується медпросвітництвом, розвінчуючи живучі міфи і забобони не тільки щодо догляду за дітьми, а й здоров’я загалом. Із активізацією коронавірусу постала потреба підтримати співвітчизників достовірною інформацією, чим ми з його допомогою і займемося.

НАСАМПЕРЕД слід абстрагуватися від телевізора, Інтернету — від постійного моніторингу кількості смертей, апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ), місць в інфекційних відділеннях, економічного становища і продуктових запасів держави може суттєво похитнутися психічне здоров’я, а за ним і фізичне. «Вам стає дуже-дуже страшно, проте запам’ятайте одну річ: якщо взяти сто 80-річних бабусь, які захворіли на коронавірус, то 85 із них виживуть. Тих із них, які вмирають, ще не зрозуміло, що більше вбило: інфаркт, гіпертонія або страх урешті-решт», — наголошує Є. Комаровський. Проте розслаблятися не варто, адже поінформований — віддавна означає озброєний.

А реальність така. У держави немає сил і засобів на ізоляцію всіх громадян. Система охорони здоров’я лише почала реформуватися, вона нині в перехідному стані, і пандемія для неї — надскладний виклик. По-перше, стаціонари навряд чи зможуть стрімко збільшити свою пропускну здатність, по-друге, скільки б апаратів ШВЛ не купили, бракує кваліфікованих фахівців з інтенсивної терапії — анестезіологів, реаніматологів, медсестер, які мають відповідну підготовку. Є чотири категорії хворих: І — майже 80-85%, що перенесуть недугу легко, як звичайну гостру респіраторну вірусну інфекцію (ГРВІ); ІІ — 5-10 осіб на всю країну, яким знадобиться екстракорпоральна мембранна оксигенація, тобто штучна легеня; ІІІ — кількасот осіб, котрі зможуть отримати ШВЛ; IV — ті, кому необхідна інтенсивна терапія. Для уникнення катастрофи потрібно забезпечити, щоб до системи охорони здоров’я на госпітальному етапі зверталися тільки ті, кому не можна надати допомоги за межами стаціонару.

Передусім якщо відчули будь-які симптоми, схожі на ГРВІ (закладений ніс при відсутності нежитю, опухлість мигдаликів, сухий кашель, висока температура), то повинні виходити з того, що у вас коронавірус, але розуміти, що лікування при цьому буде стандартне. «Тому ви можете собі допомогти набагато більше, ніж уся система охорони здоров’я, якій, наголошую, може бути не до вас», — звертається до співвітчизників Є. Комаровський.

Забезпечте себе мобільним зв’язком, домовтеся про допомогу зі знайомими медпрацівниками і родичами, друзями, сусідами. Постійне перебування в горизонтальному положенні збільшує ймовірність ускладнень, тому не лежіть колодою, а перевертайтеся з боку на бік, займайте положення напівсидячи, якщо важко дихати, спіть на животі. Важлива частина оздоровлення — стан повітря в помешканні. Оптимальна температура має бути 18-22, вологість — 40-60%, постійне провітрювання — обов’язкове.

Принципове питання — харчування. Якщо не хочеться їсти, не силуйте себе. Але знайте, що вам потрібні легкозасвоювані продукти, що містять вуглеводи (цукор, солодощі, вівсяна, манна каші, згущене молоко, фрукти, банани, ягоди, морозиво, шоколад, варення ). Так само і з питтям: якщо у вас зник апетит, то напої повинні стати джерелом енергії — квас, солодкі соки, ситро, компот тощо. Загалом ви повинні вживати багато рідини.

Коли зв’язуєтесь зі своїм лікарем, перед тим поміряйте температуру, частоту дихання, пульс, тиск, щоб могли його предметно поінформувати про свій стан. Також слід звертати увагу на сечовипускання і колір сечі (якщо виділення насичено жовті і ходите «по-маленькому» рідко, у вас дефіцит рідини). При цьому діарея і ускладнене дихання — підстава добиватися госпіталізації.

Щодо ліків. Хоча МОЗ ухвалив протокол, слід знати, що лікування коронавірусу — симптоматичне, жодних спеціальних диво-пігулок не існує. Якщо у вас є якісь хвороби, то ви продовжуєте вживати ліки, які приймали до цього. У разі астми за перших симптомів ГРВІ необхідно збільшити дозу своїх препаратів приблизно на чверть, але обов’язково слід заздалегідь обговорити це з лікарем. В аптечці треба мати парацетамол. Його максимальна добова доза для дорослої людини — 1500 мг (тобто не більш як три таблетки по 500 мг, уміст діючої речовини зазначається на пачці). Крім того, повинні бути засоби для пероральної гідратації (гастроліт, регідрон). Якщо ви не можете купити ці препарати, приготуйте їх самостійно: кухонна сіль (3 г), цукор (18 г), вода (1 л). Для самозаспокоєння можна придбати таблетки від болю в горлі — вони не лікують, але психологічно полегшає.

А от із ліками від кашлю, надто відхаркувальними, слід бути обережними. «Звертаю вашу увагу на класичну фразу в більшості цивілізованих підручників фармакології: ефективність відхаркувальних засобів порівняно з великою кількістю гарячих напоїв не доведена», — зазначає лікар. Тобто, якщо ви багато п’єте, вам цього достатньо. Водночас, коли в організмі дефіцит рідини, а ви вжили відхаркувальні засоби, та ще й в умовах сухого і теплого повітря, ймовірність ускладнень підвищується, тож так робити не слід.

Співвітчизники постійно непокояться, чому в нас так мало смертей порівняно з Італією, Іспанією, США чи Іраном. Може, в нас іще все попереду: як кажуть, доживемо — побачимо. Але з’явилася теорія, що вакцинація БЦЖ проти туберкульозу певним чином стимулює імунний захист легень і таким чином зменшує ймовірність коронавірусної інфекції. Відтак країни, де вона обов’язкова (Україна, Індія, Китай), отримали перевагу перед іншими (Європа і США). Але вона ще потребує досліджень. «Наші шанси, що все буде добре, — непогані», — прогнозує Є. Комаровський. Адже організм людини переважно готовий самотужки впоратися з ГРВІ, до якої належить і CОVID-19, просто слід забезпечити йому оптимальні умови для боротьби з болячкою. «Все суспільство повинно розуміти, що лікарні тільки для тих, кому реально погано, хто задихається, хто не може ковтати, їсти і пити. Всі інші повинні лікуватися вдома. Незалежно від того, який у них вік і соціальний статус», — цими вагомими словами варто закінчити оповідь. Будьте пильні до себе і здорові.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найшла коса на камінь
Читати
Здоров’я — найвища цінність
Читати
Не всі зможуть відновитися
Читати
Горить «зона»
Читати
Загрожує комунальна криза
Читати
«Припинити стріляти» не виходить
Читати
Реформатор відійшов у вічність
Читати
Iдуть на рекорд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове